Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nytt larm - ett år efter Qatar-VM: "Lögner och dimridåer"

Qatar

Qatar-VM handlade till stor del om spelet utanför planen.
Nu larmar människorättsorganisationer om att migrantarbetare fortsatt far illa - ett år efter mästerskapets slut i landet. 
- Jag blir förbannad när jag tänker på alla fagra ord som Fifa svängde sig med, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, till Fotbollskanalen. 

1:59
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TT.

Snart har ett år gått sedan Lionel Messis Argentina blev världsmästare i Qatar. 

Inför och under mästerskapet var det minst lika stort fokus på frågor vid sidan om som på planen, däribland migrantarbetares situation i Qatar. Inför turneringen publicerades flera rapporter, från människorättsorganisationer, om att migrantarbetare har horribla arbetsförhållanden i landet och att tusentals har dött, även om alla inte har jobbat med landets VM-faciliteter. 

I samband med VM ställde även flera organisationer som internationella arbetsorganisationen (ILO), internationella byggfacket (BWI) och människorättsorganisationen Amnesty krav på bättre förutsättningar för migrantarbetare, vilket sedermera resulterade i att Fifa gav löfte om att ta ansvar i frågan. 

Annons

Nu går människorättsorganisationerna Human Rights Watch (HRW) och Amnesty ut med att migrantarbetare fortsatt far illa i Qatar.

Enligt Human Rights Watch har många migrantarbetare blivit kvar i Qatar efter mästerskapet, då de bland annat inte har fått ut fulla löneutbetalningar, samtidigt som de sägs vara oroliga över att inte få fullt betalt om de lämnar landet.

Vissa migrantarbetare uppges vidare startat ärenden hos Qatars arbetsdomstol för att få fullt betalt, men det sägs inte i så många fall lett till resultat, då arbetsdomstolen hävdas arbeta långsamt, samtidigt som företag inte rapporteras följa domstolens beslut. En del migrantarbetare sägs därmed tycka att det känns meningslöst att vända sig till domstolen.

Amnesty slår i sin tur fast att framsteg vad gäller att förbättra arbetares rättigheter i stort sett har stannat av sedan turneringen avslutades, och att det fortsatt är en allvarlig situation, då de arbetar under farliga förhållanden och inte har fått ersättning för kränkningar av mänskliga rättigheter som de har upplevt. 

Annons

Johan Lindholm, som är ordförande i svenska fackförbundet Byggnads, har i flera år arbetat för bättre villkor för migrantarbetare, och delar människorättsorganisationernas bild. 

- Vi delar den här bilden. Så är det. Direkt efter slutsignalen fick vi signaler från våra kontakter i Qatar om att de fick det allt tuffare. Vissa blev av med arbetstillstånd och sparkades ut från landet. Det blev precis som vi befarade, att när strålkastarljuset slocknade, så drog regimen åt tumskruvarna, och världen började titta åt ett annat håll, säger Lindholm till Fotbollskanalen. 

Fifa ställde sig samtidigt, i samband med VM, bakom krav från flera parter om att upprätta ett center för migrantarbetare i Doha, där de bland annat ska kunna driva processer vid till exempel utebliven eller otillräcklig lön, samt en kompensationsfond till migrantarbetare, som lidit av människorättsövergrepp under förberedelserna av VM. Flera parter ville se Fifa öronmärka 4,4 miljarder kronor, vilket motsvarar prispengarna under mästerskapet, till migrantarbetare, men så har det ännu inte blivit. 

Annons

Lindholm är besviken över Fifas hantering av frågan. 

- Jag blir förbannad när jag tänker på alla fagra ord som Fifa svängde sig med innan turneringen. Det var, precis som vi sa då, lögner och dimridåer utan substans. Det finns mer att önska, och att Infantino (Gianni, Fifa-president) tilläts springa under radarn, som han gjorde, är inte acceptabelt, säger han. 

Finns det hopp bland migrantarbetare att det ska bli något av kompensationsfonden eller ett center för dem i Doha?
- Vi jobbar med det dagligen via BWI. Dialogen är igång hela tiden, och vi har ögon och människor på plats som jobbar med det här hela tiden. Men när strålkastarljuset slocknade drog man åt tumskruvarna, och man började titta åt ett annat håll. 

För NRK kommenterar en talesperson för Fifa att förbundet har tillsatt en kommitté som tittar på om arbetare, kopplade till VM, har fått ersättning utifrån Fifas ansvar för mänskliga rättigheter. Fifa hävdar också att ett antal framsteg gjorts vad gäller arbetsförhållanden i Qatar, och menar att det kan ta tid med stora reformer. Qatars regerings pressavdelning skriver även, till NRK, att landet nu är ledande i regionen vad gäller arbetares rättigheter. 

Annons

Lindholm menar att situationen med tiden blev bättre för migrantarbetare, som arbetade med VM-faciliteterna, men inte för alla andra migrantarbetare i landet.

- De som arbetade med arenabyggena fick tack vare vårt tryck och vår närvaro det bättre. Ju längre tiden gick, desto bättre fick de det, men de glömde bort alla andra. Allt det andra kvarstod, och för de finns det definitivt mycket mer att önska. Därför kan vi aldrig släppa blicken från den här delen av världen.

Lindholm menar vidare att det finns ett jobb att göra inför VM 2034, då Saudiarabien just nu är ensam kandidat kvar i processen om att få arrangera världsmästerskapet. Enligt Amnesty bryter Saudiarabien mot en rad mänskliga rättigheter, samtidigt som kvinnor, migrantarbetare och minoriteter diskrimineras i landet. 

- Nu pratas det om Saudiarabien 2034, och görs det inget där kommer det vara än värre öken för mänskliga och fackliga rättigheter, säger Lindholm.

Annons
Publicerad 2023-11-21 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto