Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

HIF-optimism efter säsongsinledningen: "Vi är på gång"

Superettan

HELSINGBORG. Efter flera svåra år är ambitionen i Helsingborgs IF lågmäld.
Under den nye tränaren Klebér Saarenpää görs dock tydliga framsteg.
- Klebér har gjort ett fantastiskt jobb med att prägla laget, säger Wilhelm Loeper till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från Helsingborg-Utsikten.

Efter premiärvinsten mot Gefle och dubbla 1-1-matcher mot Brage och Utsikten står Helsingborg på fem poäng efter tre omgångar i superettan. I bjärt kontrast mot fjolåret, då HIF behövde nio matcher för att skrapa ihop den poängskörden. 

I gårdagens möte med Utsikten hade HIF de bästa målchanserna i andra halvlek. Den nye tränaren Klebér Saarenpää menar att poängskörden därför kunde varit högre efter tre matcher. 

- Vi har ju inte nio poäng. Vi ska ha nio poäng, det är det vi går för. Men prestationerna är där och vi är med i matcherna. Det är en annan sak om vi är supernöjda här med ett kryss och kämpar för våra liv för att få det. Jag tycker inte att vi är det, utan det här är lite med mersmak. Hoppas vi kan spinna på det längre fram i det hela, säger han.  

Annons

Saarenpää prisar modet i hans unga lag, som enligt honom redan sitter ihop, trots förra årets bottenstrid. Med fjolårets 13:e plats i åtanke pratar ingen i klubben om allsvenskan. Saarenpää vill främst att laget hittar in på ett stabilt spår, där de varken svävar iväg eller faller isär av med- och motgångar.  

- Det är en balansgång. Vi är HIF och det ska vi utnyttja och slå oss för bröstet för. Samtidigt ska vi vara ödmjuka och inte gå i någon fälla och tro att det per automatik är något. Utan varje lag som kommer hit (till Olympia) framförallt - det är några extra procent för dem och det får vi inte tumma på. En ödmjukhet i det, säger Klebér Saarenpää.  

Mot Utsikten startade tre 19-åringar och en fjärde hoppade in. Lagkapten Thomas Rogne ser att de yngsta i laget driver på och tar plats, samtidigt som de vet den egna rollen. Inspirerande även för en 33-åring menar mittbacken, som sett framsteg tas under de senaste månaderna.  

Annons

- Jag tycker att processen, som vi började med efter säsongen i fjol, har gett resultat. Det såg man redan under första veckan i januari, att det är en väldigt tydlig struktur och idé om hur vi vill spela. Hur vi vill träna och framstå som lag. Vi har gått lite upp och ner, absolut, det kommer säkert fortsätta göra det, säger Thomas Rogne.  

Han fortsätter:  

- Man ser att det är ett annat “go” i det - och det handlar inte om viljan - men strukturen säger mycket. Det är mycket enklare att komma in i press och vinna andrabollarna när man ligger närmare varandra. Det är mycket enklare för de offensiva spelarna att visa sin kvalitet när man ligger i rätt utgångsposition, när man vet var de andra ligger också. Vi är på gång och vi har en väldigt bra kultur i laget. Nästan alla är unga, men speciellt de allra yngsta tycker jag är fantastiska. 

Annons

Högeryttern Wilhelm Loeper kallar säsongsinledningen för “okej” och ett fall framåt jämfört med fjolåret.  

- Jag tycker att Klebér har gjort ett fantastiskt jobb med att prägla laget. Han har verkligen varit noga med vad han vill få ut, och det är väldigt tydliga roller. Jag håller med, jag tycker att det ser mycket bättre ut än förra årets inledning, och jag hoppas att vi kan fortsätta ta ännu större kliv. Som i dag (läs i söndags) ligger ansvaret på oss spelare att kanske kunna göra ännu mer, säger han till Fotbollskanalen.  

HIF ställs mot Degerfors på bortaplan i nästa omgång. 

Publicerad 2024-04-15 kl 09:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto