Proffskollen - Svensk-succé i Norge

Proffskollen

Precis som allsvenskan startade den norska ligan den senaste helgen och svenskarna lät tala om sig direkt. Från Tyskland rapporteras om en svensk succéspelare. I Grekland blev en svensk olycksgubbe och i England gjorde en svensk sin bästa insats för säsongen. Och något spel blev det till slut inte för Zlatan denna helg. Här är veckans proffskoll.

NORGE
Spelade från start men byttes ut i 71:a minuten när Haugesund spelade 0-0 i premiären borta mot Brann. Hade ett par bra genombrott och framspelningar. Hann med att bli varnad också efter att ha fällt en Brann-spelare bakifrån i den 35:e minuten. 4/10 blev betyget av Verdens Gang.

John Pelu, Haugesund 1/0 (Utlånad från Rosenborg)

Benny Olsen, Hönefoss 0/0
Norgefödde Olsen som har svenskt pass och som har spelat för Sirius och Enköping, fick sitta kvar på bänken genom hela matchen när Hönefoss föll med 0-2 i premiären mot Tromsö.

Conny Månsson, Kongsvinger 0/0

Målvakts-Månsson kommer att missa större delen av säsongen på grund av ett avslitet korsband.

Bobbie Friberg da Cruz, Kongsvinger 1/0 (Utlånad från Randers i danska ligan)

Spelade i 90 minuter när Kongsvinger föll med 0-2 borta mot Strömsgodset. 4/10 ansåg Verdens Gang att ex-gaisarens instats var värd.

Edier Frejd, Kongsvinger 1/0

Tung premiär för försvararen i förlustmatchen mot Strömsgodset. Hans dåliga undanrensning i den åttonde minuten utnyttjade Marcus Pedersen på bästa sätt och gjorde 1-0 i matchen som slutade 2-0. 3/10 fick Frejd i betyg.

Marcus Andreasson, Molde, 1/0

Började på bänken i förlustmatchen mot Rosenborg (1-2) men fick hoppa in redan i den 32:a minuten när Christian Steen fick skadekänning. Svensken gjorde stor nytta och blockerade flera Rosenborgskott och såg till att förlusten stannade bara vid uddamålet. 5/10 tilldelade VG honom i betyg.

Emil Johansson, Molde 1/0

Fick börja på avbytarbänken mot Rosenborg men hoppade in i den 71:a minuten i stället för El Hadji Makhtar Thiouné. Redan tre minuter senare lät han tala om sig när han sköt ett skott från distans som Daniel Örlund fick göra en bra räddning på. Och med två minuter kvar upprepades detsamma, när Johansson sköt från vänster men Örlund dök ned mot sin vänstra stolpe och fredade sitt mål. Spelade för kort tid för betyg av VG.

Mattias Moström, Molde, 1/0
Började också på avbytarbänken hos Molde men Kjell Jonevret släppte in honom på planen i den 69:e minuten i stället för målskytten Björn Runström. Gjorde inget större avtryck och fick för kort speltid för betyg hos VG.

Björn Runström, Molde 1/1
Vilken debut i den norska ligan! Från kylskåpet i Danmark till målskytt direkt för sin nya klubb i Norge. Tillvaron svänger minsann snabbt för Runström. Det var i den 27:e minuten i premiären mot Rosenborg som han slog till. Han sköt ett skott från 20 meter, som ändrade riktning på en Rosenborgsförsvarare och helt ställde Daniel Örlund i Rosenborgs mål. Men det var också nästan allt han åstadkom offensivt och fick nöja sig med betyget 5/10 av VG.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 1/0
Gjuten i startelvan i premiären hos Rosenborg när laget vann med 2-1 mot Molde. Blockerade ett skott i den 22:a minuten men gjorde i övrigt inget större väsen av sig och VG satte godkända betyget 5 för hans del på den tiogradiga skalan.

Mikael Lustig, Rosenborg, 1/1
Målgörare i säsongsdebuten och var den som gjorde segermålet mot Molde. Hela matchen var en lysande insats av den svenske försvararen som hade kunnat gjort matchens första mål redan i den 14:e minuten, då han nickade ett inlägg från Fredrik Winsnes i ribban. I den 51:a minuten stod han helt rätt placerad i samband med en hörna, då bollen kom i retur framför fötterna på honom och han hade bara att trycka in den i Moldes mål. 6/10 fick han i betyg av VG.

Rade Prica, Rosenborg, 1/1
Fjolårets skyttekung i den norska ligan slog till direkt när han mot Molde kvitterade till 1-1 i den 42:a minuten. Fredrik Winsnes slog ett inlägg och Prica vann duellen med Moldes målvakt Amos och lättade in bollen snyggt till 1-1. I 73:e minuten sköt han bollen i mål via ribban men fick se hur den assisterande domarens flagga var i luften för offside. 6/10 av VG och utsedd till planens bäste av samma tidning.

Daniel Örlund, Rosenborg 1/0

Fullt godkänd debut av nyförvärvet från AIK mot Molde (seger 2-1). Ställdes utan chans att rädda när bollen ändrade riktning i samband med att Björn Runström gjorde 1-0 för Molde i den 27:e minuten. Men briljerade därefter med flera riktigt fina räddningar. Moldes anfallare Mame Mbar Diouf hade ett par fina chanser att överlista Örlund, precis som Emil Johansson men ex-gnagaren gick segrande ur striden varje gång. 5/10 i betyg hos VG.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 1/0
Anfallaren från Vasalund, som jagades av bland annat allsvenska Gefle inför säsongen, fick chansen från start hos Sandefjord när laget föll i premiären borta mot Start med 0-2. Byttes ut i den 73:e minuten efter en inte allt för storstilad insats och betyget blev också magra 3/10 hos VG.

Johan Andersson, Stabaek, 1/1

Fick chansen från start när Stabaek vann med 3-2 borta mot Odd Grenland. Skrev in sig i målprotokollet när han med en kraftfull nick gav Stabaek ledningen i den 41:a minuten. I den 72:a minuten byttes han ut efter att några minuter tidigare varit nära att nicka in sitt andra mål för eftermiddagen men nicken gick hårfint utanför. 5/10 satte VG i betyg på honom.

Pontus Farnerud, Stabaek, 1/0

Spelade från start i premiären men lämnade planen utan mål. Dock låg han bakom Stabaeks segermål mot Odd Grenland i den 89:e minuten när han hittade Espen Hoff med en snygg passning. Denne gjorde inget misstag när han satte segermålet vid isländske målvakten Arasons ena stolprot. 6/10 tilldelades Farnerud i betyg av VG.

Daniel Nannskog, Stabaek, 1/1
Öppnade målkontot redan i premiären, då han i den 13:e minuten dunkade in bollen distinkt från 14 meters håll. Hade ytterligare ett par fina lägen i matchen men båda räddades snyggt av Arason i Odd Grenlands mål. Fick en smäll mot nacken med sju minuter kvar men spelade vidare och byttes ut först i den sista minuten via ett så kallat taktiskt byte vid ledning 3-2. 5/10 gav VG anfallsveteranen i betyg.

Joel Riddez, Strömsgodset, 1/0
Hade hälproblem inför matchen mot Kongsvinger (seger 2-0) men kom ändå till spel. Spelade i hela matchen och kom runt på kanten till ett par farliga inlägg, det sista i den 87:e minuten. Hans insats räckte till betyget 4/10 hos VG.

Fredrik Björck, Trömsö, 1/0
Debuterade från start för sin nya klubb. Bara en undanrensande insats i den nionde minuten var det enda ”stora” han behövde bestyra när Tromsö vann med stabila 2-0 mot Hönefoss. 4/10 hos VG.

Marcus Sahlman, Tromsö, 0/0
Fick finna sig i att vara avbytare när Tromsö begick säsongsdebut mot Hönefoss och vann med 2-0.

George Mourad, Tromsö 0/0
Hann inte bli spelklar i tid till matchen mot Hönefoss.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 1/0

Fick chansen från start när Viking premiärspelade borta mot Vålerengen och förlorade med 0-2. Hade i första halvlek två riktigt bra chanser att göra mål men brände båda chanserna och byttes ut redan i den 57:e minuten. Fick nöja sig med betyget 4/10 hos VG.

Daniel Arnefjord, Ålesund 1/1
Ex-AIK:aren inledde Ålesunds målskytte 2010 och gjorde också ett av de snabbaste målen i Tippeligan när han i den 14:e minuten trädde in bollen mot Lilleström (seger 3-0) ur liten vinkel efter att ha hängt med upp i anfallet i samband med en frispark. Hade ytterligare ett par chanser att göra mål och kunde kvittera ut fina betyget 6/10 hos VG.

Johan Arneng, Ålesund 1/0

Fin inledning på säsongen av Arneng, som var på vippen att bli målskytt i den 33:e minuten. Han sköt en frispark som strök hårfint över ribban. Redan i den första minuten frispelade han anfallaren Jonathan Parr men dennes avslut räddades av Lilleströms målvakt. 6/10 gavs Arneng i betyg för sin insats.

DANMARK

En ledbandsskada lär hålla honom borta till ungefär i slutet av april.

Jon Jönsson, Bröndby, 4/1

En liten ljusning kan skönjas kring Jönsson och hans skada, då han satt på avbytarbänken under hela matchen mot FC Köpenhamn (förlust 0-2).

Max von Schlebrügge, Bröndby, 19/2

Mikael Nilsson, Bröndby, 17/0
Spelade från start mot FCK men byttes ut i den 83:e minuten.

Samuel Holmén, Bröndby, 14/2
Avstängd och missade "The new Firm" som mötet mellan FCK och Bröndby kallas för i Danmark.

Alexander Farnerud, Bröndby, 18/2
Hade en jättechans att göra mål mot FCK och kanske få till en förändring av matchbilden. Lyckades med konststycket att skjuta över FCK:s mål från mycket nära håll. Lägg därtill att han orsakade den frispark som Martin Vingaard gjorde mål på till 1-0. Farnerud blev följdriktigt utsedd till planens sämste spelare av sporten.dk och betyget 02.

Andreas Klarström, Esbjerg, 19/0
Som vanligt en helgjuten insats av Klarström när Esbjerg vann med 2-1 mot Köge. Spel i 90 minuter från sin position i försvaret.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Opererades i december och räknar inte med comeback denna säsong.

Mikael Rynell, Esbjerg, 13/0
Började på avbytarbänken mot Köge (seger 2-1) men fick hoppa in i den 71:a minuten och spela mittback i stället för P.N Mikkelsen.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 4/0
Utanför Esbjergs matchtrupp mot Köge.

Johan Wiland, Köpenhamn, 14/0
Wiland höll nollan för andra matchen i följd efter omstarten när FCK vann det prestigeladdade mötet mot Bröndby med 2-0. Håller nu konkurrenten Jesper Christiansen fastnaglad på avbytarbänken.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 17/1
Tillsammans med Oscar Wendt utgjorde Antonsson ett stabilt mittlås i mötet med Bröndby (seger 2-0)

Peter Larsson, Köpenhamn, 8/0
Fick vara med om ett "strategiskt byte" på en minuts stopptid mot Bröndby och byttes in mot självaste Jesper Grönkjär. Fick vara på planen i fyra minuter innan domaren tyckte det var dags att blåsa av matchen.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 20/1

Stabil insats i försvaret i derbyt mot Bröndby (seger 2-0).

Dino Avdic, Köge 0/0

Alltjämt utanför Köges matchtrupp.

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 18/0
Tog revansch för den svaga insatsen senast då han hjälpte sitt lag hålla nollan i bortamatchen mot Randers (0-0). Blev stämplad på foten i slutet av matchen, vilket ledde till rött kort för Randers azeriske anfallare Yura Movsisjan.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 18/7
Spelade från start och i 90 minuter när Nordsjälland spelade 0-0 mot Randers. Borde kanske haft en straff med sig när han blev nedgjord i straffomårdet i mitten av den andra halvleken.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 8/0
Ser ut att ha spelat till sig en ordinarie plats på Nordsjällands mittfält, då han fick 90 nya minuter under bältet i samband med 0-0 mot Randers.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0
Reservmålvakt på nytt när Ålborg föll med 0-2 mot Midtjylland.

Louay Chanko, Ålborg, 19/2
Chanko spelade hela matchen när Ålborg föll med 0-2 mot Midtjylland.

Andreas Johansson, Ålborg, 19/4
Började på avbytarbänken men fick hoppa in redan i den 17:e minuten. Tränaren Magnus Pehrsson säger till Ekstrabladet att han valde att peta Johansson ur startelvan, då han tyckt att svensken gjorde en svag insats senast och har en dålig försäsong bakom sig.

HOLLAND
Kennedy Bakircioglü, Ajax, 8/2

Utanför matchtruppen när Ajax vann med 4-1 hemma mot PSV Eindhoven.

Rasmus Lindgren, Ajax, 6/1

Kvar på Ajax skadelista, vilket gjorde att han också missade segermatchen mot PSV.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 19/3

Alkmaar vann med 6-2 mot Waalwijk och har totalt 10-3 på två matcher. Trots sex mål från Alkmaar lämnade Elm planen utan att skriva in sig i målprotokollet. Han fick dock en assist-notering till lagets tredje mål som Hector Moreno nickade in i den 21:a minuten på en hörna slagen av just Elm. Byttes ut med sex minuter kvar.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 16/1
Spelade hela matchen mot Waalwijk på Alkmaars mittfält när laget vann med klara 6-2.

Andreas Granqvist, Groningen, 26/6
Spelade hela matchen och hjälpte Groningen hålla nollan när laget vann med 3-0 borta mot NAC Breda. Granqvist blev varnad i den 56:e minuten och var inblandad i en incident strax före slutsignalen, som ledde till att Bredas Donny Gorter blev utvisad.

Fredrik Stenman, Groningen, 24/1
Fanns inte med i Groningens lag när laget vann med 3-0 mot Breda. Stenmans ersättare i startelvan var ex-HBK:aren Tim Sparv.

Petter Andersson, Groningen, 0/0
Alltjämt på Groningens skadelista.

Viktor Elm, Heerenveen, 22/4

Ex-Kalmariten spelade från start när Heerenveen vann med 1-0 borta mot Vitesse. Men redan i paus utgick han och byttes mot Philip Haglund.

Philip Haglund, Heerenveen 6/0

Fick hoppa in i paus i stället för Viktor Elm och var på vippen att göra sitt första mål i den holländska ligan när han i den 79:e minuten träffade ribban med ett kraftfullt skott.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 23/2

Har tappat sin plats i startelvan och satt på nytt på bänken när NEC Nijemegen spelade. I helgen blev det förlust med 0-2 mot Roda och Fejzullahu satt på bänken på nytt. Först i den 90:e minuten fick han hoppa in men det var förstås för kort tid för att göra något som helst intryck.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 27/0
Hade en tung eftermiddag på Amsterdam Arena när PSV förlorade med 1-4 mot Ajax.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 26/13
Spelade från start i förlustmatchen mot Ajax (1-4) och byttes ut i den 79:e minuten efter att han hade svårt att komma till sin rätt.

Lasse Nilsson, Vitesse, 24/7

Nilsson hade tre jättechanser att göra mål i matchen mot Heerenveen (förlust 0-1) men hade inte marginalerna med sig. Exempelvis fick han se ett volleyskott bli bortrensat på mållinjen.

Emra Tahirovic, MVV Maastricht 5/1
Började på nytt som avbytare i mötet med FC Eindhoven tidigare i veckan (2-2). Hoppade då in i 69:e minuten. I fredags fick Tahirovic börja på bänken på nytt när MVV Maastricht föll med 0-3 borta mot Excelsior men fick hoppa in redan i paus.

