Proffskollen - Härliga svenskmål i Holland

Proffskollen

Rasmus Elm gjorde sitt första mål för Alkmaar - framspelad av Pontus Wernbloom. Rosenberg och Toivonen hittade också målet, men Erik Edman lär vilja glömma sin Wigancomeback

Norska ligan har spelat klart för säsongen och är därmed borta ur proffskollen fram till våren 2010.

DANMARK
Max von Schlebrügge, Bröndby, 16/2 Spelade 90 minuter när Bröndby förlorade med 1-3 mot Odense. Men svensken hade allt annat än en lyckad eftermiddag. Han orsakade exempelvis en straffspark som Chris Sörensen kunde göra mål på till 2-1 på en minuts stopptid i den första halvleken.

Jon Jönsson, Bröndby, 3/1
Fick sitta hela förlustmatchen mot Odense på avbytarbänken.

Mikael Nilsson, Bröndby, 14/0
Spelade från start som högerback men byttes ut i den 83:e minuten. Hade ett par fina inlägg och ett bra avslut men som dock inte resulterade.

Samuel Holmén, Bröndby, 13/2
Spelade i hela förlustmatchen mot Odense. Gjorde inget större väsen av sig förutom ett fint skott i den 75:e minuten som dock räddades av Odenses målvakt Roy Carroll.

Alexander Farnerud, Bröndby, 15/1
Ännu en gång fick Farnerud börja på bänken och fick hoppa in först med sju minuter kvar.

Fredrik Björck, Esbjerg, 15/2
Spelade från start i förlustmatchen mot Midtjylland (0-3) men fick skadekänning och byttes ut redan i den 57:e minuten.

Alexander Östlund, Esbjerg, 0/0
Såg ut att vara på väg tillbaka när han fick skadekänning på nytt och nu lutar det åt att han måste gå igenom en tredje operation.

Andreas Klarström, Esbjerg, 15/0
90 minuters spel blev det för Klarström när Esbjerg förlorade med 0-3 mot Midtjylland.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Fortsatta skadeproblem för Fribrock, som försöker kämpa sig tillbaka och hoppas på en comeback inom kort.

Mikael Rynell, Esbjerg, 10/0
Än en gång började Rynell på bänken och än en gång bytte han också av anfallaren Jesper Lange. Denna gång i den 56:e minuten när Esbjerg förlorade med 0-3 mot Midtjylland. Fick låga betyget 02 av B.T.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 3/0
Satt kvar på bänken under samtliga 90 minuter när Esbjerg förlorade med 0-3 mot Midtjylland.

Johan Wiland, Köpenhamn, 9/0
Jesper Christansen är tillbaka fullt ut från sin skada men denne fick ändå finna sig i att vara avbytare för Wiland som fick förtroendet Randers och höll nollan när FCK vann med 2-0. Fick också chansen att briljera lite extra i den 88:e minuten när han gjorde en kvalificerad räddning på ett långskott från Randers mittfältare Kenneth Möller Pedersen.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 13/1
Inga problem för Antonsson under hans 90 minuter i backlinjen i mötet med Randers (seger 2-0).

Peter Larsson, Köpenhamn, 7/0
Inte ens efter landslagsuppehållet fick Larsson chansen och gjorde nu sin fjärde match i följd på avbytarbänken och fick inte ens hoppa in.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 16/1
Wendt spelade som brukligt 90 minuter i backlinjen men B.T tyckte han var lagets sämste spelare mot Randers. Betyget blev 4/12 och omdömet: ”Oskärpt och okoncentrerad”

Dino Avdic, Köge 0/0
Platsar ännu inte hos Köge, som förlorade med 1-2 mot Nordsjälland på lördagen.

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 14/0
Spel från start och i 90 minuter i segermatchen mot Köge (2-1). Sattes inte på några större prov.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 14/6
Stor matchvinnare för sitt Nordsjälland i mötet med Köge (2-1). Gjorde först 1-0 i den 36:e minuten, när han höll sig framme på en målvaktsretur. Och på tre minuters stopptid kunde Lawan också trycka in segermålet till 2-1 i efterdyningarna till ett inlägg av Pierre Bengtsson. Utsågs till planens bäste av B.T och fick betyget 7/12 och omdömet ”målkungen”.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 4/0
Andra matchen i följd från start för Bengtsson och var också den som via ett fint inlägg låg bakom segermålet till 2-1 som Rawez Lawan förpassade i mål.

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 12/0
Skadad och missade förlustmatchen mot FC Köpenhamn (0-2).

Tobias Grahn, Randers, 8/0
Har rivit kontraktet med Randers. Tvekar om han överhuvudtaget ska fortsätta spela fotboll.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0
Fast på bänken hos Ålborg, vilka spelade 0-0 mot Århus på måndagskvällen.

Louay Chanko, Ålborg, 15/1
Chanko spelade som brukligt på mittfältet och i 90 minuter i 0-0-matchen mot Århus. Hans bästa möjlighet kom i den 66:e minuten, då han sköt i ribban. Slog i övrigt ett par fina hörnor som hade kunnat resultera med bättre avslut från lagkamraterna.

Andreas Johansson, Ålborg, 15/4

Ännu en gång spelade han i anfallet under 90 minuter. Skapade inte speciellt mycket men fick ändå några frisparkar med sig, då han försökt sig på genombrott mot Århus försvar.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 1/0
Alltjämt utanför Midtjyllands matchtrupp. Går och väntar på januarifönstret, så att han kan byta klubb.

Björn Runström, Odense, 2/0
En ömmande sena i ena knäet stoppade Runström från att få vara med i matchtruppen i bortamatchen mot Bröndby som slutade med seger med 3-1 och där Odense ryckte åt sig en fyrapoängsledning i toppen av tabellen.

HOLLAND

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 5/1
49 598 åskådare såg på när Ajax besegrade Heerenveen med 5-1 hemma på Amsterdam Arena på söndagen. En av de som hade bästa platserna var Kennedy Bakircioglu som satt på avbytarbänken under hela matchen.

Rasmus Lindgren, Ajax, 0/0

Alltjämt utanför Ajax matchtrupp.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 8/1
Så har då Rasmus Elm gjort karriärens första mål som utlandsproffs. I den 70:e minuten snappade han upp ett inlägg från Pontus Wernbloom och sköt lågt i målvaktens ena hörn från åtta meters håll när Alkmaar besegrade Roda med 4-2 på bortaplan. Elm spelade från start och undgick att bli utbytt.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 7/0
Började på bänken när Alkmaar mötte Roda på bortaplan men gjorde ett strålande inhopp i den 57:e minuten och var alltså den som låg bakom Rasmus Elms första mål i den holländska ligan. Men inte nog med det. Han låg också bakom Alkmaars fjärde och sista mål i matchen, då han på nytt slog ett inlägg, denna gång till anfallaren Jonathas som inte gjorde något misstag från nära håll. Wernbloom stärkte onekligen sina aktier att få spela från start i nästa match.

Andreas Granqvist, Groningen, 14/2
Groningen förlorade med 3-1 borta mot Waalwijk men Granqvist var ändå inblandad i Groningens mål, då han skarvade ett inlägg vidare till Tim Matavz som reducerade till 1-2 strax före paus. Hann också med att dra på sig ett gult kort i den 29:e minuten.

Fredrik Stenman, Groningen, 13/0
Fanns inte med i matchtruppen i bortamatchen mot Waalwijk, då han hade lättare skadekänning.

Petter Andersson, Groningen, 0/0
Lär bli borta en bra stund in på 2010 på grund av en korsbandsskada.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 6/0
Kvar på skadelistan hos Heerenveen.

Viktor Elm, Heerenveen, 11/2
Heerenveen föll med klara 1-5 borta mot Ajax och laget kom inte till många avslut. Därför var det kul att se att det var Elm som låg bakom Heerenveens enda mål i matchen, då han i den 39:e minuten spelade fram makedoniern Goran Popov som krutade in bollen i det vänstra krysset.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 13/2
Fyra mål i U21-landslaget mot Kazakstan imponerade inte på NEC:s nye tränare Wiljan Vloet, som startade med Fejzullahu på bänken. Men i pausen fick anfallaren komma in i mötet med NAC Breda men gjorde inget större avtryck i mötet som slutade 3-3.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 14/0
Behövde inte anstränga sig allt för mycket när han höll nollan mot Heracles (seger 4-0).

