Proffskollen - Svenska hjältar i Holland

Proffskollen

Den holländska ligan tog slut i helgen och tre svenskar firade det med att göra mål. Andra blågula spelare som hittade rätt ute i Europa var Alexander Farnerud, Patrick Amoah och Daniel Nannskog. Det här och mycket annat i veckans proffskoll.

Den danska betygsskalan:

Alexander Farnerud, Bröndby, 23 matcher/7 mål För andra matchen i följd gjorde Farnerud mål. Denna gång 1-0-målet när Bröndby vann med 2-1 mot Esbjerg. Fick lämna planen efter väl förrättat dagsverke med nio minuter kvar.

Jon Jönsson, Bröndby, 10/0 Utanför Bröndbys lag efter att ha varit tillbaka senast och spelat i 90 minuter.

Max von Schlebrügge, Bröndby, 27/3 Ny 90-minutersmatch för den tidigare Hammarby-försvararen.

Samuel Holmén, Bröndby, 29/4 Även Holmén spelade hela matchen i segermatchen mot Esbjerg.

Andreas Klarström, Esbjerg, 27/0 Ny uddamålsförlust för Esbjerg, denna gång 1-2 mot Bröndby. Klarström spelade samtliga 90 minuter.

Alexander Östlund, Esbjerg, 6/0 Försvararen missar resten av säsongen.

Fredrik Björck, Esbjerg, 23/0 Har ådragit sig en skada och kunde inte spela i helgens match.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 2/0 Efter att ha fått nio minuter senast fick han återigen finna sig i att stanna kvar utanför planen denna gång.

Martin Fribrock, Esbjerg, 4/0 Långtidsskadad.

Mikael Rynell, Esbjerg, 4/0 Fick ingen speltid.

Andreas Augustsson, AC Horsens, 12/0 Ny tung förlust för Horsens, som fick ge sig med 2-3 mot Midtjylland och är kvar på nedflyttningsplats. Augustsson spelade från start men byttes ut redan i den 66:e minuten. Då hade han hunnit med att få ett gult kort.

Rawez Lawan, AC Horsens, 30/2

Spelade på nytt från start men hade på nytt en tung eftermiddag och byttes ut redan i den 59:e minuten.

Johan Wiland, FC Köpenhamn, 0/0 Sitter fast på avbytarbänken.

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, 15/0 Spelade hela matchen när FC Köpenhamn vann med 3-1 mot Nordsjälland. Belönades med betyget 7/12 av onside.dk.

Oscar Wendt, FC Köpenhamn, 27/1 Spelade som vanligt hela matchen till vänster i försvaret. Kvitterade ut betyget 7/12 mot Nordsjälland.

Peter Larsson, FC Köpenhamn, 7/0 Får ingen speltid för tillfället hos Köpenhamn.

Ken Fagerberg, FC Midtjylland, 12/1 Inget spel heller denna vecka när Midtjylland förlorade med 2-3 mot Horsens.

Andreas Dahl, FC Nordsjælland, 22/0 Inget spel för Dahl denna gång när laget förlorade med 1-3 mot FC Köpenhamn.

Benjamin Kibebe, FC Nordsjælland, 27/1 Bäste försvarare hos Nordsjælland i mötet med FC Köpenhamn. 7/12 i betyg av onside.dk.

Johnny Lundberg, FC Nordsjælland, 24/0 Inget spel för Lundberg mot FC Köpenhamn.

Björn Runström, Odense 25/7 Hoppade in med 14 minuter kvar mot Randers i en match som slutade 0-0.

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 11/0 0-0 mot Odense och svaga försvarsinsatser överlag hos Randers men inte för Bobbie som kvitterade ut bäst betyg av backarna, 7/12 av onside.dk.

Tobias Grahn, Randers, 9/0
Spelade på nytt 90 minuter och fick betyget 7/12.

Valentino Lai, Vejle, 23/1 0-0 borta mot Sönderjyske för Vejle. Lai spelade 90 minuter på sin yttermittfältsposition.

Andreas Johansson, Ålborg, 27/6
Har ådragit sig en skada och saknades i 1-1-mötet med Århus.

England Sebastian Larsson, Birmingham, 38/1 Har spelat klart för säsongen.

Martin Olsson, Blackburn, 8/0 Satt på bänken i 90 minuter när Blackburn vann med 2-0 mot Portsmouth

Johan Elmander, Bolton, 28/5 Har fortsatt förtvivlat svårt att göra mål. 0-0 mot Sunderland och Elmander försökte åtminstone men byttes ut efter 67 minuter. 6/10 i betyg av Sky Sports.

Fredrik Stoor, Fulham, 2/0 Fick se hela segermatchen mot Aston Villa (3-1) från bänken.

Astrit Ajdarevic, Leicester City, 5/0 Har spelat klart för säsongen. Återstår att se om han blir kvar i klubben eller hos Liverpool.

Michael Svensson, Southampton, 4/0 Den otursförföljde mittbacken har bestämt sig för att lägga av med fotbollen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 26/2 6/10 i betyg av Sky Sports när WBA vann med 3-1 över Wigan och chansen finns kvar för WBA att hålla sig kvar i Premier League. Jonas Olsson "övertygade inte" tyckte Sky Sports.

Erik Edman, Wigan, 1/0 Började matchen på bänken mot West Bromwich och fick tillbringa samtliga 90 matchminuter där.

Frankrike
Petter Hansson , Rennes, 30/0
Spelade cupfinal i helgen mot Guingamp och förlorade med 1-2 inför 80 056 på Stade de France. Fick 90 minuter på sin ordinarie mittbacksposition. Blev varnad i 88:e minuten.

Kim Källström, Lyon, 28/2 Spelledig denna helg, då det var cupfinal.

Patrick Amoah, 22, Paris FC, 13/4
Har inte spelat på evigheter men fick chansen från start och tackade för förtroendet genom att göra ett av lagets två mål mot Rodez (2-0). Utgick i den 69:e minuten.

Grekland Daniel Majstorovic, AEK Athen, 28/2 AEK spelar playoff till Champions League och vann med 3-2 mot Larisa. Majstorovic spelade 90 minuter som vänsterback.

Mikael Nilsson, Panathinaikos, 21/0 Spelade hela matchen på mittfältet när laget vann med 1-0 borta mot PAOK i playoff till Champions League.

Holland Kennedy Bakircioglü, Ajax, 8/1

Inte heller i seriens sista match fick Kennedy speltid när Ajax vann mot Twente (1-0).

Rasmus Lindgren, Ajax, 22/2 Hoppade in mot Twente i den 69:e minuten, då Ajax redan ledde med 1-0.

Andreas Granqvist, FC Groningen, 32/4 Blev matchhjälte för sitt Groningen i säsongens sista match genom att göra enda målet mot NAC Breda. Blev också varnad i 20:e minuten.

Fredrik Stenman, FC Groningen, 26/0 Lårskadan som stoppade honom senast var läkt så pass mycket att han kunde spela 90 minuter.

Marcus Berg, FC Groningen, 31/17 Berg kunde inte förbättra sin tredjeplats i skytteligan, då han lämnade matchen utan mål. Byttes ut i 88:e minuten.

Petter Andersson, FC Groningen, 15/5 Långtidsskadad.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 12/2 Gjorde sitt andra mål i Heerenveen-tröjan efter att han hoppat in i 71:a minuten. Förlust mot AZ Alkmaar med 1-3. Ingelsten gjorde sitt mål med tre minuter kvar att spela.

Viktor Elm, Heerenveen, 12/4 Tillbaka i startelvan efter skada och fick spela 90 minuter.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 30/0 Avslutade storstilat med att hålla nollan i segermatchen mot Willem II (3-0).

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 14/6 Spelade i anfallet från start och skrev också in sig i målprotokollet när han gjorde 1-0 mot Willem II. Byttes dock ut redan i den 60:e minuten.

Lasse Nilsson, Vitesse, 13/4 Var utanför laget när Vitesse förlorade med 1-3 Ado den Haag.

George Mourad, Willem II, 17/3 Började matchen på bänken men fick hoppa in i den 61:a minuten när laget låg under med 0-2 mot PSV. Till slut blev det förlust med 0-3.

Italien Zlatan Ibrahimovic, Inter, 32/21 Avstängd och var hemma i Malmö och hälsade på.

Olof Mellberg, Juventus, 25/2 Inget spel för Mellberg i den viktiga matchen mot Milan, som slutade 1-1. Juve får slåss med Fiorentina om tredjeplatsen.

Albin Ekdal, Juventus, 3/0 Spelade inte. Dras med en ljumskskada.

Norge Abgar Barsom, Fredrikstad, 2/0 Inget spel i helgen men i onsdags vann Fredrikstad med 3-0 mot Tromsö. Barsom började på nytt på bänken och hoppade in med 17 minuter kvar.

Andreas Tegström, Fredrikstad, 5/1 Spelade i anfallet från start och passade fram till Fredrikstads ledningsmål. Byttes ut mot Abgar Barsom. 3/10 i betyg av tidningen VG.

Patrik Gerrbrand, Fredrikstad, 0/0 Fortfarande på skadelistan

Jimmy Tamandi, Lyn, 0/0 Ännu inte redo för comeback i A-laget efter sin skada.

Johan Dahlin, Lyn, 6/0 För andra matchen i följd fick Lyn poäng med sig. Denna gång via 1-1 mot Rosenborg. Dahlin fanns mellan stolparna och fick betyget 5/10 av VG.

Rickard Nilsson, Lyn, 1/0 Debut senast men denna gång fick nyförvärvet från Trollhättan sitta kvar på bänken.

Marcus Andreasson, Molde, 4/0 0-3 mot Vålerengen och Andreasson spelade hela matchen i Moldes backlinje. Fick betyget 4/10 av VG.

Mattias Moström, Molde, 4/0 Gjorde comeback efter sin skada och fick 20 minuter. Spelade för kort tid för betyg.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 6/0 5/10 i betyg av VG. Spelade 90 minuter i 1-1-matchen mot Lyn.

