Gif Sundsvall är klart för allsvenskan – kryssade mot Öster i avgörande matchen

Gif Sundsvall är klart för allsvenskan 2022.
Norrlandslaget säkrade uppflyttningen genom kryss mot Östers IF (1-1).
- Jag är så fruktansvärt stolt över grabbarna, säger kaptenen Pontus Engblom till Discovery+.

Se firandet i spelaren ovan.

Seger eller kryss. Det var alternativen för Gif Sundsvall för att säkra en uppflyttningsplats till allsvenskan. Men när Östers IF kom på besök började det inte så bra för hemmalaget. Bara sex minuter tog det innan gästerna hade tagit ledningen, genom Nicolas Mortensen. Inte starten som hemmalaget hade hoppats på, men de jobbade sig sedan in i matchen.

Efter knappt 40 minuter kom kvitteringen. Pontus Engblom drev upp bollen på vänstersidan. I höjd med straffområdet slog han in bollen lågt och på sin första touch smällde Erik Andersson in bollen i vid högra stolpen. Kvitterat innan paus, och det skulle det förbli.

Med dryga timmen spelad fick Öster en spelare utvisad. John Stenberg fick syna det röda kortet för att ha avbrutit ett friläge, och Sundsvall fick ett numerärt överläge i matchens avslutning.

På stopptid blev David Myrestam utbytt. Matchen är 34-åringens sista i karriären på hemmaplan. Han tackades av ordentligt av publiken och försvararen fick tårar i ögonen när han gick av plan.

De sista minuterna spelades sedan av, utan fler mål. Slutresultatet i matchen blev 1-1, och lagen fick dela på poängen.

Det innebär att Gif Sundsvall är klart för allsvenskan 2022, detta efter två år i superettan. De degraderades efter säsongen 2019. Klubbens sportchef Urban Hagblom är föga förvånande nöjd med vad de byggt under året.

- Vårt team, ledarna har gjort ett fantastiskt jobb med hur man har byggt gruppen. Vi kanske inte har extrema spetspelare till höger och vänster utan vi har en fantastisk grupp som har gjort ett oerhört jobb tillsammans, där man under säsongen också har utvecklat sitt spelsätt, säger han till Discovery+.

Lagets tränare Henrik Åhnstrand är även han väldigt stolt efter slutsignalen, inte minst över att de har byggt laget med många lokala förmågor.

- Det är väldigt mycket nu. Jag är otroligt stolt. I det här laget är det 16 Sundsvallsbor, 20 norrlänningar, två från Skåne, en från Alingsås och en från Stockholm. Vi har tagit upp tio spelare från U19 på två år och vi lyckas vara så här bra och ta steget upp till allsvenskan. Det är en styrka att gruppen tycker om varandra så mycket. Hela Sundsvall ska vara stolt över det här laget, säger han och lägger till:

- Det är stort för mig och för Sundsvall. Det var Davids (Myrestam) sista match också, så det är mycket på en gång.

Lagkaptenen Engblom, som assisterade till det avgörande målet, var känslosam när han intervjuades i Discovery+ efter matchen.

Jag är så jävla lycklig. Jag är så fruktansvärt stolt över grabbarna. Alla vet som har varit med om det här att det krävs så jävla mycket hårt jobb och marginaler. Jag börjar bli gammal också så man vet ju inte när man får uppleva sån här glädje på en fotbollsplan igen och att få göra det inför fullsatta läktare också. Jag är bara så glad och rörd, säger han.

Sedan tidigare har IFK Värnamo säkrat den andra uppflyttningsplatsen. Åt andra hållet kommer Örebro SK och Östersunds FK gå ner till säsongen 2022.