Proffskollen - Holland-svenskar i storform

Proffskollen

VM-kvalmatcher står för dörren och flera landslagsaktuella utlandsproffs lämnade positiva besked i sina sista ligamatcher före uppehållet. I Norge jagar dessutom en svensk skytteligaledningen och i Frankrike fick Kim Källström äntligen göra säsongens första ligamål.

DANMARK Den tidigare Hammarbyförsvararen spelade 90 minuter i Bröndbys försvar och fick vara med om en märklig match som slutade 6-3 mot Nordsjälland efter 1-1 i paus.

Max von Schlebrügge, Bröndby, 11/2

Jon Jönsson, Bröndby, 3/1 Skadad och borta till mitten av oktober.

Mikael Nilsson, Bröndby, 10/0 Tillbaka i försvaret som mittback efter gästspelet på mittfältet. Stabil insats i 90 minuter, som innehöll ett gult kort tre minuter från full tid.

Samuel Holmén, Bröndby, 8/2 Något spel blev det inte för landslagsmittfältaren denna gång. Han hade skadekänning i ett ben och ställdes över.

Alexander Farnerud, Bröndby, 10/1

Tredje matchen i följd från start för Farnerud men även denna gång blev han tidigt utbytt, redan i den 63:e minuten.

Fredrik Björck, Esbjerg, 10/0 Turbulent match för Björck och hans Esbjerg som fick förstemålvakten Lars Winde utvisad redan efter tre minuters spel mot FC Köpenhamn. Björck spelade 90 minuter som vänsterback.

Alexander Östlund, Esbjerg, 0/0 På väg tillbaka hos Esbjerg efter skada men alltjämt utanför matchtruppen.

Andreas Klarström, Esbjerg, 10/0
Avstängd och missade förlustmatchen mot FCK.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0 Fortsatta skadeproblem för Fribrock, som inte väntas vara tillbaka förrän tidigast i mitten av oktober.

Mikael Rynell, Esbjerg, 6/0
Fick hoppa in som anfallare under de sista 18 minuterna men hann inte göra något större intryck.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 2/0
Än en gång den gamla vanliga visan för "Dr Jones" - 90 minuter på avbytarbänken.

Johan Wiland, Köpenhamn, 4/0 Var med och ledde FC Köpenhamn till ännu en seger i skadade Jesper Christiansens frånvaro. Denna gång 2-1 mot Esbjerg.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 8/0
Precis som senast var han en av tre svenskar i FCK:s backlinje och stod för en stabil insats som vänsterback.

Peter Larsson, Köpenhamn, 6/0 Drog på sig ett gult kort i den 32:a minuten och skulle ha blivit utvisad i slutet av den första halvleken, då han drog en Esbjergspelare för bryskt i tröjan och domaren Nicolai Vollquartz har i efterhand erkänt att han gjorde fel och borde varnat Larsson som hade renderat i gult kort. Nu byttes svensken ut i paus ändå och fick betyget 00, vilket betyder sämste spelare på planen av B.T.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 11/1 Precis som senast spelade Wendt mittback tillsammans med Peter Larsson och blev också den som avgjorde matchen mot Esbjerg. Tidigare Kalmarspelaren Cesar Santin, som gjort 1-0 på straff i den sjätte minuten, gjorde en underbar framspelning till den framrusande Wendt, som bara hade att sätta foten till och säsongens första mål var ett faktum.

Dino Avdic, Köge 0/0 Platsar ännu inte hos Köge, som föll med 1-2 mot Midtjylland.

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 10/0 Forsatt tungt för Kibebes Nordsjälland. Denna gång förlust med 3-6 mot Bröndby. Kibebe spelade som vanligt från start och i 90 minuter.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 9/4
Fjärde målet för säsongen för Lawan och det var snyggt - från straffområdeskanten vräkte han in bollen i det bortre hörnet och blev också utsedd till bäste spelare i Nordsjälland av B.T med betyget 7/12 och omdömet "snyggt mål"

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 1/0 Efter tre matcher på bänken fick AIK-försvararen äntligen debutera. Fick spela i 90 minuter som högerback i den match som Nordsjälland alltså förlorade med 3-6 mot Bröndby.

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 8/0 Den svaga insatsen senast gjorde att Bobbie fick sitta hela matchen mot Silkeborg (förlust 1-2) på bänken.

Tobias Grahn, Randers, 5/0 Ännu en hel match för Grahn på bänken hos Randers.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0 Inte heller borta mot Odense (förlust 1-2) fick Hassan chansen.

Louay Chanko, Ålborg, 11/1 Fick 82 minuters speltid mot Odense men förmådde inte uträtta något offensivt under dessa minuter. Fick mest nickmöjligheter men Chanko är som bekant bäst med fötterna.

Andreas Johansson, Ålborg, 11/3
90 nya minuter för Johansson när Ålborg föll borta mot Odense med 1-2. Inte heller han hade någon större lycka i det offensiva spelet.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 1/0 Ingen ljusning för Fagerberg som vill lämna Midtjylland.

Björn Runström, Odense, 1/0 Trots att Odense bara hade fem av sju tillåtna avbytare på bänken fanns det inget utrymme för Runström.

NORGE Ännu en tung förlust för Fredrikstad, som ligger på kvalplats för att hålla sig kvar i Tippeligan. Barsom spelade i 67 minuter innan han blev utbytt. Låg bakom Stabaeks kvittering till 1-1, då han nickade bollen bakåt i straffområdet och där låg Daniel Nannskog och lurade och kunde sätta kvitteringsmålet. 5/10 blev betyget för Barsom denna gång av VG.

Abgar Barsom, Fredrikstad, 19/1

Mattias Andersson, Fredrikstad, 16/5 Inte lika bra insats i Fredrikstads anfall som i de senaste matcherna och fick nöja sig med betyget 3/10 av VG.

Jimmy Tamandi, Lyn, 5/0 Med tre omgångar kvar är det klart att det blir nedflyttning för krislaget Lyn till nästa säsong. 1-2 i helgen mot Lilleström och Tamandi, som har haft en ljumsksträckning fick sitta kvar på bänken under hela matchen.

Rickard Nilsson, Lyn, 6/0 Från start för andra matchen i följd. Hade ett bra skott i den första halvleken som hade kunnat resultera. I den 79:e minuten ropade Lilleströms publik på straf när Nilsson gick hårt åt Arild Sundgot men domaren Svein-Erik Edvartsen valde att fria. Nilsson, som spelade ytterback, fick nöja sig med betyget 4/10.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 24/0 Redan klara mästarna Rosenborg förlorade hemma mot Start med 2-3. Dorsin spelade 90 minuter och hade ett par fina inlägg mot anfallarna och ett skott som inte resulterade. 5/10 blev betyget hos VG.

Mikael Lustig, Rosenborg, 21/4 Lustig gjorde på nytt en stabil insats i Rosenborgs försvar. 5/10 fick han i betyg av VG.

Rade Prica, Rosenborg, 24/15 Slåss med Branns Huseklepp om skytteligasegern. Lämnade planen mot Stabaek mållös men var inblandad i mycket offensivt men fick ingenting uträttat. I den 90:e minuten orsakade han den straffspark som gjorde att Start kunde vinna matchen med 3-2. 4/10 blev betyget av VG.

Fredrik Berglund, Stabaek, 23/6 Hade verkligen inte marginalerna med sig i mötet med Fredrikstad. Berglund tog flera fina avslut som antingen räddades av Fredrikstads målvakt Kenny Stamatoupolos eller gick hårfint över. Närmast mål var han i 61:a minuten, då han drog en volley klockrent i ribban. 5/10 fick Berglund som betyg.

Daniel Nannskog, Stabaek, 26/12 Kvitterade till 1-1 i första halvlekens sista minut. Lurpassade vid ena stolpen och fick bollen påpassligt av Fredrikstads Abgar Barsom som bollen bakåt in i eget straffområde efter ett inkast. Var också inblandad i segermålet. Pontus Farnerud slog ett fint inlägg mot Nannskog som jagade efter bollen men Fredrikstads försvarare Vidar Martinsen hann före men rensade bollen in i eget mål. 6/10 blev betyget hos VG.

Johan Andersson, Stabaek, 5/1 Lämnade matchen mot Fredrikstad utan att ha gjort mål men borde nog haft straff när han blev fälld i den 18:e minuten ansåg Verdens Gang. Utbytt i 88:e minuten och fick betyget 6/10 av tidningen.

Pontus Farnerud, Stabaek, 25/4 Planens bäste spelare enligt VG. Hade ett par fina inlägg mot bland annat Nannskog och var också den som slog inlägget som resulterade i segermålet. 7/10 blev belöningen från VG.

Pontus Segerström, Stabaek, 10/0
Än en gång spel i 90 minuter som mittback i Stabaeks försvar. 5/10 tyckte VG att hans insats var värd.

Joel Riddez, Strömsgodset, 25/1 Storstilad insats i den första halvleken i Strömsgodsets försvar, där han flera gånger förhindrade framstötar från Bodö/Glimt (förlust 0-3). Kom bort allt mer i den andra halvleken och fick till slut nöja sig med 4/10 i betyg.

Marcus Sahlman, Tromsö, 3/0 Handskadad och borta till i början av oktober.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 25/0
Avstängd efter fem gula kort och fick således inte delta i 1-1-matchen mot Sandefjord.

Johan Arneng, Ålesund, 24/2 Var tveksam till spel inför matchen mot Sandefjord, då han hade känning av en lårskada. Spelade ändå från start och skapade en par bra möjligheter men byttes ut redan i den 52:a minuten mot Khari Stephenson. 4/10 i betyg hos VG.

Marcus Andreasson, Molde, 19/0 Ett litet genombrott för Andreasson, som nu fick spela från start för andra matchen i följd efter att ha spelat varannan från start innan dess. Spelade i 90 minuter som mittback mot Odd Grenland (förlust 1-2) och fick 5/10 i betyg av VG.

Mattias Moström, Molde, 23/1 Fick chansen från start som släpande anfallare men hade ingen större lycka med sig och gjorde enligt VG en "eländig" insats. 3/10 blev VG:s betyg på den tidigare AIK-mittfältaren.

HOLLAND
Scenariot från säsongsstarten upprepade sig mot Roda - helt utanför matchtruppen.

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 4/1

Rasmus Lindgren, Ajax, 0/0 Alltjämt utanför Ajax matchtrupp.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 4/0 Elm fick på nytt starta på bänken mot Breda (seger 1-0). Inhopp i den 71:a minuten utan att göra något större väsen av sig.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 5/0
Fick finna sig i att sitta hela matchen på bänken mot NAC Breda.

Andreas Granqvist, Groningen, 9/1 Stabil insats på nytt av Granqvist i 90 minuter när Groningen spelade 1-1 borta mot Ado den Haag.

Fredrik Stenman, Groningen, 9/0 Tillbaka som mittback mot Ado den Haag. Fick precis som Granqvist spela i 90 minuter.

Petter Andersson, Groningen, 0/0 Har ådragit sig en korsbandsskada på nytt i en träningsmatch när han var på väg tillbaka. Lär bli borta en bra stund in på 2010.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 5/0 Blev kvar på bänken under hela matchen i VVV Venlo (1-1).

Viktor Elm, Heerenveen, 6/1
Elm spelade 90 minuter när Heerenveen spelade 1-1 mot VVV Venlo.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 8/2 Andra målet för den tidigare Mjällbyspelaren när han skickade in en målvaktsretur från nära håll i den 40:e minuten. Fick gult kort redan i den 26:e minuten och spelade hela matchen.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 9/0 Storspel av Isaksson borta mot Utrecht. Gjorde några helt osannolika räddningar och visar högform inför matchen mot Danmark på lördag.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 8/2 Spel från start för Toivonen mot Utrecht men blev utbytt redan i halvtid.

Lasse Nilsson, Vitesse, 8/3 Inledde målskyttet för Vitesse mot Sparta Rotterdam i den 27:e minuten, då han med viss hjälp av stolpen kunde göra 1-0 på en passning av Calvin Jong-a-Pin. Byttes ut i den 88:e minuten och fick välförtjänta applåder av publiken på Gelredome.

George Mourad, Willem II, 5/0 Kvar hela matchen på bänken när Willem II spelade 1-1 mot NEC Nijmegen.

TYSKLAND Spelade från start mot borta mot Hertha och fick se hur Herthas målvakt gjorde två jättetavlor inom loppet av 90 sekunder i slutet av den första halvleken. Berg var inblandad i ett av dessa mål. Han byttes ut i den 78:e minuten och fick betyget 4/6 av Kicker (omvänd betygsskala, där 1 är bästa betyg och 6 är sämsta betyg)

Marcus Berg, Hamburg, 7/1

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 3/0 Efter två riktigt svaga insatser av Bengtsson var det bänken som gällde mot Hamburger SV och där blev han också kvar matchen igenom.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 2/0 Rosenberg fick spela de sista tio minuterna i bortamatchen mot Stuttgart (2-0).

Per Nilsson, Hoffenheim, 2/0
Första matchen från start den här säsongen för Hoffenheim när laget mötte Mainz (förlust 1-2). Var precis som vanligt lagkapten när han nu fick väl fick chansen. Dock fick han utgå redan i den 61:a minuten på grund av en handskada. 4,5/6 tyckte kicker.de att hans insats var värd.

Matias Concha, Bochum, 3/0
Inhopp för Concha som högerback i den 77:e minuten i 1-1-matchen hemma mot Wolfsburg.

Andreas Johansson, Bochum, 5/0
Fick precis som Concha hoppa in i den andra halvleken. Johansson löste av anfallaren Joel Epallé redan i den 65:e minuten.

ENGLAND
Spelade från start och i 90 minuter i förlustmatchen mot Arsenal (2-6). Fick betyget 6/10 av Skysports. "Okej framåt men sårbar bakåt" ansåg Skysports om den svenske försvararens insats.

Johan Elmander, Bolton, 3/0
Skadekänning gjorde att Elmander missade 2-2-matchen mot Tottenham. Han är också tveksam till att spela i VM-kvalet mot Danmark på lördag.

Martin Olsson, Blackburn, 2/0

Sebastian Larsson, Birmingham, 5/1 Säsongens första mål av Larsson när han i den 90:e minuten gjorde ett underbart frisparksmål. Fick hoppa in i halvtid och visade även han på mycket fin form inför landslagsspelet i helgen. 7/10 i betyg av Skysports.

David Elm, Fulham 0/0 David Elm får fortsätta att vänta på sin debut i Premier League.

Fredrik Stoor, Derby, 2/0
Spelade från start som mittback i Derbys förlustmatch i tisdags mot Cardiff (1-6). Undgick att bli utbytt och hade ett skott från 20 meter som gick tätt utanför. Då gick det bättre i helgen för Stoor, som på nytt spelade från start som mittback. Derby vann nämligen med 3-0 mot Sheffield W.

Erik Edman, Wigan 0/0 Inte ens med på bänken i bortamatchen mot Hull (förlust 1-2).

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0 Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0 Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 11/2 Nickade en hörna utanför när West Bromwich förlorade mot Barnsley i tisdags med 1-3. Spel i 90 minuter då, precis som i 0-0-matchen mot Preston i helgen.

Oscar Jansson, Exeter 4/0

Gjorde ett graverande misstag i den 23:e minuten i mötet med Hartlepool (seger 3-1), då han rusade ut men hann inte före Matt Taylor, som kunde slå bollen retfullt enkelt förbi svensken. Men spelade därefter förtroendeingivande och var en stor orsak till att Exeter kunde vända underläget till seger.

FRANKRIKE Kim är het just nu. Mål i veckan i Champions League och mot Lens gjorde han sitt första ligamål för säsongen genom ett tungt skott i den 78:e minuten. Spelade från start och i 90 minuter och fick högt betyg - 7/10 av L'Equipe.

Kim Källström, Lyon, 7/1

Petter Hansson, Rennes, 6/0 En vadskada gör att landslagsmittbacken inte kan spela varken med sitt Rennes eller i landslaget. Rennes föll utan Hansson i laget med 0-1 mot hemma mot Auxerre.

ITALIEN
Inhopp redan i den 59:e minuten för Ekdal i 0-0-matchen mot Livorno. Datasport.it gav honom en 6/10 i betyg men omdömet blev: "Måste prestera mer för att få spela från start"

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0
Inte heller denna helg blev det något spel för Kurbegovic i Lega Pro 1a-klubben.

SPANIEN
Målsviten bröts för Zlatan i hemmamatchen mot Almeira (seger 1-0). Bara att hoppas att han tar revansch mot Danmark på lördag i stället.

Albin Ekdal, Siena, 3/0

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 6/5

Henok Goitom, Almería, 0/0 Kvar på sakdelistan hos Almería.

GREKLAND
Säsongens tredje förlust på sex matcher för AEK kom i bortamatchen mot Xanthi (0-1). Majstorovic spelade som brukligt 90 minuter men som högerback.

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 6/0

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 6/0 Uttagen i landslaget och bidrog än en gång till Panathinaikos ramstarka försvarsspel när laget vann med 4-0 mot Larissa. Panathinaikos har plockat maximala 18 poäng på de sex inledande matcherna i grekiska ligan.

Sharbel Touma, Iraklis, 4/0 Tillbaka i startelvan när Iraklis förlorade med 0-1 mot PAOK. Dock utbytt redan efter 62 minuters spel.

Olof Mellberg, Olympiakos 6/0
Var med om att föra upp Olympiakos i serieledning i den grekiska ligan via 3-0 mot Levadiakos. Men den ledningen var bara tillfällig, då Panathinaikos tog tillbaka den på måndagskvällen.

TURKIET Skadad.

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0
Har ett fått ett bakslag när det gäller hans tidigare knäskada och riskerar ny operation.

Tobias Linderoth, Galtasaray, 0/0

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 7/2 90 minuter på nytt för den frispråkige skåningen när Genclerbirligi föll med 0-3 borta mot Fenerbahce.

Erkan Zengin, Besiktas, 0/0 Ännu utanför Besiktas matchtrupp.

David Durmaz, Denizlispor, 0/0 Fanns inte med i laget som förlorade med 0-1 mot Besiktas.

Fredrik Risp, Ankaragücü 1/0
Har lämnat hopplösa Anakaraspor och i stället skrivit på för Ankaragücü, där han spelade från start och i 90 minuter. Kallas dock för Lars Risp hos Ankaragücü.

SCHWEIZ Utanför truppen när Zürich förlorade med 2-3 mot Bellinzona.

Andres Vazques, FC Zürich, 3/1

Dusan Djuric, FC Zürich, 8/2 Spelade från start borta mot Bellinzona som ensam anfallare men blev utbytt i den 75:e minuten. 2,5 i betyg av sport.ch.

Behrang Safari, FC Basel, 11/0
Spelade 90 minuter när Basel vann med klara 5-0 mot Sion på hemmaplan. 4,5 i betyg fick Safari av sport.ch.

ÖSTERRIKE Gustafsson fick vara med om en storseger i sista matchen innan landslagsuppehållet när hans Salzburg krossade Kärnten med 7-1.

Eddie Gustafsson, Salzburg, 9/0

RYSSLAND Inget spel denna gång för Rostov när spelade 2-2 mot FK Moskva.

Peter Gitsélov, Rostov, 5/0

USA 90 nya minuter för Ljungberg när Seattle besegrade Columbus med 1-0 på bortaplan.

Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders, 20/2

Johan Claesson, Portland Timbers, 25/1 Säsongen är över för Johan Claesson och hans Portland Timbers. Laget åkte ut i semifinalserien mot Vancouver. 1-2 slutade första matchen, då fick Claesson spela 89 minuter på mittfältet. Returen i helgen slutade 3-3 och då fick Claesson 81 minuters speltid. Totalt gick Vancouver vidare med 5-4.

Publicerad 2009-10-06 kl 11:45