Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Succé efter positionsbyte - nu siktar Andersson mot "riktiga" landslaget: "Mindre konkurrens där"

Sverige (herr)

Elias Andersson fick chansen på januariturnén.
Nu siktar han på att slå sig in i "riktiga" landslaget.
- Jag vill ta steget, säger han i Lundhs podcast.

Foto: Bildbyrån.

Elias Andersson, 27, bytte position från mittfältare till vänsterback. På vänsterbacksplatsen gjorde Djurgårdsspelaren succé och för sina insatser blev han uttagen till landslagets januariturné.

Andersson, som inte hymlar om att han vill nå "riktiga" Blågult, kände stor glädje när han möttes av nyheten att Janne Andersson tagit ut honom till vintersamlingen.

- Jag visste faktiskt inte att det var uttagning. Jag låg på stranden i Dubai och hade ingen telefon eller wifi. När jag kom upp på hotellet en-två timmar efter hade min mobil bombats med sms och gratulationer. Det var lite speciellt att få veta det på det sättet.

Annons

Hur var reaktionen?
- Självklart blev jag jätteglad och stolt.

Jag läste lite gamla intervjuer med dig där du ser dig som innermittfältare, nummer tio var viktigt och så. Hur är det att vara landslagsman som vänsterback?
- Det är otroligt kul, men det är så klart också speciellt. Jag lär mig fortfarande väldigt mycket på den här positionen.

Vems var idén att du skulle bli vänsterback?
- Mina tränare i Djurgården, Kim och Tolle.

Hur tog du emot det?
- Till en början var jag lite skeptisk. Men när jag kände att det gick ganska bra när jag var där ute på vänsterflanken tänkte jag att vi kör på och testar.

Vad är den fördel som du har när du ofta var på centralt mittfält och nu spelar vänsterback?
- Framför allt att jag kan springa ganska mycket. Det är ganska bra att kunna som ytterback. Samtidigt att man får ha nästan hela banan framför sig. Det får man inte som innermittfältare. Jag känner mig väldigt bekväm och att mina bästa egenskaper kommer fram när jag är rättvänd med bollen.

Annons

Vad är svårigheten i att skolas om till en annan position?
- Man måste hålla koll på bollhållare, sin egen linje, sin motståndare på motståndarens högerkant – det gäller att snurra på huvudet, speciellt defensivt, betydligt mer än man gör på innermittfältet.

Ser du dig själv som vänsterback nu?
- Jag vet faktiskt inte. Men jag måste nästan göra det, i och med att jag har blivit uttagen i landslaget som vänsterback.

Är det lite jobbigt att något du har varit under hela din karriär plötsligt ska läggas lite åt sidan?
- Lite. Men samtidigt tycker jag att det är kul och lite speciellt att man har spelat på en ny position i sex månader och sedan är landslagsuttagningsbar på den positionen. Det är speciellt.

Hur ser du framåt just när det gäller landslaget och vänsterbacksplatsen?
- Att man har tänkt den tanken. Jag är inte nöjd med att bara vara med här. Jag vill ta steget in i det riktiga landslaget. Man ser att det är mindre konkurrens på vänsterbackspositionen än vad det är på mittfältet.

Annons

Du spelar till vardags med Pierre Bengtsson i Djurgården, det är mindre än ett år sedan han var med i truppen när Sverige spelade playoff till VM. Nu har du knuffat ut honom. Vad är det för kvitto för dig?
- Jag vet vilken karriär och vilken spelare Pierre är. Men jag känner också att jag ger 100 procent av mig själv hela tiden varje träning och varje match, då är det så klart tränaren i Djurgården och Janne som får ta ut vem som ska spela.

Publicerad 2023-02-15 kl 06:30

FAKTA

382 - Elias Andersson

Avsnitt 382 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Elias Andersson. Djurgårdens back talar om succén efter positionsskiftet, om att han var skeptisk att bli vänsterback, om att inte ge upp trots trög start, om varför han tvekar kring att förlänga sitt utgående kontrakt och om skälen till att laget lyckats i både allsvenskan och Europa.

Dessutom berättar Andersson om tiden som eftertraktad supertalang, om bronset i U17-VM, om hårtorken från Henrik Larsson, om den lärorika tiden i Varberg, om varför det fungerade bra i Sirius, om att få debutera i landslaget och om att han hoppas nå det riktiga landslaget där det är öppet till vänster.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto