Proffskollen - Landslagsback i målform

Proffskollen

En helt osannolik svensk skyttekung har dykt upp i Holland. Andreas Granqvist flåsar nu Ola Toivonen i nacken i skytteligan efter nya fullträffar i helgen. Johan Elmander fick beröm i England och denna vecka tar vi farväl av Norge i Proffskollen.

DANMARK
Tillbaka efter sin skada när Bröndby spelade mot Midtjylland men fick sitta hela matchen på avbytarbänken.

Mikael Nilsson, Bröndby, 15/0

Spelade hela matchen mot Midtjylland (2-2) på Bröndbys mittfält.

Max von Schlebrügge, Bröndby, 11/0

Alexander Farnerud, Bröndby, 13/0
Fick återigen förtroendet från tränarhåll när Bröndby spelade 2-2 mot Midtjylland. Spelade hela matchen och var den som slog inlägget som Remco van der Schaaf kunde göra 1-0 på i den 18:e minuten. Hade själv en riktigt bra chans i den andra halvleken utan att få bollen i nät.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Skaderehabiliteringen har gått snabbare än förväntat och Fribrock fanns med på avbytarbänken när Esbjerg spelade 1-1 borta mot Ålborg. Fick dock inte göra något inhopp.

Fredrik Risp, Esbjerg 11/0
Risp gjorde som vanligt en gedigen försvarsinsats under 90 minuter när Esbjerg denna gång spelade 1-1 mot Ålborg.

Andreas Augustsson, Horsens, 14/0

Tillbaka i Horsens försvar när laget mötte FC Köpenhamn men Horsens mötte övermäktigt motstånd och förlorade med 0-4. Augustsson spelade hela matchen.
Johan Wiland, Köpenhamn, 15/0
Bara ett enda svårt läge hade Wiland att bestyra mot Horsens. Hade annars en lätt resa fram mot en ny nolla när FCK vann med 4-0.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 13/0

Stabilt mittbacksspel av svensken över 90 minuter och hjälpte till att hålla nollan mot Horsens.

Peter Larsson, Köpenhamn, 0/0

Inte med i matchtruppen mot Horsens. Har aviserat att han vill bort och är inte främmande för en flytt tillbaka till allsvenskan. Spelade i reservlaget mot Nordsjälland och gjorde ett av lagets två mål.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 15/1
Spelade som brukligt 90 minuter i FCK:s försvar när huvudstadslaget mötte Horsens. Wendt meddelade i veckan att han inte kommer att förlänga kontraktet med FCK när det går ut kommande sommar.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 2/1
Inte med i matchtruppen borta mot Bröndby.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 12/1
Lawan har det fortsatt trögt med målskyttet. Mållös på nytt mot Silkeborg och utbytt med 20 minuter kvar av matchen.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland, 15/0
Var i allra högsta grad delaktig i en hård Nordsjälland-press under den andra halvleken när laget jagade en kvittering mot Silkeborg (förlust 0-1) men fick återvända hem tomhänt. 90 minuters spel på nytt och åter fick han mycket beröm i dansk media.

Andreas Johansson, Odense, 14/1

Spelade åter från start när Odense vann med 1-0 mot Randers. Byttes ut med sju minuter kvar och fick se nigerianske anfallaren Peter Utaka göra segermålet med tre minuter kvar av matchen.

Louay Chanko, Ålborg, 13/0
Spelade hela matchen på Ålborgs mittfält mot Esbjerg (1-1) men höll sig än en gång borta från målprotokollet.

Jones Kusi-Asare, Ålborg, 3/1

Tillbaka på avbytarbänken mot Esbjerg utan att få hoppa in.

Valentino Lai, Vejle 9/1
Tvingades också stå över matchen mot Kolding (förlust 1-2). Denna gång var det ett ömmande knä som satte stopp för spel.

Mikael Rynell, Vejle 10/2 (Utlånad från Esbjerg, 1/0)
Andra målet för säsongen för Rynell när han i den elfte minuten utjämnade Koldings ledning till 1-1 på straffspark. Hade i övrigt ett par bra lägen, varav en frispark, som dock inte resulterade. Kolding tryckte sedan in segermålet i den sista matchminuten och åsamkade därmed Vejles andra förlust denna säsong.
Eldin Karisik, Viborg 13/1
Fanns med från start och spelade hela matchen mot FC Fyn (1-1).

NORGE
Satt hela matchen på avbytarbänken när Haugesund avslutade säsongen med att spela 3-3 borta mot Start.

John Pelu, Haugesund, 18/1 (Utlånad från Rosenborg)

Conny Månsson, Kongsvinger, 0/0
Ingen Månsson i matchtruppen i Kongsvingers avslutningsmatch borta mot Viking (förlust 1-3).

Bobbie Friberg da Cruz, Kongsvinger, 29/0 (Utlånad från Randers i danska ligan)
Stabil försvarsinsats av ex-Gaisaren som hade flera fina undannickningar i trängda lägen för sitt Kongsvinger (förlust 1-3 mot Viking). Hade inte lika stor lycka med sig offensivt och fick nöja sig med 4/10 i betyg hos VG.

Edier Frejd, Kongsvinger, 28/1

Frejd var en smula darrig försvaret emellanåt och avslutade inte säsongen så stabilt som han själv kanske hade önskat. 3/10 blev betyget mot Viking (förlust 1-3).

Marcus Andreasson, Molde, 23/0

Andreasson fanns med på planen under hela matchen när Molde avslutade säsongen med en 1-0-seger mot Stabaek. Stabil insats utan att glänsa och VG valde att tilldela svensken betyget 6/10.

Emil Johansson, Molde, 24/0

Fick avsluta säsongen med 90 minuter mot Stabaek. Men något mål från skottvillige Johanssons sida blev det varken under säsongen eller i avslutningsmatchen. 5/10 ansåg VG att den tidigare Hammarbyspelarens insats var värd.

Mattias Moström, Molde, 28/3
Spelade från start i säsongens sista match för Molde och hade en jättechans att göra 1-0 i den 33:e minuten, när han var helt fri med Stabaeks målvakt Jon Knudsen men Moström strulade vid avslutningsögonblicket och fick ingen bra träff på bollen och Knudsen kunde avvärja. Byttes ut i den 63:e minuten med betyget 6/10 av VG.

Björn Runström, Molde, 17/1 (Utlånad från danska Odense)
Har fått sitt kontrakt med Molde uppsagt och är på väg tillbaka till Odense.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 30/4
Fjärde målet för säsongen av Dorsin i redan klara mästarna Rosenborgs sista match. På en språngnick grejade han kvitteringen till 1-1 i matchen mot Ålesund (2-2). Tillhörde planens absolut bästa spelare och fick betyget 6/10 av VG.

Mikael Lustig, Rosenborg, 29/4

Lustig gjorde en okej insats men inte mer när Rosenborg spelade 2-2 mot Ålesund. 5/10 i betyg av VG.

Rade Prica, Rosenborg, 23/13
Avslutade säsongen med ett mål till 2-1 mot Ålesund men fick se sitt mål utjämnas i den i sista matchminuten. Prica hade som vanligt tre-fyra chanser till att göra mål men lyckades inte. På målet stod han rätt placerad vid den bortre stolpen, sedan Steffen Iversen inte nått ändra fram på ett inlägg från Morten Moldskred. 5/10 av VG.

Daniel Örlund, Rosenborg, 30/0
Var nära att få avsluta även denna säsong med en 2-1-seger. Men i den sista matchminuten satte Magnus Sylling Olsen 2-2 för Ålesund. 6/10 satte VG i betyg.

Mattias Bjärsmyr, Rosenborg 7/0 (Utlånad från Panathinaikos)

Ingen storartad avslutning av Bjärsmyr, som hade vissa problem i sitt försvarsarbete och drog också på sig ett gult kort. 4/10 i betyg av VG.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 28/4

Vilken säsongsavslutning av ex-Vasalundsspelaren! Två mål och en av planens bästa och mest företagsamma spelare när Sandefjord bjöd de 3 426 åskådarna hemma på komplett.no Arena på en härlig fotbollspropaganda. 6/10 i betyg av VG.

Johan Andersson, Stabaek, 18/6
Spelade som släpande anfallare bakom Jan Banan Tömmernes i Stabaeks anfall. Hade svårt att skapa någonting konstruktivt men hade i alla fall en fin framspelning till Pontus Farnerud i den 25:e minuten. Byttes ut i den 80:e minuten mot Molde (förlust 0-1) och tilldelades 4/10 av VG.

Pontus Farnerud, Stabaek, 20/3
Farnerud kom till ett bra skottläge i den 25:e minuten men sköt rakt på täckande Moldespelare. Tämligen anonym i övrigt. 5/10 i betyg av VG.

Daniel Nannskog, Stabaek, 11/5

Säsongen över för skadade Nannskog.

Joel Riddez, Strömsgodset, 25/0

Riddez fick vara med om en rejält målrik avslutning med sitt Strömsgodset. Laget vann med 5-4 hemma mot Lilleström och Riddez låg bakom två av de fem hemmamålen med fina inlägg. 6/10 tilldelades svensken som nästa säsong spelar i allsvenskan med Djurgården.

Fredrik Björck, Tromsö, 29/1
Blandade och gav direkt i Tromsös avslutningsmatch för säsongen mot Vålerengen (förlust 0-3). Blockerade snyggt bort ett par skott men fick agera rundningsmärke när Vålerengen gjorde 3-0 i den sista matchminuten. VG var därför återhållsamma i sin betygssättning, 4/10.

Marcus Sahlman, Tromsö, 24/0

Precis som Björck varvade Sahlman bra med mindre bra insatser i slutmatchen mot Vålerengen. I den fjärde minuten var han rejält släpphänt och tappade bollen och skapade visst kaos i hemmaförsvaret. Orsakade också en straffspark i den 48:e minuten men den slogs utanför målet av Mohammed Fellah. Däremellan stod Sahlman för några riktigt bra räddningar. Betyget blev 5/10 till slut för Sahlman.

George Mourad, Tromsö 25/8
Fick börja på bänken mot Vålerengen men hoppade in i den 67:e minuten. Hann med en fin framspelning under sin tid på planen men i övrigt gjorde han inget bestående intryck. Spelade för kort tid för betyg av VG.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger, 21/8

Säsongen över för skadade Ingelsten.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 27/2
Arnefjord avslutade säsongen med att spela 90 minuter mot Rosenborg (2-2). Inga större misstag av svensken som fick betyget 5/10 av VG.

Johan Arneng, Ålesund, 25/1
Skadekänning höll ex-difaren borta i Ålesunds avslutningsmatch mot Rosenborg.
HOLLAND
Fanns med under samtliga 90 minuter mot Ado den Haag (förlust 0-1). Lindgren fick betyget 5/10 i betyg av goal.com.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 7/2
Äntligen spel från start igen för Elm efter hans skadeproblem. Fanns med på planen under hela matchen i 1-1-matchen mot Vitesse på bortaplan. 6/10 blev betyget hos goal.com.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar 11/0

Wernbloom var den som låg bakom Alkmaars ledningsmål mot Vitesse i den 47:e minuten, när han med en snygg passning frispelade Graziano Pelle, som inte gjorde något misstag när han fick ett friläge med Vitesses målvakt Eloy Room. 6,5/10 valde goal.com att sätta i betyg.

Rasmus Lindgren, Ajax 7/1

Andreas Granqvist, Groningen 13/7
Vilken målorgie av Granqvist när Groningen vann med 2-1 mot NAC Breda. Granqvist stod ensam för samtliga mål i matchen, även Bredas (!). Han gjorde Bredas mål redan i den andra minuten när han nickade en hörna i eget mål. Men tog sedan gruvlig revansch på sig själv genom att göra två straffmål och därmed greja segern till Groningen. 6,5/10 satte goal.com i betyg.

Fredrik Stenman, Groningen 12/0

Stenman spelade 90 minuter mot NAC Breda och stod för en storstilad försvarsinsats. 6,5/10 valde goal.com att sätta i betyg.

Petter Andersson, Groningen 3/1
Fortsätter att få göra inhopp i slutet av matcherna för Groningen. Mot NAC Breda blev det 14 minuters speltid, då han löste av Gonzalo García-García.

Philip Haglund, Heerenveen 3/0

Fanns inte med i matchtruppen mot Heracles (seger 3-2).

Viktor Elm, Heerenveen 9/0

Startade på bänken mot Heracles men byttes in i den 63:e minuten. För kort speltid för betyg hos goal.com.

Samuel Armenteros, Heracles 10/2

Armenteros fortsätter att bidra med bra saker för Heracles. När laget mötte Heerenveen (förlust 2-3) var det Armenteros som blev fälld i straffområdet i den 70:e minuten och Willy Overtoom kunde reducera till 1-2. Armenteros byttes ut i den 85:e minuten vid ställningen 2-2 och fick från avbytarbänken se hur försvararen Birger Marteens skickade bollen i eget mål i slutminuten. Goal var lite snåla med betyget för svensken och tilldelade denne betyget 5,5/10.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen 4/0

Kvar på avbytarbänken under hela matchen när NEC vann med 4-1 borta mot de Graafschap.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven 13/0
Stod för ett par riktigt fina räddningar när Eindhoven besegrade Utrecht med 2-1 på bortaplan. Fick fina betyget 7,5/10 av goal.com.

Marcus Berg, PSV Eindhoven 8/2 (utlånad från Hamburg)

Kvar på avbytarbänken under hela matchen när Eindhoven vann med 2-1 mot Utrecht.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 11/8

Inget mål för Toivonen denna gång men sköt ändå så pass bra mot Utrechts målvakt Michael Vorm i den 25:e minuten att denne tvingades lämna en retur som Balázs Dzsudzsák kunde göra 1-0 på. Toivonen och Dzsudzsák samarbetade bra också när den sistnämnde gjorde 2-1 på straff i den 75:e minuten. Toivonen spelade hela matchen och hann också bli varnad i den 88:e minuten innan matchen var över. 6,5/10 i betyg av goal.com.

Rasmus Bengtsson, Twente 2/0
Utanför Twentes matchtrupp mot Excelsior (seger 2-1)

Emir Bajrami, Twente 6/0
Skadeproblemen håller Bajrami fortfarande borta från Twentes matchtrupp.

Lars Nilsson, Vitesse 10/2

Nilsson startade mot AZ Alkmaar (1-1) men fick en smäll efter en halvtimmes spel och tvingades utgå i den 33:e minuten just på grund av skadekänning. 5,5/10 hann goal.com sätta i betyg på honom.

Andreas Landgren, Willem II 9/2 (Utlånad från Udinese)

Spelade från start och byttes ut med tio minuter kvar när Willem II förlorade hemma med 1-4 mot VVV Venlo. Landgren var en av dem som fick högst betyg av Willems spelare efter den klara förlusten, 6/10 blev betyget.

ENGLAND

Var inblandad i mycket hos Birmingham när laget spelade 2-2 mot West Ham. 7/10 i betyg av Skysports och omdömet ”nyckelfigur hos Birmingham”.

Sebastian Larsson, Birmingham 11/0

Martin Olsson, Blackburn 8/0
Stod över matchen mot Wigan (seger 2-1) efter att ha fått en lättare smäll på träning.

Johan Elmander, Bolton 11/5
Bolton gjorde fyra mål när laget vann med 4-2 mot Tottenham men Elmander höll sig utanför målprotokollet. Svensken saknade inte chanser men förmådde inte göra mål. Byttes ut i den sista matchminuten i ett så kallat ”taktiskt byte”. 7/10 i betyg av Skysports och omdömet ”en annan spelare under Coyles ledning”.

David Elm, Fulham 0/0

Alltjämt utanför Fulhams matchtrupp.

Fredrik Stoor, Fulham 0/0

Precis som Elm alltjämt utanför Fulhams matchtrupp. Har inte stängt dörren för spel i allsvenskan nästa säsong.

Jonas Olsson, West Bromwich 8/1
Hälproblemen kan vara allvarligare än befarat och nu talas det om att han kan bli borta fram till jul.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (Northampton 4/0)
Söker ny klubb att bli utlånad till för att få spela matcher.

Ole Söderberg, Newcastle 0/0
Söderberg fortsätter få förtroendet som reserv till Tim Krul. Fanns med på nytt på bänken när Newcastle vann med 1-0 borta mot Arsenal.

John Guidetti, Manchester C 0/0
Har allt för hård konkurrens i Manchester City för att kunna slå sig in i A-laget.

SKOTTLAND

Celtic vann med hela 9-0 mot Aberdeen men Majstorovic höll sig ändå borta från målprotokollet. Han spelade i varje fall 90 minuter.

TYSKLAND

Nilsson fanns med på planen under samtliga 90 minuter när Nürnberg slog tillbaka Köln med 3-1. Stabilt spel av svensken som fick betyget 3/6 av kicker.de (omvänd betygsskala, där 1 är bäst och 6 är sämst).

Daniel Majstorovic, Celtic 10/0

Per Nilsson, Nürnberg 11/0

Andreas Dahlén, FSV Frankfurt 8/0
En fotskada höll Dahlén borta från mötet mot Bochum (förlust 0-1).

Matias Concha, Bochum 7/0
Concha hjälpte till att hålla nollan när Bochum vann med 1-0 borta mot FSV Frankfurt. Fick fina betyget 2,5/6 av kicker.de.

Andreas Johansson, Bochum 3/0

Efter lång väntan fick Johansson äntligen smaka på hetluften på allvar, då han spelade från start och under hela matchen mot FSV Frankfurt. Gjorde dessutom en strålande insats och fick betyget 3/6.

Oscar Lewicki, Bayern München II 13/0

Bayern Münchens andralag vann med 1-0 mot Rot Weiss Essen och Lewicki spelade hela matchen på mittfältet. 3,5/6 i betyg hos kicker.de.

ITALIEN

Fanns inte med i Bolognas matchtrupp mot Lecce (seger 2-0).

Albin Ekdal, Bologna 4/0

Zlatan Ibrahimovic, Milan 9/4 (utlånad från Barcelona)

Inget mål av svensken när Milan besegrade Bari på bortaplan med 3-2. Men han bjöd ändå på en läcker framspelning till lagkamraten Flamini, så att denne kunde göra 2-0 för Milan. 5,5/10 valde kicker.de att sätta i betyg.

Thomas Magnusson, Taranto 0/0
Taranto mötte Foligno på hemmaplan och förlorade med 1-3 men inget spel för Magnusson.

Jonatan Berg, Taranto 0/0

Inte heller Berg fanns med när Taranto mötte Foligno.

FRANKRIKE

Källström var olycklig, då det var han som tappade bollen i samband med att Rennes gjorde 1-0 mot Lyon i lagens möte i helgen. Källström försökte revanschera sig via ett par bra skott men inget av dem resulterade. 1-1 blev det efter ett kvitteringsmål av Michel Bastos. 5/10 satte goal.com i betyg på svensken som spelade hela matchen.

Petter Hansson, Monaco 11/0

Hansson gjorde ingen av sina bättre insatser när Monaco i tisdags spelade 2-2 mot Bordeaux. Svensken såg förvirrad ut vid ett par tillfällen med följd att Bordeaux kunde skapa farligheter. Inget betyg av goal.com. I helgen vann Monaco med 4-0 borta mot Nancy. Den svenske mittbacken spelade på nytt från start men var mer delaktig i spelet den här gången. 6,5/10 satte goal.com i betyg.

SPANIEN

Än en gång fick Goitom finna sig i att vara bänkad från start. Denna gång mot Sporting Gijon. Han hoppade dock in med sju minuter kvar.

Kim Källström, Lyon 10/0

Henok Goitom, Almeria 4/0

Kennedy Bakircioglü, Racing Santander 9/1
Efter den fina insatsen förra helgen gick det tyngre mot Real Sociedad för den tidigare Hammarby och Assyriska-spelaren. Han hade ett par bra lägen men missade att förvalta dessa på bästa sätt. Hann också med att bli varnad och fick nöja sig med betyget 6/10 hos goal.com.

Marcus Rosenberg, Racing Santander 7/3 (Utlånad från Werder Bremen)
Rosenberg hade en gyllene möjlighet i slutet av matchen mot Sociedad att utjämna till 1-1 men misslyckades. 6/10 satte goal.com i betyg på den svenske landslagsanfallaren.

Emra Tahirovic, Deportivo Castéllon 3/0 (Utlånad från FC Zürich)

Tahirovic började på bänken mot Alzira men fick hoppa in i den 72:a minuten.

CYPERN
Har haft skadeproblem och stått över i några matcher. Spelade däremot från start mot Othellos (oavgjort 1-1) men klarade bara av spel i fyra minuter innan han fick utgå.

Björn Enqvist, Aris 6/0

GREKLAND

Olof Mellberg, Olympiakos 8/1
Olympiakos besegrade Panionios med 5-0 och Mellberg spelade från start. Han utgick dock med lättare skadekänning i den 62:a minuten.

Jonas Sandqvist, Atromitos 1/0

Ingen Sandqvist på avbytarbänken ens när Atromitos förlorade med 0-1 mot Panathinaikos.

Markus Jonsson, Panionios 1/0
Jonsson hade fortfarande skadekänning och missade Panionios förlustmatch mot Olympiakos (0-5).

TURKIET
Ingen Svensson i matchtruppen mot Antalyaspor (oavgjort 2-2).

Gustaf Svensson, Bursaspor 2/0

Erkan Zengin, Eskisehirspor 10/0

Fortsätter få förtroendet från start hos Eskisehirspor. Byttes ut med nio minuter kvar i förlustmatchen mot Fenerbahce (2-4). 2/5 fick Zengin i betyg av den turkiska sportsajten Fanatik.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi 8/0
Skadekänning höll Harbuzi utanför Genclerbirligis match mot Kayserispor i fredags (1-1).

Samuel Holmén, Istanbul B.B 10/1
Första målet för sin nya klubb av Holmén när han redan i den andra minuten höll sig framme och inledde Istanbuls målskytte mot Sivasspor. Till slut vann Istanbul BB med 4-0. Tilldelades finfina 4/5 i betyg hos Fanatik.

UNGERN

Precis som senast fick Djordjic börja på bänken när Videoton mötte Kaposvari på bortaplan (seger 4-0). Bojan blev kvar på avbytarbänken under hela matchen.

Martin Mutumba, Videoton 3/0 (Videoton II 2/1)

Mutumba startade också på bänken mot Kaposvari. Han fick dock äran att hoppa in i den 72:a minuten.

Bojan Djordjic, Videoton 4/0 (Videoton II 2/1)

SCHWEIZ
Safari var tillbaka i startelvan när Basel mötte Luzern på bortaplan (1-1). Han byttes ut i den 68:e minuten. 3,5/6 blev betyget hos sport.ch.

Behrang Safari, FC Basel, 11/0

Dusan Djuric, FC Zürich, 10/3
Djuric spelade från start och snudd på hela matchen mot Bellinzona (seger 2-1). Han byttes ut i den 90:e minuten. 4/6 blev betyget hos sport.ch.

Benjamin Kibebe, FC Luzern 6/0
Kibebe fick äntligen spela en hel match för Luzern. Han fanns med på planen under hela matchen mot Basel och hann också med att dra på sig ett gult kort i den 45:e minuten. 3/6 blev betyget på den tidigare AIK-spelaren.

ÖSTERRIKE

Ännu inte återställd efter sitt benbrott.

SAUDIARABIEN

Al Hilal spelade i tisdags hemma mot Al Qaudisiya (0-0). "Chippen" spelade från start men blev utbytt med kvarten kvar. Han spelade från start också i söndagens match mot Al Ahli, där för övrigt ex-gaisaren Wanderson spelade fram till kvitteringsmålet till 3-3, som också blev slutresultatet. "Chippen" utgick dock redan i den 27:e minuten på grund av skadekänning.