FEM SPANINGAR: "Saarenpää har satt en tydlig prägel på HIF"

HELSINGBORG. Helsingborgs IF och Utsiktens BK spelade 1-1 i superettan.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

SAARENPÄÄ HAR SATT TYDLIG PRÄGEL
Både HIF och Utsikten stod på fyra poäng efter de två inledande omgångarna i superettan, och lagen hade bytte momentum med varandra inledningsvis i matchen. Efter en pigg inledning från bortalaget tog Helsingborg över och satte 1-0 i den 36:e minuten. Detta sedan Taylor Silverholt helt omarkerad vinklat in Ervin Gigovics hörna framför målvakten Elias Hadaya. Utsikten ryckte upp sig och Robin Books kvittering precis innan halvtid var välförtjänt.

Den andra halvleken präglades av kamp. Men HIF hade ett par jättelägen under de 20 sista minuterna och borde definitivt ha avgjort matchen. De fick istället nöja sig med 1-1 och den den femte inspelade poängen på de tre första matcherna. HIF-tränaren Klebér Saarenpää var inte helt nöjd efteråt med att inte ha full pott, men konstaterade att hans unga lag står upp mot bra superettan-motstånd och olika matchsituationer. Det kan svänga snabbt i HIF, men säsongsinledningen bevisar att Saarenpää skapat en stabil grund. Den borde åtminstone hålla laget långt ifrån en ny bottenstrid.

KAN SILVERHOLT BLI HIF:S MÅLSPRUTA?
Den 23-årige anfallaren fick det aldrig att lossna i Mjällby och tillbringade den gångna säsongen i Jönköpings Södra, där han stod för åtta mål på 29 matcher när laget åkte ut superettan. Dagens mål innebär att Taylor Silverholt nätat fem gånger på fem tävlingsmatcher i HIF. Halmstad-produkten är bra i länkspelet och kan Silverholt bara nå ett tvåsiffrigt antal mål i superettan är han en jättebra värvning.

MATCHENS HÄNDELSE
Friläget som Helsingborg fick i den 73:e minuten. Den skånska blåsten och lite passivt försvarsspel gav Silverholt ett friläge från en passning som inte verkade hotande. Hadaya räddade skottet, och på den efterföljande returen stod målet mer eller mindre övergivet. Men Milan Silva Rasmussen avslutade högt över.

FRÅGETECKNET
Det bedrövliga försvarsspelet på HIF:s ledningsmål. Hur Utsikten-försvaret kunde lämna en Silverholt i målform helt utan bevakning framför egen målvakt är obegripligt nonchalant. Det fanns ytterligare något tillfälle då Utsikten såg märkligt oorganiserade ut.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Elias Hadaya. Att 25-åringen överträffar målvaktskollegan Kalle Joelssons imponerande första halvlek säger mycket om hans prestation. Stod för två enorma räddningar på Silverholts och Rasmussens avslut i andra halvlek som räddade laget undan en förlust.

2: Thomas Rogne. Som Helsingborg har saknat sin skadedrabbade försvarsledare. Insatsen var norrmannens första i superettan, och Rogne var extremt viktig när Utsikten tryckte på i slutet av första halvlek.

1: Kalle Joelsson. HIF-målvakten höll kvar sitt lag i första halvlek. Betydligt mindre att göra sedan. En viktig ledargestalt i detta unga lag.

Publicerad 2024-04-14 kl 17:47