Proffskollen - Granqvist hittade nätet

Proffskollen

Andreas Granqvist var på vippen att bli poängräddare när han blev det enda svenska utlandsproffset att göra mål i helgen. Zlatan Ibrahimovic fick ett mål bortdömt för Barcelona och i England fortsätter en landslagsanfallare att ha det motigt. Här är veckans proffskoll.

DANMARK
Max von Schlebrügge, Bröndby, 18/2

Uppehåll i den danska ligan fram till 7 mars.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Opererades i december och räknar inte med comeback denna säsong.

HOLLAND

Skadekänning hos ex-hammarbyaren gjorde att han inte fanns med mot Utrecht.

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 8/2

Rasmus Lindgren, Ajax, 6/1
Kvar på Ajax skadelista.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 17/3
Elm spelade 90 minuter när Alkmaar vann med 3-0 borta mot Vitesse. Han hade i den första halvleken en riktigt giftig frispark som Vitesses målvakt räddade. Elm var också den som spelade fram till Alkmaars 2-0 när han med en djupledspassning hittade Mounir el Hamdaoui som gjorde alla tre mål för Alkmaar.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 14/1

Spelade hela matchen mot Vitesse och om Elm låg bakom 2-0, var det Wernbloom som gjorde förarbetet till Hamdaouis hattrick.

Andreas Granqvist, Groningen, 24/6
Ex HIF:aren såg ut att bli poängräddare när Groningen föll med 2-3 mot Feyenoord genom att nicka in 2-2 i den 88:e minuten men i den sista matchminuten sköt Ron Vlaar från 25 meter och bollen gick in förbi Groningens målvakt Luciano. Var på planen under samtliga 90 minuter.

Fredrik Stenman, Groningen, 23/1
Precis som kollega Granqvist spelade Stenman samtliga 90 minuter mot Feyenoord. Fem minuter efter paus var han nära att bli matchens förste målgörare, när han sköt ett skott i Feyenoords målområde men skottet tog i burgaveln.

Petter Andersson, Groningen, 0/0
Alltjämt på Groningens skadelista.

Viktor Elm, Heerenveen, 20/4

Elm spelade samtliga 90 minuter när Heerenveen noterade sin andra raka förlust med 1-2. Denna gång mot Heracles.

Philip Haglund, Heerenveen 5/0
Spelade från start mot Heracles men byttes ut i paus mot finländaren Mika Väyrynen.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 22/2

Fick på nytt chansen från start när NEC Nijmegen föll med 1-2 borta mot Twente. Byttes ut redan i halvtid.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 25/0
PSV utklassade RKC Waalwijk med 5-1 på hemmaplan. Isaksson spelade stabilt men hade ingen chans att rädda en snyggt slagen frispark från 25 meter i den 63:e minuten av Charlison Benshop.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 24/13
Trots fem mål framåt för Eindhoven undgick Toivonen att skriva in sig i målprotokollet. Spelade 90 minuter mot Waalwijk.

Lasse Nilsson, Vitesse, 22/6

Precis som senast spelade Nilsson från start och blev utbytt med knappa kvarten kvar att spela när Vitesse föll med 0-3 mot Alkmaar.

Emra Tahirovic, MVV Maastricht 2/0

Fick sitta kvar på avbytarbänken under hela matchen när Maastricht spelade 0-0 hemma mot Go Ahead Eagles.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 23/4
Fick chansen från start när Hamburg spelade borta mot Bayern München på söndagen (förlust 0-1). Berg byttes ut i den 68:e minuten. 4,5/6 blev betyget hos kicker.de (omvänd betygsskala, där 1 är bäst och 6 är sämst).

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 4/0
Utanför matchtruppen i bortamatchen mot Hoffenheim (förlust 0-2).

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 14/1

Werder Bremen tog över serieledningen via 2-2 hemma mot Bayer Leverkusen men något spel blev det inte för Rosenberg som fick se hela matchen från avbytarbänken.

Per Nilsson, Hoffenheim, 7/0
Satt på avbytarbänken under hela matchen mot Hertha Berlin (seger 2-0).

Matias Concha, Bochum, 17/0
Concha spelade i 90 minuter när Bochum spelade 0-0 mot Nürnberg. Ådrog sig i ett gult kort i den 73:e minuten. Fick 3,5/6 i betyg av Kicker.

Andreas Johansson, Bochum, 10/0

Inget inhopp för Johansson mot Nürnberg.

Andreas Dahlén, Hansa Rostock 2/0

Inget spel heller för Dahlén när Rostock mötte Greuter Fürth på bortaplan och förlorade med 0-1. Han fick sitta hela matchen på bänken.

ENGLAND

Martin Olsson, Blackburn, 11/0
Spelade från start mot Liverpool men byttes ut i den 49:e minuten, när det började bli en allt större tendens att svensken hade svårt att hänga med när Liverpool-spelarna drog upp tempot. Han stoppade exempelvis ett Liverpool-anfall med handen och fick därför titta på domarens gula kort. Hade ett bra skott från 40 meter redan i den femte minuten men skottet gick över ribban. 6/10 blev betyget hos Skysports och omdömet ”upp och ner”.

Johan Elmander, Bolton, 16/2

Spelade från start när Bolton besegrade Wolverhampton med 1-0. Radade upp flera fina chanser men saknade det sista lilla extra i avsluten för att göra mål. Byttes ut i den 67:e minuten mot Ivan Klasnic. 6/10 fick han av Skysports som tyckte att han "saknade självförtroende".

Sebastian Larsson, Birmingham, 21/4

Spel från start och i 90 minuter när Birmingham vann med 1-0 mot Wigan. Slog i den 14:e minuten en snygg frispark som Liam Ridgewell skickade i ribban. I den sista matchminuten och på stopptid gjorde han två fina undanrensningar som ledde till att laget kunde vinna. 7/10 av Skysports och omdömet ”fina inlägg”

David Elm, Fulham 6/1
Började på bänken mot Sunderland (0-0) men fick hoppa in med åtta minuter kvar i stället för Bobby Zamora.

Fredrik Stoor, Fulham, 0/0 (11/0 för Derby)

Ingen bänkplats mot Sunderland.

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0
Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0
Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 30/4

Den nyblivne landslagsmannen spelade hela matchen när Derby slogs tillbaka på hemmaplan med 3-1.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (4/0 för Exeter)

Har ännu inte hittat någon ny klubb att spela för, utan hoppas alltjämt på en ny utlåning.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 19/3
Bänkad från start när Lyon mötte Nice och vann med 2-0. Och han fick sitta kvar på bänken under hela matchen.

Petter Hansson, Rennes, 21/0
Fanns med i Rennes backlinje under hela matchen mot Montpellier (förlust 1-3). 3/10 tyckte L’Equpie att Hanssons insats var värd.

ITALIEN

Albin Ekdal, Siena, 19/1
Siena vann med 2-1 mot borta mot Livorno. Ekdal spelade från start men byttes ut mot Emanuele Calao i den 58:e minuten. ”Visade glimtvis bra klass” tyckte datasport.it och tilldelade honom 6/10 i betyg.

Andreas Landgren, Udinese, 0/0
Ingen Landgren med i matchtruppen när Udinese förlorade med 2-3 mot Inter.

Sebastian Carlsén, Inter 0/0

Utanför matchtruppen mot Udinese (seger 3-2).

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0
Utanför Novaras matchtrupp.

SPANIEN

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 19/12
Spelade från start och i 90 minuter när Malaga besegrades med 2-1. Fick ett mål bortdömt i slutminuten. Goal.com var inte alls nöjd med svenskens instats och betyget blev 5,5/10 och omdömet: ”Loj och lat ytterligare en gång. Såg hela tiden ut att vara ett steg efter det som skedde.”

Henok Goitom, Almería, 12/1
Spelade från start borta mot Racing Santander (seger 2-0) men byttes ut redan i den 22:a minuten på grund av skada.

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 22/2
AEK Aten vann hemmamatchen mot Ergotelis med 1-0. Majstorovic fanns inte med i matchtruppen.

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 12/0
Seger med 2-0 borta mot Panonios. Bjärsmyr kvar på avbytarbänken matchen igenom.

Sharbel Touma, Iraklis, 7/0
Iraklis vann med 4-0 mot Asteras Tripoli. Touma var inte med, då han för tillfället är på annan ort och visar upp sig för andra klubbar. Senast i norska Rosenborg.

Olof Mellberg, Olympiakos 21/2

Tillbaka i startelvan när Olympiakos spelade 1-1 borta mot Ergotelis på bortaplan.

Jonas Sandqvist, Atromitos, 0/0

Ännu inte med i matchtruppen hos Atromitos, som förlorade med 0-2 mot AEK Aten.

Markus Jonsson, Panionios 4/0
Första förlusten för Jonsson i hans nya klubb. Spelade från start men utgick redan i paus när Panonios föll med 0-2 hemma mot Panathinaikos.

TURKIET

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0
Får vänta på sin debut en tid in på 2010 efter sin senaste operation.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 15/2
Fanns inte med i startelvan mot Ankaragucu (förlust 0-1) och fick heller inte hoppa in efter den svaga insatsen senast.

Erkan Zengin, Eskisehirspor, 5/1
Började som avbytare borta mot Gaziantepspor (1-1) men fick hoppa in i den 73:e minuten. 2/5 gav den turkiska sportsajten fanatik honom i betyg.

Erkan Zaglik, Kocaelispor 3/0
Inget spel för Zaglik när Kocalelispor förlorade med 2-3 hemma mot Altay.

SCHWEIZ

Dusan Djuric, FC Zürich, 16/4

Spelade från start men byttes ut redan i paus när Zürich förlorade med 1-2 mot Young Boys på bortaplan. 5,5/6 blev betyget av sport.ch.

Andres Vazques, FC Zürich, 3/1
Letar ny klubb för tillfället.

Behrang Safari, FC Basel, 19/1
Safari spelade som brukligt från start i försvaret när Basel vann med 2-0 borta mot Bellinzona. 5/6 satte sport.ch i betyg.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg, 22/0
För andra matchen i följd höll Gustafsson nollan när Salzburg besegrade Rapid Wien på bortaplan med 1-0. En viktig seger, då Salzburg nu är fem poäng före Austria Wien och sex poäng före Rapid Wien.

Publicerad 2010-03-02 kl 12:03