Proffskollen

Tidigare ifrågasatt och stundtals bänkad. Nu släppte det rejält för förre AIK-spelaren i Molde. I helgen drog även flera europeiska ligor med svenska spelare igång. Läs mer om detta i veckans proffskoll.

DANMARK

Mikael Nilsson, Bröndby 1/0
"Micke" Nilsson spelade från start när Bröndby mötte Ålborg på hemmaplan. Det såg länge dystert ut för Bröndby men i den 91:a minuten kunde laget kvittera. Nilsson blev utbytt i 74:e matchminuten och gjorde vad han kunde.

Max von Schleebrügge, Bröndby 0/0
Alltjämt skadad och fanns inte med i matchtruppen när Bröndby kryssade mot Ålborg (2-2).

Johan Wiland, FC Köpenhamn 1/0, 1 hållna nollor
Spelade i vanlig ordning 90 minuter när FCK bortaslog Sönderjyske med 2-0. Ställdes aldrig på något större prov då Köpenhamn dominerade matchen från start. Matchen i sig var däremot ingen höjdare, men en säker FCK-seger.

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn 1/0
Förre AIK-backen spelade precis som Wiland 90 minuter under nya tränaren Roland Nilssons ledning. Ställdes heller aldrig på något större prov - men FCK:s defensiv var spiksäker och Bengtsson hade en del i det.

Ken Fagerberg, Midtjylland 0/0
Precis som förra säsongen har Fagerberg svårt att ta en plats i Midtjylland och fanns inte ens med i matchtruppen när laget förlorade mot Silkeborg (1-2).

Rawez Lawan, Nordsjälland 1/0
Lawan spelade hela matchen för Nordsjälland när man förlorade mot Odense på bortaplan med 0-2. Var när att noteras för en assist då han frispelade Andreas Laudrup, men denne missade.

Andreas Johansson, Odense 1/0
Spelade hela matchen för Odense när laget slog Nordsjälland med 2-0. Hade en ypperlig chans att ge laget ledningen när han helt fri kunde avsluta i straffområdet, dock rakt i famnen på motståndarkeepern. Gjorde i övrigt en bra insats.

Louay Chanko, Ålborg 1/0
"Lollo" fick börja matchen på bänken när Ålborg kryssade mot Bröndby på bortaplan. Laget var nära att vinna, men Bröndby kvitterade i den 91:a minuten. Hann inte med att få så mycket uträttat.

NORGE

Alexander Nadj, Lilleström 1/0, 0 hållna nollor
Nadj har deklarerat att han lämnar Lilleström efter att ha petats av en juniormålvakt.

Mattias Moström, Molde 12/3
För Moström lossnade det rejält när Molde mötte Haugesund. I den 15:e minuten utökade Moström lagets ledning till 2-0 efter att stenhårt skjutit bollen snyggt i krysset. Kunde senare spika igen matchen helt genom sitt 3-0 mål, matchen slutade 3-1 och med 7/10 i betyg av VG var Moström en av matchen bästa spelare.

Mattias Andersson, Odd Grenland 7/2
Fortfarande på Odd Grenlands skadelista, inte med när laget förlorade mot Lilleström (1-3) på hemmaplan. Beräknas bli borta tre månader.

Mikael Dorsin, Rosenborg 15/1
Spelade återigen 90 minuter för Rosenborg när man förlorade på bortaplan mot Stabaek (1-2). Var ofta inblandad i Rosenborgs offensiva spel. Men laget förlorade efter en relativt blek insats. 5/10 i betyg av VG.

Mikael Lustig, Rosenborg 15/2
Även Lustig spelade hela matchen för Rosenborg tillsammans med Dorsin i backlinjen. Stod för en helt okej insats utan att utmärka sig avsevärt. Var nära att göra mål i 12:e minuten, men Stabaekmålvakten gör en superräddning. 5/10 i betyg av VG.

Rade Prica, Rosenborg 13/8
Prica var tillbaka i spel igen när Rosenborg mötte Stabaek (1-2). Det syntes att han varit borta på grund av skada och stod inte för en särskilt bra insats. Bleka 4/10 i betyg av VG för den forne skyttekungen.

Daniel Örlund, Rosenborg 15/0, 5 hållna nollor
Var bästa spelare i Rosenborg när laget förlorade mot Stabaek med 1-2 på bortaplan. Fyra riktiga monsterräddningar blev det för Örlund som såg till att hålla nere siffrorna för Rosenborg. 6/10 i betyg av VG och Örlund var en av de bästa på planen.

Johan Andersson, Stabaek 7/0
Andersson började matchen mot Rosenborg (vinst 2-1) på bänken men fick hoppa in i den 65:e minuten. Han tackade för förtroendet en kvart senare då han spelade fram till Torstein Andersen Aase som kunde avgöra för Stabaek med sitt 2-1 mål.

Pontus Farnerud, Stabaek 14/1
Farnerud var återigen tillbaka från start i Stabaek. Redan i den sjunde minuten skulle han få presentera sig ytterliggare. Slog tunnel på Daniel Örlund i Rosenborgmålet och satte därmed 1-0 till Stabaek. Laget vann till slut med 2-1. Starka 6/10 i betyg av VG.

Fredrik Björck, Tromsö 15/2
Spelade hela matchen för Tromsö när laget krossade Vålerengen med 4-1 på hemmaplan. 5305 personer fick se Björck göra en stabil insats framförallt defensivt. Godkända 5/10 i VG.

Marcus Sahlman, Tromsö 14/0, 6 hållna nollor

Sahlman fick sitta hela matchen mot Vålerengen på bänken. Han fick se laget vinna med 4-1 och han fick även se svenske målvaktskollegan Robin Malmkvist göra en bra match.

Robin Malmkvist, Tromsö 2/0, 0 hållna nollor
Efter att Sahlman skadade sig i förra matchen fick Malmkvist denna gång förtroendet från start. Gjorde en riktig fantomräddning i den 64:e matchminuten när Vålerengens Singh fick på en fullträff. 5/10 i betyg av VG.

Björn Andersson, Viking Stavanger 11/0
Fick börja matchen på bänken och väntade enda tills den 83:e minuten för att få hoppa in. Då ledde Viking Stavanger redan med 1-0 och laget höll sedan resultatet matchen ut mot Ålesund.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 0/0
Skador håller Ingelsten utanför matchtruppen och var därmed inte med när laget besegrade Ålesund med 2-1.

Fredrik Stoor, Vålerengen 8/0

En knäskada håller Stoor utanför laget fortfarande. Vålerengen förlorade med hela 4-1 mot Tromsö på bortaplan.

Daniel Arnefjord, Ålesund 14/0
Förre AIK-backen spelade hela matchen för Ålesund när man förlorade på bortaplan med 1-0 mot Viking Stavanger. Hade inget att göra på målet och stod i övrigt för en okej insats. 5/10 i betyg av VG.

Jonas Sandqvist, Ålesund 0/0, 0 hållna nollor
Väntar fortfarande på debuten och satt hela matchen på bänken när Ålesund förlorade mot Viking Stavanger med 1-0.

TYSKLAND

Andreas Dahlén, FSV Frankfurt 0/0
Satt hela matchen på bänken när Frankfurt kryssade i premiäromgången av Bundesliga 2 mot FC union Berlin (1-1).

Matias Concha, Bochum 0/0
Ingen Concha i matchtruppen när Bochum förlorade på bortaplan mot Düsseldorf med 2-0.

Andreas Johansson, Bochum 1/0
Johansson fick börja matchen mot Düsseldorf (förlust 0-2). Stod inte för någon superinsats då laget förlorade - och blev därför utbytt i den 75:e matchminuten mot Kramer.

SCHWEIZ

Benjamin Kibebe, Luzern 0/0
Ingen Kibebe med i matchtruppen när Luzern vann med 3-0 på bortaplan Neuchatel Xamax.

Alexander Farnerud, Young Boys 1/0
Var en av de bättre på planen när Young Boys kryssade mot FC Basel (1-1). Spelade 90 minuter för Young Boys och fick fina 4.5/6 i betyg av sport.ch.

Dusan Djuric, FC Zürich 1/0
Stod för fullt godkänd insats när Zürich premiärspelade på bortaplan mot FC Sion. Laget förlorade däremot med uddamålet (0-1) och Djuric spelade hela matchen. Stabila 4/6 i betyg av sport.ch.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg 1/0, 1 hållna nollor
Är kvitt sina skadeproblem och tillbaka på allvar i den österrikiska ligan när Salzburg premiärspelade och vann på hemmaplan med 2-0 mot Austria Wien. Stod för en stabil insats och lyckades även hålla nollan - tillbaka på allvar.

Rasmus Lindgren, Salzburg 1/0
Fick vinna sin första match i Österrikiska ligan. 2-0 skrevs slutresultatet till och Lindgren spelade bra i sin debut. Spelade i 84 minuter på innermittfältet och blev utbytt mot Stefan Hierländer.

FINLAND

Markus Olofsson, IFK Mariehamn 12/0
Började återigen på bänken när IFK Mariehamn förlorade på bortaplan TPS med 2-0. I den 56:e matchminuten entrade Olofsson planen. Det blev inget succéinhopp. Precis innan inhoppet hade TPS utökat sin ledning till 2-0.

ISLAND

Adam Larsson, Keflavik 11/0
Larsson spelade i vanlig ordning 90 minuter för sitt isländska Keflavik. Laget förlorade tråkigt nog med 2-1 Thór på bortaplan. Stod för en fullt godkänd insats utan att utmärka sig särskilt mycket.

USA

Erik Friberg, Seattle 17/1
Friberg fick spela 73 minuter i en händelserik match för sitt Seattle Sounders när laget vann med 4-3 mot Colorado Rapids. Målfesten startade redan i den första minuten då Colorado tog ledningen, men Seattle kvitterade och gick sedemera om och vann med 4-3. Med dryga kvarten kvar böts Friberg ut.