PROFFSKOLLEN: Lämnade Bajen – gör braksuccé i Norge

Förre Hammarbyspelaren Maic Sema är stekhet i norska ligan.

Maic Sema

NORGE

Erdin Demir, Brann 7/0
Satt hela matchen på avbytarbänken mot Fredrikstad i onsdags. Samma sak upprepades på måndagskvällen borta mot Tromsö.

Markus Jonsson, Brann 5/0
Andra matchen i följd från start för Brann när laget vann med 2-0 mot Fredrikstad i onsdags. Jonsson spelade stabilt utan att glänsa och var egentligen bara illa ute en gång i matchen och fick betyget 4/10 av VG. På måndagskvällen fick Jonsson vara med om en rejäl prövning. Snöglopp, minusgrader och orange-boll var det som gällde i bortamatchen mot Tromsö. Han blev också rejält bortgjord när Tromsö gjorde 1-0 i den 13:e minuten. 5/10 i betyg av VG.

Andreas Landgren, Fredrikstad 10/1
Landgren fanns med under hela matchen i Fredrikstads försvar när laget förlorade med 0-2 mot Brann i onsdags. Han hann också dra på sig ett gult kort under matchen.

Maic Sema, Haugesund 12/2
Sema har efter en tung start kommit igång ordentligt. Mot Hönefoss i torsdags gav han Haugesund ledningen i den 51:a minuten när han sköt från 30 meters håll. Skottet såg inte allt för avancerat ut men var ändå tillräckligt lurigt för att gå förbi Hönefoss amerikanske målvakt Steve Clark som nog borde ha räddat den bollen. 6/10 i betyg hos VG. På måndagskvällen var han också kreatören bakom Haugesunds seger med 2-0 borta mot Sandnes Ulf. Han spelade fram Alexander Söderlund till 1-0 i den 32:a minuten och stod också bakom flera fina målchanser i övrigt.

Jesper Westerberg, Lilleström 10/0

Lilleström spelade 0-0 mot Ålesund i torsdags. Westerberg spelade hela matchen och hann ådrag sig ett gult kort under densammma. 3/10 i betyg av VG som inte var allt för övertygade om svenskens spel. Inte var hans insats mot Stabaek på måndagskvällen speciellt mycket bättre. 2/10 i betyg av VG som till stor del berodde på en ful kapning bakifrån på en Stabaek-spelare.

Johan Andersson, Lilleström 12/1
Andersson fortsätter ha det tungt hos Lilleström. I torsdags mot Ålesund noterades han bara för en hyfsad målchans och då blev han dessutom avvinkad för offside. 3/10 i betyg av VG. På måndagskvällen var han på nytt utanför målprotokollet. Även han blev varnad och han fick nöja sig med betyget 4/10.

Fredrik Stoor, Lilleström 7/0 (utlånad från Vålerengen)
Stoors insats mot Ålesund i torsdags vill han nog helst glömma. Gjorde ett osäkert intryck och hade svårt på det hela taget att komma in i matchen. Det avspeglade sig också i betyget av VG som gav klart underkända 2/10 i betyg. Mycket sällan spelare spelare får det låga betyget av den norska tidningen. På måndagen fick han vara med om en kännbar 1-4-förlust. Betyget något bättre denna gång och knappt godkänt, 4/10.

Mattias Moström, Molde 11/4
Het som en kamin den senaste tiden men i torsdags när Molde gjorde tre mål på Tromsö höll sig Moström helt utanför målprotokollet. Var inte alls lika alert och utgjorde inte samma hot offensivt som i tidigare matcher. 5/10 i betyg hos VG. Satt på måndagskvällen hela matchen mot Hönefoss på avbytarbänken.

Ole Söderberg, Molde 0/0, 0 hållna nollor
Fortsätter få vara reservmålvakt bakom Espen Brugge Pettersen.

Mattias Andersson, Odd Grenland 3/0
Har varit borta en tid på grund av en lårskada. Satt hela matchen i onsdags mot Strömsgodset (förlust 0-1) på avbytarbänken.

Daniel Örlund, Rosenborg 11/0, 4 hållna nollor
Fjärde nollan för säsongen för Örlund när Rosenborg spelade 0-0 mot Vålerengen i onsdags. Släppte in ett mål i den 51:a minuten som blev bortdömt för offside. Tio minuter senare höll han på att ställa till det igen när han skulle rensa bort bollen men den gick rakt till Marcus Pedersen som inte kunde förvalta den chansen.

Mikael Dorsin, Rosenborg 9/2
Stabil insats utan att glänsa i överkant när Rosenborg spelade 0-0 mot Vålerengen i onsdags. Hann dock med att bli varnad och tilldelades betyget 5/10 av VG.

Rade Prica, Rosenborg 9/2
Spelade 90 minuter mot Vålerengen i onsdags och skapade sin vana trogen mycket utan att få ut något av det. Hade dock matchens sista chans, då han sköt i stolpen. 5/10 i betyg av VG.

