PROFFSKOLLEN: Lysande debut av Atta

Proffskollen

Tidigare AIK-försvararen Walid Atta debuterade i helgen för sin nya kroatiska klubb. Läs om hur det gick för honom och övriga svenska utlandsproffs i veckans proffskoll.

DANMARK

Max von Schlebrügge, Bröndby, 16/0
Det blev bara en kvarts spel för lagkaptenen von Schlebrügge i omstarten av den danska ligan. I en duell i matchen mot Lyngby (1-1) efter en kvarts spel ådrog han sig en höftskada som tvingar honom till vila i ett par veckor.

Mikael Nilsson, Bröndby, 20/0
Nilsson spelade 90 minuter på Bröndbys mittfält mot Lyngby utan att utmärka sig nämnvärt.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Ännu inte återställd efter de skadeproblem han haft.

Johan Persson, Esbjerg 0/0
Nyförvärvet från Landskrona fick finna sig i att tillbringa hela matchen mot Sönderjyske (förlust 0-1) på avbytarbänken.

Fredrik Risp, Esbjerg 16/0
Spelade från start mot Sönderjyske och behövde bara tre minuter på sig att skriva in sig i matchprotokollet i form av en varningsnotering. Utbytt i halvtid.

Johan Wiland, FC Köpenhamn, 20/0
Johan Wiland fick en tuff omstart av den danska ligan. Förlust med 0-2 mot Midtjylland. Det var för övrigt FCK:s första förlust den här säsongen. Han kunde inte göra mycket åt Midtjyllands mål, det första på straffspark. Det andra på ett kliniskt avslut från nära håll.

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, 18/0
Antonsson spelade från start och under hela matchen i förlusten på bortaplan mot Midtjylland (förlust 0-2).

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn 1/0 (Nordsjälland, 19/0)
Bengtsson kastades direkt in i hetluften som vänsterback efter flytten från Nordsjälland. Den tidigare AIK-spelaren, som ersatte skadade Oscar Wendt, byttes ut i den 79:e minuten mot en annan AIK-spelare i form av Jos Hooiveld.

Oscar Wendt, FC Köpenhamn, 19/1
Missade förlustmatchen mot Midtjylland på grund av skadekänning – en sträckning i ena benet.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 4/1
Kvar på avbytarbänken under hela matchen mot FC Köpenhamn (seger 2-0).

Rawez Lawan, Nordsjälland, 14/1
Fick chansen från start hos Nordsjälland när danska ligan startade om. 0-4 blev det borta mot Randers och Lawan byttes ut efter en timmes spel, utan att ha fått speciellt mycket uträttat under sin tid på planen.

Andreas Johansson, Odense, 19/1
En plats på bänken från start fick Johansson hålla till godo med när Odense startade om säsongen mot Horsens (förlust 1-2). Med 16 minuter kvar blev det också ett inhopp för hans del men han kunde inte förändra matchbilden nämnvärt.

Erton Fejzullahu, Randers 1/0 (utlånad från NEC Nijmegen 7/0)
Fick chansen från start när Randers körde över Nordsjälland med 4-0 på hemmaplan. Fejzullahu höll sig dock utanför målprotokollet och byttes ut i den 72:a minuten. Han var dock delaktig i Randers första mål i matchen, då Kasper Lorentzen kunde trycka in 1-0 i den 21:a matchminuten på en målvaktsretur efter att Fejzuallhu skjutit. Han hade ytterligare ett vasst skott som räddades av Nordsjällands målvakt Jesper Hansen.

Louay Chanko, Ålborg, 20/0
Ålborg startade om säsongen med att spela 1-1 mot Silkeborg. Chanko satt på avbytarbänken från matchstart men fick ändå hyfsat mycket speltid, då han byttes in tio minuter in på den andra halvleken.

Valentino Lai, Vejle 12/1
Speluppehåll till 20 mars 2011 i den danska andraligan.

