PROFFSKOLLEN: Efter två års skadehelvete – nu gör han succé

Proffskollen

Patrik Ingelstens karriär har varit i fara - nu är den förra allsvenske skyttekungen tillbaka på allvar i Norge. Läs mer i veckans proffskoll.

NORGE

Erdin Demir, Brann 9/0 Demir har två raka 90-minutersmatcher efter EM-uppehållet – först Stabaek hemma förra lördagen. Demir stod för en stark insats i 2-1-segern och 6/10 i betyg av VG. Tyngre i lördags borta mot Hönefoss, förlust 2-1, ett gult kort och 4/10 i betyg av VG.

Markus Jonsson, Brann 7/0 Jonsson är tillbaka efter skadeproblemen och precis som Demir har AIK:s förre guldhjälte två raka 90-minutare – två raka 5/10 i betyg av VG för Jonsson för insatserna mot Stabaek och Hönefoss.

Andreas Landgren, Fredrikstad 14/1 Ex-HIF:aren är omskolad till högerback och given startspelare på den positionen i Fredrikstad. Nästjumbon tog en blytung seger i bottenstriden mot Sogndal den 30 juni – 3-1, 90 minuter för Landgren och 5/10 i betyg av VG. Sedan förlust igen i målkalas mot Lilleström i går – 3-4 – Landgren spelade fram till Fredrikstads 1-2-reducering och fick 4/10 i betyg av VG.

Maic Sema, Haugesund 14/2 Två matcher från start för Sema – först i 1-1-matchen hemma mot Tromsö den 30 juni. Ex-bajaren byttes ut efter 83 minuter och fick 5/10 i betyg av VG. Sedan 90 minuter mot i söndags mot Odd Grenland. 1-2-torsk för Haugesund men Sema var pigg och låg bakom flera farligheter. 6/10 i betyg av VG.

Jesper Westerberg, Lilleström 10/0 Westerberg utanför laget i omstarten mot Sandnes Ulf den 30 juni. Tillbaka i truppen men hela matchen bänken mot Fredrikstad i går.

Johan Andersson, Lilleström 14/1 Lilleström har haft det tufft och förlust 1-3 direkt i omstarten mot Sandnes Ulf. Då fick Andersson 83 minuter men bara 3/10 i betyg av VG. Likadant mot Fredrikstad i går, 90 minuter men 3/10 i betyg i 4-3-segern.

Fredrik Stoor, Lilleström 10/0 (utlånad från Vålerengen) I dag öppnade han för Hammarby – men Fredrik Stoor har samtidigt skakat av sig skadeproblemen och nu gjort två raka 90-minutare efter EM-uppehållet. 4/10 av VG för insatsen mot Sandnes Ulf och sedan 5/10 av VG för den mot Fredrikstad – en blytung 4-3-seger för bottenkämpande Lilleström.

Mattias Moström, Molde 13/4 Moström spelade 90 minuter mot såväl Odd Grenland som Rosenborg – i den förstnämna matchen låg han bakom 1-0-målet efter en snygg raid på kanten och inspel till Jo Inge Berget. 3-1 till Molde och 6/10 i betyg av VG för Moström. Sedan i söndags mot Rosenborg en tystare match från ex-AIK:aren och 5/10 av VG när Molde torskade 0-1.

Ole Söderberg, Molde 1/0, 0 hållna nollor Söderberg fick chansen från start mot Odd Grenland förra lördagen, detta utan att ha spelat en minut sedan ankomsten i april. Söderberg var ytterst nära att få med sig en nolla direkt men fick släppa in ett mål på övertid i 3-1-segern. Inte mycket att göra utöver det och 5/10 i betyg av VG. Mot Rosenborg i söndags var han tillbaka på bänken.

Mattias Andersson, Odd Grenland 5/0 Andersson fick en dryg halvtimmes inhopp mot Molde (1-3-förlust). 4/10 i betyg av VG. I söndags mot Haugesund fick han dock chansen från start för första gången denna säsong – fick kliva av med en halvtimme kvar, men en stark insats av Andersson som belönades med 7/10 i betyg av VG.

Daniel Örlund, Rosenborg 14/0, 4 hållna nollor Det blir ingen fortsättning i Rosenborg för Örlund, och i bortasegern mot Odd Grenland tabbade han sig med en svag utboxning som bäddade för 1-1. Rosenborg tog nu hem segern med 4-1 men bara 4/10 i betyg av VG för Örlund. Revansch i söndags: i toppmötet hemma mot Molde stod den förre AIK-keepern för ett par klassräddningar, och en ny nolla – 1-0-seger och Rosenborg är uppe på tredjeplats i tabellen. 6/10 i betyg av VG.

Mikael Dorsin, Rosenborg 13/2 Dorsin är bergfast på vänsterbacken i Rosenborg och spelade 90 minuter mot såväl Viking som Molde. 5/10 i betyg av VG i bägge matcherna.

Rade Prica, Rosenborg 12/4 Prica firade sin 32-årsdag förra söndagen med att sätta dit 4-1-bollen på övertid mot Viking. Ex-HIF:aren spelade från start och kvitterade ut 5/10 i betyg av VG för insatsen. I söndags fick han börja på bänken Molde men kom in med knappa kvarten kvar. För kort tid för att få något betyg av VG.

Edier Frejd, Sandnes Ulf 13/0 Sandnes Ulf är en stor överraskning i årets Tippeliga och en svensk imponerar i försvaret. I 3-1-segern mot Lilleström kvitterade Frejd ut 7/10 i betyg av VG och utsågs till matchens lirare. Tyngre för Sandnes i söndags mot Vålerenga (0-2-förlust hemma) och 5/10 i betyg av VG till Frejd.

Anel Raskaj, Sandnes Ulf 11/1 Raskaj har fått en fotledsfraktur och blir borta i tre månader.

Benny Lekström, Tromsö 10/0, 4 hållna nollor Det är kamp mellan Lekström och Marcu Sahlman om målvaktsplatsen i Tromsö. Efter EM-uppehållet två raka matcher på bänken för Lekström, i 1-1-matcherna mot Haugesund och Sogndal.

Marcus Sahlman, Tromsö 5/0, 2 hållna nollor Sahlman har fått stå bägge matcherna efter uppehållet och var ytterst nära att hålla nollan mot Sogndal – 1-1-målet kom på övertid efter strul i Tromsöförsvaret. Mot Haugesund var han chanslös när motståndaren kvitterade. 5/10 i betyg av VG för bägge insatserna.

Fredrik Björck, Tromsö 14/0 90 minuter för Björck i Tromsöförsvaret mot Haugesund (30 juni) och Sogndal i lördags. Inget höjdarbetyg för förstnämnda match; 3/10 av VG. Sedan 5/10 för insatsen mot Sogndal.

Björn Andersson, Viking Stavanger 6/1 Ex-Gaisaren stod för två mål när Stavanger cupslog Åsane, och Andersson har liksom i Gais spelats i en forwardsroll – men ingen större framgång i de två Tippeligamatcher som spelats efter uppehållet. Först 90 minuter men inga mål mot Rosengborg, 4/10 i betyg av VG. Och mot Ålesund utbytt i halvtid, 3/10 i betyg av VG.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 3/0 Ingelsten är tillbaka efter ett skadehelvete som hållt honom borta från spel mer eller mindre konstant sedan augusti 2010. Först fick Kalmars förre skyttekung ett 22-minutersinhopp i 1-4-torsken mot Rosenborg. Sedan inhopp halvtid i söndags mot Ålesund och i slutminuterna sköt Ingelsten ett skott som gav retur och 1-0. Dock kvitterades ledningen bara minuten efteråt.

Daniel Arnefjord, Ålesund 13/5 Arnefjords målsuccé bara fortsätter – mot Viking i söndags kvitterade han i slutminuten efter en nick från nära håll. 7/10 i betyg av VG fick han för det och som grädde på moset utsedd till matchens lirare. Inga mål dock mot Vålerenga förra måndagen – den matchen slutade 0-0 och 5/10 från VG till ex-AIK:aren.

Samuel Dirscher, Alta, 1/0, 0 hållna nollor Dirscher kvar på bänken hela matchen mot HamKam den 30 juni (förlust 0-3).

Jacob Nilsson, Alta 10/0 Nilsson spelade samtliga 90 minuter i 0-3-förlusten mot HamKam. Ny match i morgon mot Strømmen och en viktig sådan för Alta som ligger näst sist i tabellen.

Peter Magnusson, Sandefjord 7/0 90 minuter på bänken för Magnusson när Sandefjord torskade 1-2 hemma mot Tromsdalen den 30 juni. I söndags ett sex-minutersinhopp då man bortaslog Bryne.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 12/0 Dimitriadis gjorde 90 minuter på Sandefjords mittfält mot såväl Tromsdalen som Bryne.

Peter Rosendal, FK Mjölner 10/0, 3 hållna nollor Uppehåll fram till 14 juli då Mjölner möter Senja hemma.

Alban Shipshani, Asker 8/2 Uppehåll fram till 14 juli då Asker möter Mo hemma.

FINLAND

Simon Nurme, IFK Mariehamn 15/0, 5 hållna nollor Mariehamn har tre raka utan förlust – 1-0 hemma mot Haka, 2-2 borta mot Honka och i lördags 0-0 hemma mot VPS. Nurme har stått samtliga och därmed två nya nollor för keepern – Mariehamn trea i tabellen.

Ludwig Bergström, IFK Mariehamn 1/0, 0 hållna nollor Bergström på bänken i tre raka matcher.

Marcus Olofsson, IFK Mariehamn 15/0 Olofsson fick två raka 90-minutersmatcher mot Haka och Honka, därefter ett inhopp efter 58 minuter mot VPS.

Mattias Wiklöf, IFK Mariehamn 11/1 Wiklöf har varit skadad och var utanför matchtruppen mot Haka och Honka. Därefter ett inhopp på sex minuter mot VPS.

ISLAND

Mikael Eklund, Grindavik 8/1 Eklunds Grindavik har det tufft och en ny förlust inkasserades mot KR förra söndagen. Men tabelljumbon lyckades sedan i torsdags ta säsongens första seger, 2-0 hemma mot Valur. 90 minuter för Eklund i bägge matcherna.

Robin Strömberg, Thor 7/3 Thor fick 0-0 borta mot Fjölnir i går och Strömberg gjorde 90 minuter.

ESTLAND

Ola Hagberg, Levadia Tallinn II 12/2 Spelledigt för Levadia II fram till på söndag, då man möter Tallinna Infonet.

IRLAND

Oscar Jansson, Shamrock Rovers 15/0, 4 hållna nollor (utlånad från Tottenham 0/0, 0 hållna nollor) Jansson fick se cupmatchen mot St Patricks på bänken, men i ligan mot Bohemians borta 29 juni var han tillbaka i kassen – 0-4-förlust. Jansson fick dock förnyat förtroende mot St Patricks i ligan i söndags, 1-1 slutade den matchen.

USA

Markus Holgersson, New York Red Bulls 14/1 Holgersson är inte tillbaka från skadan och var utanför matchtruppen mot både Toronto den 1 juli (1-1) och New England i går (2-0-seger).

Adam Johansson, Seattle Sounders 8/0
Johansson har nu gjort comeback för Seattle och startat två matcher; mot New England den 1 juli (2-2) och mot Colorado i söndags (seger 2-1).

Björn Runström, New England Revolution 3/0 För en tid sedan gjorde New England klart att de gör sig av med Runström, som stannar på tre matcher för klubben.

Publicerad 2012-07-10 kl 12:04