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 13/7
Toivonen var het som en kamin innan uppehållet och följde upp med ett mål också mot Heracles (seger 4-0). Han var på vippen att göra mål redan på stopptid i den första halvleken men då gick hans nick hårfint över ribban. I stället gjorde han målet, som betydde 3-0 i den 62:a minuten när han sköt bollen hårt förbi målvakten. Han byttes sedan ut i den 68:e minuten efter väl förrättat värv.

Lasse Nilsson, Vitesse, 12/3
Började på bänken i bortamatchen mot Twente (förlust 0-1) men fick hoppa in den 64:e minuten. Förmådde dock inte att förändra matchbilden och Twentes seger.

George Mourad, Willem II, 5/0
Utanför matchtruppen när Willem II spelade 1-1 hemma mot Ado den Haag.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 12/3
Byttes in i den 73:e minuten men kunde inte förändra matchbilden nämnvärt, då Hamburg föll med 0-1 mot Bochum.

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 4/0
Utanför Herthas matchtrupp när laget spelade 1-1 borta mot Stuttgart.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 6/1
Säsongens första mål för Rosenberg när hans Werder Bremen vann med klara 5-0 borta mot Freiburg. Rosenberg var den som gjorde 5-0 i den 82:a minuten. Då hade han hoppat in i den 70 minuten som ersättare till Hugo Almeida, som noterades för två mål i matchen. Rosenberg hann också dra på sig ett gult kort med tre minuter kvar att spela.

Per Nilsson, Hoffenheim, 3/0
Klar bortaseger med 4-0 för Hoffenheim mot FC Köln. Nilsson fick se målfesten från avbytarbänken.

Matias Concha, Bochum, 7/0
Bochum vann med 1-0 borta mot Hamburg SV och Concha spelade från start och i hela matchen. Fick betyget 4/6 av Kicker (omvänd betygsskala).

Andreas Johansson, Bochum, 7/0
Kvar på avbytarbänken under hela matchen mot Hamburg.

ENGLAND
Martin Olsson, Blackburn, 3/0 Utanför Blackburns matchtrupp när laget vann med 2-0 borta mot Bolton.

Johan Elmander, Bolton, 6/1
Spelade från start mot Blackburn (förlust 0-2) men hade ingen lyckosam söndagseftermiddag och byttes ut i den 66:e minuten mot Ivan Klasnic. Skysports tyckte att hans insats var värd 5/10. "Bidrog med för lite" ansåg Skysports.

Sebastian Larsson, Birmingham, 10/1
På nytt spelade Sebastian Larsson i 90 minuter och Skysports gav honom betyget 5/10 för insatsen i segermatchen mot Fulham (1-0). Omdömet av Skysports var "Inte hans bästa insats men hjälptes fint av spelarna runt om honom".

David Elm, Fulham 0/0
Trots bra spel i reservlaget och i cupen har David ännu inte lyckats övertyga Roy Hodgson om att han är värd en plats i matchtruppen.

Fredrik Stoor, Derby, 7/0
Spel från start för sitt Derby i bortamatchen mot Swansea. Men han utgick redan i den 63:e minuten. Fyra minuter innan hade han fått ett gult kort på grund av osportsligt uppträdande och managern Nigel Clough såg att Stoor fanns inom riskzonen att få ännu ett gult kort och valde därför att byta ut honom

Erik Edman, Wigan 2/0
Edman önskade nog att hans skadefrånvaro också sträckt sig över matchen mot Tottenham.Wigan förlorade med hela 1-9 (!) och flera av målen kom till på Edmans kant. Betyget blev således katastrofalt lågt från deras sida. 2/10 (i normala fall börjar betygsskalan vid 4, vilket är lika med usel) och omdömet blev "torterad av Lennon"

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0
Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0
Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 17/3
23 444 fanns på plats på The Hawthorns när West Bromwich vann med 4-1 mot Bristol City. Jonas Olsson spelade matchens samtliga 90 minuter.

