Målvakterna storspelade på Olympia - HIF och Utsikten delade på poängen

HELSINGBORG. Utsiktens BK kvitterade Helsingborgs ledningsmål precis innan halvtid.
Superettan-mötet slutade också 1-1, efter två imponerande målvaktsinsatser.
- Det känns skit just nu, säger HIF-mittfältaren Lukas Kjellnäs till Discovery+.

Helsingborgs IF tog emot Utsikten i en match som fått epitetet "ALS-matchen", för att uppmärksamma och sprida kunskap om den dödliga nervsjukdomen. Den ALS-sjuke tidigare HIF-spelaren Jesper Björkman klev ut på innerplanen inför avspark och mottog en fin hyllning från spelarna och Olympia-publiken.

Båda lagen stod på fyra poäng inför mötet i superettans tredje omgång. Tidigt i matchen fick gästernas Fredrik Martinsson ett bra skottläge men hemmamålvakten Kalle Joelsson tippade avslutet till hörna. Efter en period med HIF-dominans hade samme Martinsson ett lurigt inlägg som Joelsson med viss möda styrde över ribban.

I den 36:e minuten tog hemmalaget ledningen. Ervin Gigovics hörna hittade en helt omarkerad Taylor Silverholt som elegant vinklade in bollen upp i nättaket. Utsikten svarade med en möjlighet för Robin Book, men återigen räddade Joelsson.

Strax innan halvtid fick han parera även Albin Skoglunds skott, innan kvitteringen kom i matchminut 45. Martinssons nickframspelningen nådde en fri Book framför mål och Joelsson fick till slut kapitulera. 1-1 blev halvtidsresultat.

- Helt okej (halvlek). Vi har mycket boll men vi tappar den alldeles för enkelt, vilket gör att de får kontringar. Det är väl det enda de har, kontringar, sa målskytten Silverholt till Discovery+ och fortsatte:

- Vi håller ett bra bolltempo och får dem att flytta sig mycket. Det är jobbigt på den här tunga planen och vi får fortsätta med det i den andra halvleken.

Den andra målskytten Book om Utsiktens halvlek i samma sändning:

- Vi slarvar en hel del. Det är en 20-minutersperiod där vi bjuder in HIF till deras kontringsspel, som de är bra på. Och fasta situationer, sa han och fortsatte:

- (baklängesmålet) Blir en väckarklocka för oss. Vi går tillbaka till det vi vill, vi har jobbat mycket med spelvändningar och att fylla på i boxen.

Halvlek nummer två inleddes med ett farligt distansskott från Gigovic som smet någon decimeter utanför stolpen. Den andra halvleken var inledningsvis jämn och inte lika chansrik som den första. I den 70:e minuten spelade sedan Silverholt fram Benjamin Acquah till ett jätteläge, men anfallaren sköt över.

Tre minuter senare fick HIF en ännu bättre möjlighet. Först räddade Elias Hadaya Silverholts friläge. Returen tog Milan Silva Rasmussen hand om, men med målet nästan övergivet placerade danskbrassen bollen högt över ribban.

Nästa chans för vänsteryttern kom i den 81:a minuten. Denna gång fick Silva Rasmussen bollen på mål men Hadaya stod för en jätteräddning längs gräset och tippade bollen i stolpen och ut. På tilläggstid kom Helsingborgs sista målchans. Inhopparen Adrian Svanbäck vände upp i straffområdet och sköt över, och matchen slutade 1-1.

- Det känns skit just nu. Jag tycker att vi hade har många lägen att göra mål på. Det är tufft, säger HIF-mittfältaren Lukas Kjellnäs till Discovery+ efter slutsignal.

- Vi hade många lägen. Det känns förjävligt att vi inte fick in den i andra.

Helsingborgs lag: Joelsson - Örn, Rogne (K), Nilsson, Westerlund - Loeper (Kabashi 69'), Gigovic (Hellborg 69'), Kjällnäs, Silva Rasmussen - Acquah (Svanbäck 86') - Silverholt.

Utsiktens lag: Hadaya - Martinsson, Brandt (K), Rodeblad Lowe, Moenza (Mohideen 81') - Randelovic (Zurmati 70'), Pekalski (Westermark 81'), Lagerlund, Book (Faltsetas 87') - Lima (Trpcevski 81'), Skoglund.