Mikael Rynell, Vejle 12/6 (Utlånad från Esbjerg, 1/0)

Eldin Karisik, Viborg 15/1

HOLLAND
Rasmus Lindgren, Ajax 15/1
Ajax vann med klara 4-0 mot AZ Alkmaar. Lindgren på nytt på bänken från start men fick hoppa in den sista kvarten.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 20/4
Elm fick vara med om en svidande förlust med 0-4 mot Ajax. Han spelade från start men byttes ut efter 70 minuters spel. Han förde en anonym tillvaro under större delen av tiden han var inne. Fick också låga betyget 4,5/10 av goal.com.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar 19/3
Inget spel för Wernbloom mot Ajax i helgen.

Andreas Granqvist, Groningen 25/9
Granqvist hade en jättechans att göra sitt tionde mål för säsongen när han hade bollen liggandes stilla på straffpunkten i den 18:e minuten. Men han sköt över ribban. Då ledde redan Groningen med 1-0 mot Heracles och ett 2-0-mål hade betytt mycket i det läget. I stället kunde Heracles vända till en klar seger med 4-1. I den 69:e minuten blev han dessutom varnad. 5,5/10 i betyg hos goal.com.

Fredrik Stenman, Groningen 25/1
Stenman spelade hela matchen mot Heracles (förlust 1-4) och tillhörde lagets bättre spelare. Fick näst högst betyg av alla Groningens spelare av goal.com – 6,5/10.
Petter Andersson, Groningen 12/2
Skadekänning höll Andersson utanför matchtruppen mot Heracles (förlust 1-4).

Philip Haglund, Heerenveen 6/0
Historien fortsätter upprepa sig för Haglund. Med i truppen på avbytarbänken men utan att få hoppa in. I helgen blev det 90 minuters bänkplats mot Feyenoord (förlust 0-1).

Viktor Elm, Heerenveen 24/3
Elms mindre bra insats mot Willem II senast renderade i en plats på avbytarbänken från start i matchen mot Feyenoord. Fick hoppa in med nio minuter kvar.

Samuel Armenteros, Heracles 24/6
Vilken match av den 20-årige Huskvarna-grabben! Med två mål var han med och sänkte Groningen när Heracles vann med 4-1. Hans båda mål kom i den näst sista minuten av respektive halvlek. Det andra målet var en riktig delikatess, där han lobbade bollen iskallt över Groningens målvakt Luciano. Förutom de båda målen spelade han fram till ett av lagets två övriga mål och hade ytterligare ett par chanser som mycket väl hade kunnat resultera. Goal.com satte fina betyget 7,5/10 för svenskens dagsverke.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven 26/0
Den svenske landslagskeepern fick släppa två mål förbi sig i segermatchen mot Excelsior (3-2). Det andra målet var en straffspark i den sista matchminuten. 6/10 i betyg hos goal.com.

Marcus Berg, PSV Eindhoven 18/6 (utlånad från Hamburg)
Berg spelade första halvlek mot Excelsior (seger 3-2) och hann skapa ett par riktigt bra målchanser, bland annat hade han en giftig nick på en hörna. Fick i övrigt inte uträttat mycket och fick nöja sig med 6/10 i betyg av goal.com.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 22/13
Avstängd och missade mötet med Excelsior i helgen. Kommer att vara avstängd i ytterligare några matcher.

Rasmus Bengtsson, Twente 5/0
Bengtsson fortsätter att sitta bort sin karriär på Twentes avbytarbänk.

Emir Bajrami, Twente 14/1
Fick på nytt förtroendet från start och spelade praktiskt taget hela matchen när Twente vann med 2-0 mot NAC Breda. I den sista matchminuten fick han vara med om ett taktiskt byte. Spelade större delen av matchen med varningsbelastning, då han fick ett gult kort visat för sig av domaren i den 23:e minuten. 6,5/10 blev betyget hos goal.com.

Andreas Landgren, Willem II 10/2 (Utlånad från Udinese)
Landgren fortsätter missa matcher på grund av skada. I helgen mot De Graafschap (förlust 1-2).
BELGIEN

Patrick Amoah, White Star Woluwé 22/16
White Star Woluwé spelade 1-1 förra helgen mot Royal Union Saint-Gilloise. Amoah spelade från start men lämnade matchen utan mål. Han blev varnad under matchen och bytts ut i den 81:a minuten. I helgen fanns han inte med mot Huy (förlust 0-1).

ENGLAND
Sebastian Larsson, Birmingham 24/1
Birmingham mötte West Bromwich på hemmaplan och förlorade med klara 1-3. Sebastian Larsson fanns med i matchtruppen men fick nöja sig med en plats på avbytarbänken under samtliga 90 minuter.

Martin Olsson, Blackburn 19/1
Olsson hade ingen större lycka mot Fulham i helgen. Vid Fulhams ledningsmål till 1-0 genom Damien Duff blev han först tunnlad av densamme och sedan skymde Olsson sikten för målvakten Paul Robinson, så att denne inte förmådde att rädda Duffs avslut. Olsson spelade hela matchen men förde i övrigt en anonym tillvaro. 6/10 blev betyget hos Skysports.

Johan Elmander, Bolton 27/9
Säsongens tionde mål fortsätter att gäcka Elmander. Denna gång hade han ett jätteläge att nå den tvåsiffriga noteringen men sköt bollen över ribban. Han byttes ut i den 67:e minuten mot publikfavoriten Ivan Klasnic och denne blev inte mindre publikfavorit av att det blev hans om ordnade segern med 3-2 med ett mål fyra minuter före full tid. Elmander tog sig också ett steg närmare avstängning via en varning i den 38:e minuten. 6/10 i betyg av Skysports och omdömet: ”Ser bortkastad ut på högerkanten”.

Jonas Olsson, West Bromwich 15/1
På nytt en stabil insats av Olsson när West Bromwich slog tillbaka Birmingham på bortaplan med 3-1. Olsson fick betyget 7/10 och omdömet: ”Några avgörande blockeringar” av Skysports.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (Northampton 4/0)
Söker ny klubb att bli utlånad till för att få spela matcher.

Ole Söderberg, Newcastle 0/0
Tillbaka i B-laget, då Newcastles båda ordinarie målvakter är disponibla.

John Guidetti, Manchester C 0/0 (Burnley 5/1)
Kämpar på i Manchester Citys ungdomslag i en förhoppning om att kanske få chansen i någon av Citys sista matcher för säsongen.

SKOTTLAND
Daniel Majstorovic, Celtic 23/1
Celtic vann med 2-0 mot Robert Prytz gamla lag Hamilton Academical. Majstorovic spelade från start men fick skadekänning mot slutet av den första halvleken och för att inte riskera en värre skada byttes han ut i halvtid.

Fredrik Ljungberg, Celtic 4/0
Än en gång var Ljungberg utanför Celtics matchtrupp. Denna gång mot Hamilton Academical.

Billy Berntsson, Kilmarnock 3/0
Utanför Kilmarnocks matchtrupp när laget vann med 2-0 borta mot Hearts.

TYSKLAND

Per Nilsson, Nürnberg 15/0
Nürnberg vann med klara 5-0 mot St Pauli på hemmaplan. Än en gång fick Nilsson tillbringa hela matchen på avbytarbänken.

Denni Avdic, Werder Bremen 4/0
Avdic blev kvar på avbytarbänken under hela matchen mot Freiburg (seger 3-1).

Andreas Dahlén, FSV Frankfurt 13/0
Dahlén saknas alltjämt hos Frankfurt.

Matias Concha, Bochum 10/0
Fotskadad och borta till ungefär månadsskiftet april-maj 2011.

Andreas Johansson, Bochum 17/0
Bochum spelade 1-1 för andra matchen i följd, denna gång mot Karlsruhe på hemmaplan. Johansson spelade sin vana trogen numera från start men blev utbytt i den 79:e minuten. Fick betyget 4/6 av kicker.de.

Oscar Lewicki, Bayern München II 18/0
Bayern Münchens andralag förlorade med 1-4 borta mot Saarbrücken. Lewicki spelade hela matchen och betygsattes med 4/6 av kicker.de.

ITALIEN
Albin Ekdal, Bologna 15/1
Ekdal saknades också mot Cagliari (oavgjort 2-2) i helgen på grund av skadekänning.

Zlatan Ibrahimovic, Milan 26/14 (utlånad från Barcelona)

Inget mål från ”Ibra” i helgen mot sitt gamla lag Juventus. Men han låg ändå bakom matchens enda mål som gjordes av Gennaro Gattuso i den 68:e minuten. Svensken bröstade ned bollen till Gattuso som bara klämde till och 1-0 var ett faktum. 6,5 i betyg av goal.com, som satte följande omdöme: ”Osjälvisk. Ett oräkneligt antal skarvningar till lagkamrater satte Juventus under konstant press. Missnöjd över sin tidiga miss och att Buffon räddade frisparken i slutet”.

Joel Ekstrand, Udinese 0/0
Åtta olika nationaliteter i startelvan men ingen Joel Ekstrand varken i startelvan eller i matchtruppen mot Bari (seger 1-0).

Jonatan Berg, Taranto 0/0
Taranto var spelledigt i ligan i helgen.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon 23/2
Lyon utklassade Arles med 5-0. Källström fick tillbringa hela matchen på avbytarbänken.

Petter Hansson, Monaco 17/0
Cementerad på avbytarbänken hos Monaco numera. Inget inhopp heller i 0-0-matchen borta mot Valenciennes.

SPANIEN

Henok Goitom, Almeria 20/0
Almeria spelade borta mot Hercules i helgen och Goitom fick sin vana trogen numera börja på avbytarbänken. I den 71:a minuten byttes han in och han behövde bara två minuter på sig för att slå ett inlägg som Modeste M’Bami kunde skicka in i nätmaskorna till ett segermål med 2-1. 5,5/10 i betyg av goal.com.

Kennedy Bakircioglü, Racing Santander 25/2
Andra målet för säsongen för Bakircioglü och det kom inte mot vilket motstånd som helst, utan mot självaste Real Madrid. Det blev förlust med 1-3 till slut men Bakircioglüs mål innebar 1-2 och tog, just då åtminstone, Santander tillbaka in i matchen. Han fick en löpboll i djupled och fri med Iker Casillas gjorde han inget misstag. 6,5/10 i betyg hos goal.com och omdömet: ”Racings mest effektiva spelare. Svensken smekte in ett fint mål och gav sitt lag ett nytt hopp och var också spelaren som mest skapade oro för Real Madrids försvar”.

Marcus Rosenberg, Racing Santander 20/5
(Utlånad från Werder Bremen) Rosenberg hade ett superläge att kunna göra 1-0 mot Real Madrid i en 17:e minuten. Han lurade bort Pepe rejält men avslutet var inte lika bra, även som Casillas kände sig nödd och tvungen att tippa ut bollen till en hörna. Men det var också i stort sett allt som Rosenberg presterade av farlig offensiv art. Han hann också med att bli varnad i den 53:e minuten. 6/10 i betyg av goal.com och omdömet blev: ”Fick en svår uppgift att ensam leda anfallet mot Carvalho och Pepe. Blev allt mer frustrerad ju längre matchen gick och kunde inte skapa en enda riktig målchans”.

Emra Tahirovic, Deportivo Castellón 6/0 (Utlånad från FC Zürich)
Ingen Tahirovic i matchtruppen varken mot Sporting Mahonés förra helgen (seger 2-0). Inte i helgen mot Benidorm (förlust 1-3) fanns Tahirovic med i matchtruppen.

PORTUGAL

George Mourad, Portimonense 2/0
För andra helgen i följd var Mourad helt utanför matchtruppen när Portimonense spelade match. I helgen mötte laget Nacional och spelade 1-1.

GREKLAND

Olof Mellberg, Olympiakos 18/1
Tillbaka i matchtruppen och spel i 90 minuter när Olympiakos vann med 3-0 mot Ergotelis.