Mikael Lustig, Rosenborg, 7/0 Lustig spelade också 90 minuter men fick 4/10 i betyg av VG.

Rade Prica, Rosenborg, 8/4 På nytt från start och spelade 90 minuter men lämnade planen utan mål. 4/10 av VG.

Daniel Nannskog, Stabaek, 8/4 Fortsatt tungt för norska mästarna. 1-2 i onsdags borta mot Bodö/Glimt. Nannskog var tvungen att ta till en straffspark för att göra lagets enda mål. 4/10 av VG.

Fredrik Berglund, Stabaek, 4/0
Fick chansen från start igen och spelade 90 minuter. 5/10 av VG.

Fredrik Risp, Stabaek, 3/0 Har varit skadad men satt denna gång på bänken utan att få hoppa in.

Johan Andersson, Stabaek, 0/0 Långtidsskadad.

Pontus Farnerud, Stabaek, 8/1 Spelade 90 minuter och fick betyget 5/10 av VG. Hann med att dra på sig ett gult kort.

Pontus Segerström, Stabaek, 0/0 Är, precis som Johan Andersson, långtidsskadad.

Mattias Andersson, Strömsgodset, 0/0 Ytterligare en svensk i Tippeligan som går skadad.

Joel Riddez, Strömsgodset, 8/0 4/10 i betyg av VG i segermatchen mot Ålesund (2-0).

Bovar Karim, Tromsö, 0/0 Skadad.

Marcus Sahlman, Tromsö, 2/0
Stod senast men fick återigen finna sig i att vara reserv när Tromsö förlorade med 0-3 mot Fredrikstad.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 7/0 Mittbacken kvitterade ut betyget 4/10 av VG när Ålesund förlorade borta mot Strömsgodset (0-2). I den näst sista matchminuten blev han för sen in i en tackling och varnades för tredje gången den här säsongen. Därmed avstängd i nästa match.

Johan Arneng, Ålesund, 8/1 Utgick senast efter 40 minuter men denna gång höll höften tillräckligt för att kunna spela i 90 minuter. 4/10 i betyg av VG för lagkaptenen.

Saudiarabien
Christian Wilhelmsson, Al-Hilal, 20/4 Spelade i segermatchen över Saba Batry (1-0) i Asian Professionals League.

Schweiz Behrang Safari, FC Basel, 30/0 Ny tung förlust för Basel i toppstriden. 1-3 borta mot Aarau. Behrang Safari spelade 90 minuter och tilldelades betyget 3,5 av sport.ch. Varnades dessutom i 90:e minuten.

Dusan Djuric, FC Zürich, 30/7 Spelade i 71 minuter i 1-1-matchen mot Luzern. FCZ hade chans att dra ifrån Basel men det blev bara med en poäng. Fick betyget 4 av sport.ch.

Andres Vasquez, FC Zürich, 0/0 Spelade inte.

Spanien Har haft en lättare skada och fick nöja sig med en bänkplats från start mot Numancia (0-0). Blev inbytt med fyra minuter kvar.

Henok Goitom, Real Valladolid, 26/9

Turkiet Erkan Zengin, Besiktas, 2/0 Besiktas tog en viktig seger för toppstriden i mötet med Ankaraspor (4-1). Zengin utanför laget.

Tobias Linderoth, Galatasaray, 2/0 Landslagsmittfältaren är fortfarande skadad.

Tyskland

Sharbel Touma, Borussia Mönchengladbach, 1/0 Fanns inte med i truppen.

Matias Concha, Bochum, 12/0 Bochum kvar i bottenstriden i högsta grad och inte blev det bättre av 0-2 mot Hertha. Concha fick hoppa in med elva minuter kvar och då ledde Hertha redan med 2-0.

Per Nilsson, TSG Hoffenheim, 14/0 Hoffenheim har ingen chans att nå Europa men slutar ändå på övre halvan efter en bra säsong. Seger med 2-0 mot Köln i helgen och Per Nilsson spelade från start och i 90 minuter. Betyget 3/6 av tidningen Kicker.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 28/7 Rosenberg fick vara med om en seger när hans Bremen vann med 2-0 mot Hamburger SV. Han spelade fram Hugo Almeida till 1-0 men utgick i paus. Fick betyget 3/6 av Kicker. Bremen tog sig i veckan också vidare till Uefacupfinal efter 3-2 borta mot jus Hamburg. Rosenberg spelade då en timme.

USA Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders, 7/1 Även denna gång fick "Freddie" vara med om en 1-1-match. Spelade hela matchen för Seattle och drog också på sig ett gult kort.

Antou Jallow, Portland Timbers, 1/0 Var utanför laget i 0-0-matchen mot Cleveland City Stars.

Johan Claesson, Portland Timbers, 3/0 Claesson spelade hela matchen mot Cleveland. Han avlossade tre skott och drog på sig två frisparkar.

Österrike Eddie Gustafsson, Salzburg, 6/0 Är fortfarande skadad.

Publicerad 2009-05-12 kl 13:12