TYSKLAND

Fick hoppa in vid ställningen 1-3 och med 20 minuter kvar av bortamatchen mot Bayer Leverkusen. Bytte med självaste Ruud van Nistelrooy. Berg hann inte göra några bestående intryck och spelade för kort tid att betygsättas av kicker.de i matchen som Leverkusen till slut vann med 4-2.

Marcus Berg, Hamburg, 24/4

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 4/0

Skadekänning gör att Bengtsson för tillfället är utanför Hertha Berlins matchtrupp.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 16/1
Än en gång fick Rosenberg börja på bänken. Denna gång i bortamatchen mot Hoffenheim (seger 1-0) och han fick vara kvar på bänken till den allra sista matchminuten, då han byttes in i ett så kallat strategiskt byte.

Per Nilsson, Hoffenheim, 7/0
Satt på avbytarbänken under hela matchen mot Werder Bremen (förlust 0-1).

Matias Concha, Bochum, 18/0
Tillbaka i startelvan när Bochum åkte på sin andra raka förlust med 1-4. 4/6 tilldelades han i betyg av kicker.de (omvänd betygsskala där 6 är sämst och 1 är bäst).

Andreas Johansson, Bochum, 11/0
Med underläge 0-2 i paus och inte mycket som stämde fann inte Bochums tränare Heiko Herrlich någon annan råd än att vaska om i laget till den andra halvleken och i den omvaskningen ingick Johansson som fick spela hela andra halvlek. 4,5/6 tyckte kicker.de att hans instats var värd.

Andreas Dahlén, Hansa Rostock 4/1

Fick mycket överraskande chansen som yttermittfältare när Hansa Rostock spelade 2-2 borta mot Paderborn och det visade sig vara ett väldigt lyckat drag. Dahlén gjorde en strålande insats och gjorde sitt första mål för sin nya klubb med ett distinkt högerskott i den 44:e minuten från 15 meters håll. Kicker.de gillade svenskens insats och gav honom fina betyget 3/6.

ENGLAND
Martin Olsson, Blackburn, 12/0

Spelade hela matchen när laget föll med klara 1-3 borta mot Tottenham. Skapade dock själv en hel del lägen och i den 67:e minuten hittade han en yta bakom Tottenhams backlinje men tyvärr var det ingen lagkamrat som kunde dyka upp och slå in bollen i det till synes tomma Spurs-målet. 5/10 blev betyget av Skysports.

Johan Elmander, Bolton, 18/3
Bolton tog en klar seger med 4-0 mot Wigan och Elmander var den som inledde målgörandet i den tionde minuten. Var rejält på hugget matchen igenom och låg också bakom lagets 4-0. Klart bästa insatsen för säsongen för Elmander och han fick också ett mycket bra betyg av Skysports, 8/10. "Osade av självförtroende" ansåg Skysports.

Sebastian Larsson, Birmingham, 23/4

Två matcher senaste veckan för Larsson. I tisdags fick han börja på avbytarbänken när Birmingham vann med 2-1 borta mot Portsmouth. Byttes in i den 77:e minuten och fick betyget 6/10 av Skysports. I helgen spelade Birmingham 2-2 när Everton besökte St Andrews. Precis som i tisdags fick Larsson börja matchen som avbytare för att hoppa in i den 59:e minuten. 7/10 blev Larssons betyg.

David Elm, Fulham 6/1

Utanför matchtruppen när Fulham mötte Manchester United på Old Trafford och förlorade med klara 0-3.

Fredrik Stoor, Fulham, 0/0 (11/0 för Derby)

Fanns med på avbytarbänken på Old Trafford men något inhopp blev det inte för ex-hammarbyaren.

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0
Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0

Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 33/4
Olsson spelade 90 minuter när West Bromwich vann med 1-0 mot Sheffield Wednesday i tisdags. Även i helgen när West Bromwich vann med 3-2 mot Blackpool fanns Olsson med under matchens samtliga 90 minuter.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (4/0 för Exeter)
Har ännu inte hittat någon ny klubb att spela för, utan hoppas alltjämt på en ny utlåning.

FRANKRIKE
Kim Källström, Lyon, 21/3

Lyon spelade 1-1 mot St Etienne i helgen och Källström var sånär på att väg att bli matchhjälte genom en mycket vass frispark i slutminuterna men St Etiennes målvakt Jeremie Janot gjorde en magnifik räddning. 6/10 satte L'Equipe i betyg på Källström som spelade matchens samtliga 90 minuter.

Petter Hansson, Rennes, 23/0
Bidrog med stabilt försvarsspel till att Rennes kunde hålla nollan för andra matchen i följd och vinna med 2-0 mot Valenciennes. 7/10 blev det fina betyget av L'Equipe.

ITALIEN
Albin Ekdal, Siena, 20/1

Spelade från start mot Juventus (3-3) men fick en smäll redan i den 17:e minuten och tvingades utgå. Hur allvarligt det är, är oklart.

Andreas Landgren, Udinese, 0/0

Ingen Landgren med i matchtruppen när Udinese vann med 3-2 mot Palermo.

Sebastian Carlsén, Inter 0/0

Utanför matchtruppen mot Genoa (oavgjort 0-0).

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0
Utanför Novaras matchtrupp.

SPANIEN
Överklagandet av utvisningen mot Almeria gick inte igenom och det gjorde att Ibrahimovic missade matchen mot Valencia.

Henok Goitom, Almería, 14/1

Goitom spelade från start och i hela matchen mot Malaga (seger 1-0). Höll sånär på att komma in i målprotokollet också när han en bit i en andra halvleken överlistade Malagas målvakt Munua med ett kraftfullt skott men bollen kom i retur från ribban och som grädde på moset var också assisterande domarens offsideflagga i luften.

GREKLAND

Avstängd när Kavala besegrades med 3-0 på hemmaplan.

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 20/12

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 23/2

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 14/0
Har svårt att ta en ordinarie plats hos Panathinaikos för tillfället. Mot Astreas (seger 1-0) fick han nöja sig med ett inhopp i den 89:e minuten.

Olof Mellberg, Olympiakos 23/2
Spelade från start och i 90 minuter när Olympiakos spelade 2-2 mot Giannina på hemmaplan. Men han var lagets stora olycksgubbe, då det var Mellberg som via ett självmål var den som ordnade kvitteringen till 2-2 för hemmalaget.

Jonas Sandqvist, Atromitos, 0/0
Ännu inte med i matchtruppen hos Atromitos, som vann med 2-1 mot Iraklis.

Markus Jonsson, Panionios 4/0
För andra matchen i följd saknades Jonsson när Panonios i helgen vann med 1-0 borta mot Panthrakikos.

TURKIET
Får vänta på sin debut en tid in på 2010 efter sin senaste operation.

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 17/2
Spelade från start borta hemma mot Fenerbahce (0-0). Byttes ut med fem minuter kvar. Fick dessutom titta på domarens gula kort i den 64:e minuten. 2/5 blev betyget av Fanatik.

Erkan Zengin, Eskisehirspor, 5/1

Inget spel för Zengin heller mot Kayserispor.

Erkan Zaglik, Kocaelispor 3/0
Zaglik fick inte chansen att visa upp sig när Kocaelispor spelade 1-1 mot Kayseri Erciyesspor

SCHWEIZ
Letar ny klubb för tillfället.

Andres Vazques, FC Zürich, 3/1

Dusan Djuric, FC Zürich, 18/5
Djuric spelade hela matchen mot Aarau, som Zürich vann med 3-1. 4,5/6 blev betyget hos sport.ch. '

Behrang Safari, FC Basel, 21/1

Stabil insats av Safari när Basel vann med 1-0 mot Luzern. Spelade fram till segermålet och fick 5/6 i betyg av sport.ch.

ÖSTERRIKE
Ännu en nolla i protokollet blev det för Gustafsson när Salzburg vann med 1-0 mot Kapfenberger Superfund.