Markus Jonsson, Panionios 10/0
Spel från start när Panionios vann med 2-1 borta mot Atromitos men segern kom till efter att Jonsson och lagkamraten Bosko Balaban bytts ut i den 60:e minuten för mer offensiva och piggare krafter. Kvitteringen kom i 63:e minuten och segermålet i den 67:e.
TURKIET
Gustav Svensson, Bursaspor 12/0
Bursaspor mötte Istanbul BB och spelade 1-1. Svensson spelade från start men byttes ut i den 77:e minuten. 2/5 i betyg av fanatik.tr.

Erkan Zengin, Eskisehirspor 22/0

Avbytarbänken blev det från start för Zengin när hans lag mötte Bucaspor på hemmaplan och vann med 1-0. Han byttes dock in i den 61:a minuten.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi 13/0
Harbuzi fick heller inte förtroendet från start mot Fenerbahce (förlust 2-4) på måndagskvällen. Han fick faktiskt inget förtroende alls i matchen, då han blev kvar på avbytarbänken under samtliga 90 minuter.

Samuel Holmén, Istanbul B.B. 21/4
Fanns inte med i matchtruppen mot Bursaspor.

Emir Kujovic, Kayserispor 7/4
Den senaste tidens succé gjorde att Kujovic fick chansen från start mot Manisaspor (förlust 1-2) i fredags. Denna gång fick han dock lämna planen utan tillverkat mål.

UNGERN
Bojan Djordjic, Videoton 5/0 (Videoton II 3/1)
För andra matchen i följd blev det 90 minuter på avbytarbänken för Djordjic. Denna gång när Videoton vann med 2-1 mot MTK.

KROATIEN

Walid Atta, Lokomotiv Zagreb 1/0 (utlånad från Dynamo Zagreb)
Atta fick ingen speltid när Zagreb startade om kroatiska ligan förra helgen via 0-0 borta mot Osijek. Tidigare lagkamraten i AIK, Goran Ljubojevic blev utbytt på stopptid för Osijek. Men den senaste helgen fanns det en svensk flagga med i Lokomotivs trupp. Atta spelade från start och i hela matchen när han hjälpte sitt lag hålla nollan borta mot Sibenik.

SCHWEIZ

Behrang Safari, FC Basel, 19/0
Har brutit ett ledband i foten och väntas vara tillbaka i början av April.
Andres Vasquez, Grasshoppers 2/0 (utlånad från FC Zürich) Fanns inte med i truppen mot Young Boys (seger 3-2)

Dusan Djuric, FC Zürich, 17/4
FC Zürich föll med 1-3 borta mot Basel. Djuric spelade hela matchen och noterades för ett gult kort i den 34:e minuten. 4,5/6 i betyg av sport.ch.

Benjamin Kibebe, FC Luzern 9/1
Tillbaka efter sin skada men inte mer tillbaka än att han satt på bänken under hela matchen mot Thun (3-3).

Alexander Farnerud, Young Boys 5/2
Bänkad från start mot Grasshoppers i helgen (förlust 2-3) men hoppade in i halvtid. Inget betyg hos sport.ch.

Linus Hallenius, Lugano 0/0 (utlånad från Genoa)
Alltjämt skadad och missade Luganos matcher i onsdags och i helgen.

ÖSTERRIKEGustafsson fick säsongsdebutera i onsdags i boramatchen mot Kapfenberger. Och det blev en drömstart för svensken som säsongsdebuterade med att hålla nollan. På lördagen kom andra nollan för Gustafsson, då Salzburg vann med säkra 2-0 hemma mot Mattersburg.
USA

Eddie Gustafsson, Salzburg, 2/0

Erik Friberg, Seattle 0/0
Seattle säsongsstartar MLS 16 mars 2011 med en match mot Los Angeles Galaxy.

SAUDIARABIEN

Christian Wilhelmsson, Al-Hilal 16/5
Femte målet för säsongen för ”Chippen” när Al Hilal spelade 1-1 borta mot Al Ahli. Han kvittterade i den 58:e minuten den ledning som hemmalaget hade tillskansat sig i den 54:e minuten. I den 69:e minuten fick han titta på domarens gula kort.

Publicerad 2011-03-08 kl 20:42