Höjdpunkter: Hammarby drog ifrån Piteå i förlängningen
Matilda Vinberg gör 3-1 i rysaren mot Piteå
0:20
Piteå kvitterar mot Hammarby
0:25
Hammarby tar ledningen mot Piteå

Under lördagen fick Kristianstads DFF se sig besegrade av BK Häcken som tog sig vidare till final i svenska cupen. Under söndagen skulle motståndet avgöras när Hammarby tog emot Piteå på ett supportertätt Hammarby IP.

Bajen som spelat fem finaler i svenska cupen tidigare fick fira framför fansen när man blev klar för sin sjätte final.

Hemmalaget pressade på högt från start och det såg ut som att Piteå skulle få försvara under majoriteten av matchen, men gästerna växte in i det.

Efter drygt 15 minuter fick Bajen dock en hörna som Jonna Andersson spelade in i straffområdet, norska Sara Kanutte Fornes nådde högst på den och kunde öppna målskyttet för sitt Hammarby.

En kort stund därefter såg det ut som att det kunde bli en kvittering. Julia Roddar stod för en felrensning där Anam Imo till slut kunde få loss bollen, men den rann igenom det offensiva straffområdet och blev aldrig riktigt farligt.

Hemmalaget försökte pressa på och Alice Carlsson var nära att nicka in 2-0 på hörna även hon. Strax därefter fick Kanutte Fornes en djupledsboll som hon precis hann upp och spelade vidare till Vilde Hasund som revs ner i straffområdet, men ingen straff för Bajen.

Trots att det inte ville med sig avtog inte pressen. Japanska nyförvärvet Maika Hamano var även hon nära att utöka men Samantha Leshnak Murphy stod för en riktig handbollsparad och kunde hålla kvar sitt Piteå i matchen.

Norrbottenlaget fick till en farlig kontring där Alice Carlsson tvingades spela ut bollen till hörna där gästerna fick ytterligare en chans, men Fanny Andersson fick inte träff och Anna Tamminen kunde skopa upp bollen.

Strax innan första halvleken var slut fick Bajen ett gyllene läge efter att Hamano spelat bollen vidare till Sara Kanutte Fornes men Murphy stod för en bra räddningsaktion och norskan grinade illa efter att ha landat tokigt.

Bajen gick till halvtidsvilan med en 1-0-ledning.

- Jag tycker att vi börjar starkt. Vi har mycket bollinnehav och skapar kanske inte jättefarliga chanser men gör en stark halvlek. Vi har fansen här och de hörs. Vi är sjukt taggade, bara vi kan sätta något i andra och fortsätta med bollinnehavet, sade Julia Roddar i sändningen.

Piteå kom ut med ett nytt förtroende och jagade en kvittering. Den behövde man inte vänta på alldeles för länge.

I den 58:e minuten kombinerade Anam Imo fint med Hanna Andersson och när Imo fick tillbaka bollen kunde hon snubbla in den förbi den finska landslagsmålvakten till 1-1.

- Det här är helt rättvist, Piteå har varit bra, säger experten Marcelo Fernandez Figueroa i C More:s sändning.

I den 67:e minuten kolliderade Katrina Guillou med Adelina Engman och blev liggandes på gräset och vred sig i smärtor samtidigt som hon tog sig om ländryggen. Fastän hon såg ut att vara i smärtor försökte hon spela vidare, men det ville inte med sig. Guillou satte sig i gräset till stora Bajen-protester där Kyra Cooney-Cross till slut försökte dra Piteå-anfallaren av planen.

Det blev fortsatt en hel del heta känslor på planen åt båda håll, men det ville inte riktigt lossna för något av lagen under ordinarietid, trots att Cooney-Cross i den 88:e minuten hade ett riktigt dunderskott som gick precis utanför och matchen gick till förlängning.

Bajen fortsatte med sin höga press och i den 94:e minuten fick Madelen Janogy med sig en frispark precis utanför straffområdet. Den kunde Cooney-Cross lyfta in mot den bortre stolpen där Simone Boye Sörensen enkelt kunde nicka in bollen.

- Hon står ju helt omarkerad vid den bortre stolpen. Hon behöver inte ens hoppa, bollen träffar hennes panna, säger Fernandez Figueroa.

Madelen Janogy var inte långt ifrån att hitta in till 3-1 men hann inte riktigt ifatt inspelet av Jonna Andersson. Sedan fick den svenska landslagsanfallaren ytterligare en chans efter en delikat framspelning av Hamano, men bollen gick i nätet precis utanför.

Men Matilda Vinberg kunde i den 105:e matchminuten sätta spiken i kistan. Då hon med vänsterfoten dundrade in bollen i det nedre högra hörnet. Sen kom också 4-1, Janogy nickade in bollen på en hörna och det stod då klart att Bajen gjort tre av sina fyra mål på en fast situation.

Och där blev uppförsbacken alldeles för brant för Piteå som därmed är utslagna ur cupen - och för Hammarbys del kommer man att ställas mot BK Häcken i en final.

- Det för matchen, men vi sitter ihop bra. Vi hotar i djupet och skapar lägen. Det är surt att vi inte orkar hela vägen, säger Piteås Olivia Holm i C More.

Madelen Janogy gläds åt triumfen och att Häcken väntar i final.

- Det ska bli fantastiskt kul. Det var länge sedan man var i final och det var vårt mål, säger hon i C More och fortsätter:

- Det känns som vi hade kontroll över matchen och som att vi har kontroll över matchen. Sedan är Piteå bra på kontringar och det visste vi om.

Hon var också tillfreds med att vara tillbaka på planen.

- Jag haft problem med baksidan, men nu är jag tillbaka. Jag har missat tre matcher, hela gruppspelet. Otroligt skönt att vara tillbaka på planen och fortsätta jobba på.

I samband att Janogy gjorde sitt 4-1-mål rasade Piteå-målvakten Samantha Leshnak Murphy och fick ett gult kort för snack. Janogy uppfattade inte situationen.

- Jag märkte det när jag firade. Hon var inte ens i målet. Jag vet inte vad som hände, säger Janogy med ett skratt.

Hammarby: Tamminen - Carlsson, Boye, Ökvist - Engman, Cooney-Cross, Roddar, Andersson - Hasund, Fornes, Hamano.

Piteå: Leshnak Murphy - Carlsson, Ikidi, Löfqvist - Edlund, Andersson, Holm, Eriksson - Andersson, Imo, Guillou.

Publicerad 2023-03-19 kl 15:27