Edier Frejd, Sandnes Ulf 11/0
Frejd tog revansch på sig själv för den skrala insatsen i förr-förra veckan. I onsdags var Frejd en stor orsak till att Sandnes Ulf klarade 0-0 borta mot Sogndal. Med knappt fem minuter kvar av första halvlek avstyrde han ett ”givet” mål för Sogndal genom att få en tå på bollen och styra den i stolpen. 5/10 i betyg. Frejd spelade hela matchen på måndagskvällen när Sandnes Ulf förlorade 0-2 mot Haugesund. Gjorde inget större bestående avtryck i matchbilden och fick knappt godkända 4/10 i betyg.

Anel Raskaj, Sandnes Ulf 11/1
Spelade från start och under hela matchen mot Sogndal i onsdags. Matchen slutade 0-0 och Raskaj stod inte ut mer än någon annan hos Sandnes Ulf. 4/10 i betyg. På måndagskvällen spelade Raskaj hela matchen när ”Uffe” förlorade med 0-2 mot Haugesund. Inte heller han gjorde något större bestående avtryck i matchbilden och fick betyget 5/10.

Benny Lekström, Tromsö 10/0, 4 hållna nollor
I torsdags mötte Tromsö Molde på bortaplan och Lekström fick en tung afton med tre insläppta mål. Var helt chanslös på målen och på det andra målet var nog Lekström besviken på Fredrik Björcks agerande, då denne blev bortvänd och blev helt fri med den svenske burväktaren. 4/10 i betyg av VG. Säsongens fjärde nolla för Lekström när Tromsö vann med 2-0 mot Brann i snöglopp och minusgrader. Var på vippen att få släppa in ett mål med fem minuter kvar när Kim Ojo rundade Lekström i ett friläge men i sista momangen dök en Tromsöspelare upp och fick bort bollen på mållinjen.

Marcus Sahlman, Tromsö 3/0, 2 hållna nollor
En tåskada håller Sahlman utanför matchtruppen just nu.

Fredrik Björck, Tromsö 12/0
Täckte bort ett par bra chanser för Molde i torsdagens förlustmatch med 2-3. Vid Moldes andra mål blev han dock allt för enkelt bortgjord och den insatsen drog ned VG:s betyg ett par hack. Fick nu nöja sig med 4/10. Björck spelade stabilt och hjälpte Benny Lekström hålla sin fjärde nolla för säsongen när Tromsö vann med 2-0 mot Brann.

Björn Andersson, Viking Stavanger 3/1
Fick börja matchen i onsdags mot Stabaek på avbytarbänken men fick göra ett inhopp i den 63:e minuten. Hann med ett skapa en bra möjlighet när han bröt ett uppspel och slog en öppnande passning vidare till en lagkamrat men denne drullade bort bollen.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 1/0
Efter en två år lång skadefrånvaro var Ingelsten äntligen tillbaka på fotbollsplanen på allvar igen. Han började mot Stabaek som avbytare men byttes in i den 63:e minuten och möttes då av stående ovationer av de drygt 8000 på Viking Stadion.

Daniel Arnefjord, Ålesund 11/3
Hjälpte sitt lag hålla nollan när Ålesund spelade 0-0 mot Lilleström på bortaplan i torsdags. Utmärkte sig inte nämnvärt i övrigt. 4/10 i betyg.

Samuel Dirscher, Alta, 1/0, 0 hållna nollor
På avbytarbänken under hela matchen när Alta spelade 2-2 mot Sandefjord.

Jacob Nilsson, Alta 8/0
Spelade hela matchen mot Sandefjord på måndagskvällen.

Peter Magnusson, Sandefjord 6/0
Fanns med från start men byttes ut i halvtid när Sandefjord spelade 2-2 mot Alta. Tidigare AIK-målvakten Tomi Maanoja vaktade Sandefjords mål denna gång.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 9/0
Fick förtroendet under samtliga 90 minuter när Sandefjord nådde 2-2 mot Alta på måndagskvällen.

Peter Rosendal, FK Mjölner 7/0, 3 hållna nollor
Mjölner fick ge sig hemma mot Moss på söndagen. Han fick släppa in två mål, då Moss vann med 2-1.

DANMARK

Mikael Nilsson, Bröndby 15/0
Utanför matchtruppen i Bröndbys sista match för säsongen när laget förlorade med 0-1 mot Lyngby.

Johan Wiland, FC Köpenhamn 32/0, 14 hållna nollor
FCK avslutade säsongen med en 2-1-seger mot Silkeborg. Wiland spelade stabilt utan att glänsa.

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn 27/0
Bengtsson satt på avbytarbänken från start mot Silkeborg men hoppade in i den 78:e minuten.

Peter Larsson, FC Köpenhamn 4/0
Skadad och missade också lagets sista match för säsongen, 2-1-segern mot Silkeborg.

Ken Fagerberg, Horsens 12/3
Gavs aldrig en riktigt ärlig chans att skriva in sig som målgörare mot redan klara mästarlaget Nordsjälland, då han tvingades utgå på grund av en skada redan efter en halvtimmes spel. Nordsjälland vann med 3-0.

Rawez Lawan, Nordsjälland 27/2
Utanför startelvan och kvar på avbytarbänken under hela matchen när Norsjälland avslutade säsongen med 3-0 mot Horsens.

Filip Pivkovski, Nordsjälland 0/0
Utanför matchtruppen mot Horsens.

Joe Sise, Nordsjälland 0/0
En skada stoppade Sise från att säsongsdebutera för den klubb han värvades till från Halmstad. Satsar i stället på spel från nästa säsong.

Andreas Johansson, Odense 24/4
Spelade från start men byttes ut i den 79:e minuten när Odense avslutade säsongen via 1-1 mot Köge.

Muamet Asanovski, AB Köpenhamn, 7/0
Utanför matchtruppen mot Vejle (förlust 0-2).

Nicolas Sandberg, FC Vestsjälland 8/4
Vestjälland vann med 3-1 mot Brönshöj i söndags. Tyvärr har det i skrivande stund inte gå att få fram om Sandberg deltog i matchen och hur delaktig han i så fall var i segern. Vi hoppas kunna presentera det i nästa veckas proffskoll.

FINLAND

Simon Nurme, IFK Mariehamn 10/0, 4 hållna nollor
I torsdags vann IFK Mariehamn med 2-1 mot TPS Åbo på hemmaplan. Nurmes nolla var dock intakt i bara 34 minuter, då Mika Ääritalo spräckte densamma. I helgen säkrade dock Nurme sin fjärde nolla då IFK Mariehamn vann med 3-0 borta mot FF Jaro. Men Nurme fick jobba hårt för den nollan, då han i den 87:e minuten räddade en straffspark.

Ludwig Bergström, IFK Mariehamn 0/0, 0 hållna nollor
Reserv bakom Nurme mot TPS i torsdags och mot FF Jaro i söndags.

Marcus Olofsson, IFK Mariehamn 9/0
På avbytarbänken från start mot TPS Åbo i torsdags men byttes in i den 63:e minuten. I helgen fick Olofsson chansen från start men byttes ut i den 69:e minuten när Mariehamn vann med 3-0 mot FF Jaro.

Mattias Wiklöf, IFK Mariehamn 8/1
Första målet för säsongen för Mattias Wiklöf när han i den sista matchminuten höll sig framme och distinkt tryckte in 2-1  med huvudet mot TPS Åbo. Detta dessutom på Ockelbosonens 33:e födelsedag (Grattis!). I helgen höll han sig utanför målprotokollet när Mariehamn vann med 3-0 mot FF Jaro men spelade 90 minuter även då.

ISLAND

Mikael Eklund, Grindavik 3/1
Eklund fick chansen från start mot Selfoss och spelade hela matchen. Höll sig utanför målprotokollet trots att Grindavik gjorde tre mål i matchen som slutade 3-3.

Robin Strömberg, Thor 2/0
Spelade från start hos Thor när laget förlorade med 0-1 mot Haukar. Byttes ut i den 63:e minuten.

ESTLAND

Ola Hagberg, Levadia Tallinn II 12/2

Levadias andralag förlorade med 1-3 mot FC Puuma i onsdags. Hagberg spelade hela matchen. Däremot var han utanför matchtruppen mot Loouts i helgen när laget vann med 4-1.

IRLAND

Oscar Jansson, Shamrock Rovers 12/0, 4 hållna nollor (utlånad från Tottenham 0/0, 0 hållna nollor)
Fjärde nollan för säsongen för Jansson när Shamrock förra måndagen spelade 0-0 mot Monaghan. Shamrock spelar sin nästa match på fredag och sedan gör ligan uppehåll till slutet av juni.

SPANIEN

Henok Goitom, Almeria, 30/6
Goitom har alltjämt känning av en skada och missade Almerias segrar mot Numancia och Guadalajara.

SCHWEIZ

Alexander Farnerud, Young Boys 31/5

Sista omgången i helgen och Young Boys vann med 2-1 borta mot Basel och säkrade därmed en Europa League-plats till hösten. Farnerud spelade nästan hela matchen, då han byttes ut på stopptid.

USA

Markus Holgersson, New York Red Bulls 13/1
Holgersson spelade hela matchen när Red Bulls spelade 1-1 mot Chivas i torsdags.

Adam Johansson, Seattle Sounders 6/0
Den tidigare blåvitt-backen spelade från start men byttes ut efter en dryg timmes spel när laget förlorade med 0-2 mot Columbus. I helgen mot Chivas (oavgjort 1-1) var Johansson utanför matchtruppen.

Björn Runström, New England Revolution 3/0
Helt utanför matchtruppen mot DC United (förlust 2-3).

FÖRENADE ARABEMIRATEN

Erkan Saglik, Emirates 0/0
Sent omsider har Emirates matchfakta mot Al Nasr blivit tillgängligt och Saglik fanns inte med i den matchen som spelades i mitten av maj. Han var heller inte i matchtruppen i helgens avslutningsmatch mot Al Wahda (seger 2-1).

Publicerad 2012-05-29 kl 20:56