Oscar Jansson, Exeter 4/0
Satt på bänken som reserv till Andy Marriott när Exeter vann med 3-1 borta mot Stockport.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 10/1
Källström spelade hela matchen på Lyons mittfält när laget spelade 1-1 borta mot Grenoble. 5/10 tyckte franska tidningen L’Equipe att hans insats var värd.

Petter Hansson, Rennes, 10/0
Hansson var tillbaka som mittback när Rennes vann med 2-1 hemma mot Le Mans. Fick titta på det gula kortet i den 65:e minuten och tilldelades betyget 5/10 av L’Equipe.

ITALIEN

Albin Ekdal, Siena, 7/0
Satt hela matchen mot Atalanta på avbytarbänken utan att få hoppa in.

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0
Utanför laget även denna helg för sitt Novara.

SPANIEN

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 9/7
Skadekänning gjorde att Zlatan valde att stå över matchen mot Athletic Bilbao (1-1) med sikte veckans match i Champions League mot Inter.

Henok Goitom, Almería, 0/0
Alltjämt utanför Almeiras matchtrupp och inte riktigt i full matchform för att kunna bli aktuell för spel men debuten väntas inte vara mer än en eller annan vecka bort.

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 11/2
AEK föll med 1-2 borta mot Kavala på lördagseftermiddagen. Majstorovic spelade 90 minuter på sin sedvanliga försvarsplats.

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 9/0
Efter att ha varit ordinarie under inledningen av säsongen har han nu svårt att ta en plats och tillbringade på söndagseftermiddagen ännu en match i sin helhet (1-1 mot Asteras Tripoli) på avbytarbänken utan att få hoppa in.

Sharbel Touma, Iraklis, 3/0
Inget framträdande heller denna helg för Touma, då Iraklis spelade 2-2 mot Artomitos.

Olof Mellberg, Olympiakos 11/1
Högerback blev på Mellbergs lott när Olympiakos spelade 2-2 borta mot Giannina. Han spelade i 90 minuter.

TURKIET

Tobias Linderoth, Galatasaray, 3/0
Linderoth får allt mer speltid för Galatasaray, även om han alltjämt får vänta på sin första match från start. Mot Manisaspor (1-1) hoppade han in i den 60:e minuten. Men inhoppet var allt annat än bra, då den turkiska sportsajten Fanatik tyckte att hans insats var värd betyget 1/5.

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0
Tyvärr har Sinan tvingats till en ny operation och kommer att bli borta någon eller ett par månader in på 2010.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 9/2
Fanns inte med när Genclerbirligi vann med 3-1 hemma mot Belediyespor.

Erkan Zengin, Besiktas, 0/0
Ännu utanför Besiktas matchtrupp.

David Durmaz, Denizlispor, 0/0
Fanns inte med i laget som spelade 1-1 mot Antalyaspor

Fredrik Risp, Ankaragücü 2/0
Risp fick ingen speltid borta mot Eskisehirspor (0-0).

SCHWEIZ
Andres Vazques, FC Zürich, 3/1

Zürich vilade från seriespelet, då laget spelade åttondelsfinal i cupen men föll med 2-4 mot Basel

Dusan Djuric, FC Zürich, 13/3
Zürich vilade från seriespelet, då laget spelade åttondelsfinal i cupen men föll med 2-4 mot Basel. Djuric kvitterade till 1-1 i början av den andra halvleken men det räckte alltså inte.

Behrang Safari, FC Basel, 14/0
Var med i segermatchen (4-2) i åttondelsfinalen i cupen mot Zürich och spelade i 75 minuter.

ÖSTERRIKE
Eddie Gustafsson, Salzburg, 15/0
Salzburg vann med 2-0 borta mot Kapfenberg och Gustafsson höll således nollan. I och med segern har Salzburg nu en ledning på fem poäng i toppen av österrikiska Bundesliga.

RYSSLAND
Peter Gitselov, Rostov, 7/0
Fick ingen speltid när Rostov förlorade med 1-2 borta mot Tom Tomsk och nu riskerar Rostov att åka ur ryska ligan med bara en match kvar att spela.

Publicerad 2009-11-24 kl 12:00