Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SUPERETTAN

Avslöjar: Uteblivna löner i Ängelholm: "Oerhört oprofessionellt"

Foto: TT

Den ekonomiska situationen i Ängelholms FF är allvarlig. Nu kan Fotbollskanalen avslöja att klubben inte betalat ut lönerna för juli - och enligt juristen och spelaragenten Martin Klette kan lönen utebliva helt.
- Det är oerhört oprofessionellt och visar extrem brist på omdöme, ärlighet och moral, säger Klette till Fotbollskanalen.

Den ekonomiska situationen i Ängelholms FF är fortsatt allvarlig. I mars krävde ledningen i Ängelholms FF att spelarna skulle sänka lönen - eller inte få speltid. Fyra spelare valde att inte gå med på en lönesänkning och sattes i frysboxen.

Nu kan Fotbollskanalen avslöja att klubben, som ligger näst sist i Superettan på nedflyttningsplats, ännu inte har betalat lönen till spelarna för juli månad. Det bekräftar Ängelholms vice ordförande Ingvar Johansson till Fotbollskanalen.

Stämmer det att lönen för juli inte har gått ut?
- Den är ännu inte utbetald nej, säger Johansson.

Kommer den att komma?
- Jag vill inte ta det nu.

- Vi jobbar febrilt med allting här. Det är ett tufft läge, så är det. Jag har inte varit i kontakt med Sten-Inge (Fredin, ordföranden) under dagen. Vi hade ett möte igår. Vi vill vara enhetliga med vad vi går ut med. Vi jobbar febrilt med lösningar.

När Fotbollskanalen tar kontakt med juristen och spelaragenten Martin Klette, som har flera klienter i Ängelholms FF, berättar han om vad hans klienter har meddelat honom i frågan.

- De har fått besked att de inte får någon lön i juli. Det är rätt anmärkningsvärt att Sten-Inge Fredin tar in nya spelare under sommaren när man inte betalar de nuvarande lönerna eller går efter de ursprungliga avtalen med merparten av spelarna i truppen, säger Klette till Fotbollskanalen.

- Det är oerhört oprofessionellt och visar extrem brist på omdöme, ärlighet och moral. 

Kommer de få juli-lönen i framtiden?
- Nej. Beskedet de har fått är att de inte kommer få det utbetalat alls. Man väntar på att det ska komma in pengar i augusti från SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll), men man säger sig inte kunna betala ut lönen för juli. Man säger att det skall komma lön för augusti, men sedan kan man inte garantera lön från och med september och framåt, säger Klette.

Trots de ekonomiska problemen värvade Ängelholm brassen Matheus för en månad sedan.

- Jag kan bara ana mig till hur spelarna känner som tvingats gå ner i lön när Fredin tar in nya spelare och då tvingat spelarna att gå ner i lön för att man inte har pengar. Tror vem som helst förstår det orimliga i att ena dagen ta in nya spelare och dra på föreningen nya kostnader och sedan den andra dagen säga ”tyvärr har vi inte råd att betala 80 % av lönen i juli”, säger Klette.

Vad kan hända nu?
- Juridiskt sätt är det så att enligt LAS (lagen om anställningsskydd) så har arbetstagarna rätt att frånträda sin anställning efter ett par dagar vid utebliven lön. Teoretiskt sätt riskerar klubben att tappa samtliga spelare gratis, om de hittar en ny klubb.

- Sedan finns lönekraven kvar på klubben. Den dagen någon spelare vill få in pengarna så kan man göra det genom juridiska åtgärder.

Någon klient som uttalat att den nu vill lämna klubben?
- Det har vi inte hunnit bestämma någonting om. Vad jag förstår skall laget diskutera situationen de närmaste dagarna.

Fotbollskanalen pratade med ordföranden Sten-Inge Fredin under torsdagen. 

Publicerad 2016-07-27 kl 21:58
SUPERETTAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER