FEM SPANINGAR: "Hur ska AIK-segern värderas?"

AIK slog Örebro med 3-1 i svenska cupen.
Här är Fotbollskanalens Martin von Knorrings fem spaningar från matchen.

6:12

Avbryt
Försök igen

SEGERN SATT LÅNGT INNE
AIK hade, som väntat, ett stort övertag vad gäller bollinnehavet i den här matchen. Men ÖSK tog på ett snyggt sätt ledningen i nionde minuten efter att Axel Björnström hamnat snett på hemmalagets vänsterkant. Hemmalaget repade sig dock fort och började hitta fram till spännande situationer på Örebros planhalva. Man skapade ett tryck på gästerna och fick med sig läktarna. 1-1 kom därför naturligt i 18:e minuten men en stund efter målet stannade AIK-dominansen av. Henning Bergs mannar började slarva i vissa lägen vilket gav ÖSK möjligheten att andas med boll på offensiv planhalva. Det ska dock sägas att AIK höjde sig mot slutet av första halvleken och skapade då ett antal farligheter.

I andra halvlek hade AIK ett övertag men länge utan att nå fram till några jättemöjligheter. Men även om de svartgula inte skapade något massivt tryck mot ÖSK fanns det en känsla i luften av att hemmalaget skulle lösa en seger på något vis ändå. Det gjorde man också med en kvart kvar att spela. Då blev AIK:s individuella skicklighet för mycket att hantera för bortalaget. När ÖSK sedan försökte gå för en kvittering och öppnade upp sig bakåt kunde AIK få in ett 3-1-mål på tilläggstid. Segern är välförtjänt för AIK men det såg lite krampaktigt ut.

AIK HADE BEHÖVT ÄNNU MER AV CELINA OCH AYARI
Bersant Celina och Taha Ayari ska vara de kreativa offensiva stjärnorna i AIK, och har roller där de kan flyta runt i jakt på rätt ytor. Och jag tycker att man ska kunna kräva att de får ut mer av en sådan här match än vad de fick. Viljan att visa framfötterna var det inget fel på och de ordnade på ett skickligt sätt det avgörande målet, och det är så klart det viktiga i en tävlingspremiär. Men det var lite för sällan som de fick allt att stämma. Samtidigt är det tidigt på säsongen och då kanske det skaver att peka på brister på det här viset, men det speglar nog mest förväntningarna som jag har på de två spelarna i år.

MATCHENS HÄNDELSE
Ja, det var något slarvigt av ÖSK-backen Erik McCue att inte bedöma passningen bättre än vad han gjorde. Men Anton Salétros djupledslobb som Ioannis Pittas snappade upp och gjorde 1-1 på håller mycket hög klass. Salétros smekte på ett läckert sätt bollen över McCue och överlag styrde och ställde han mycket på planen.

FRÅGETECKNET
Hur ska man värdera AIK:s insats? Örebro gjorde bra saker i den här matchen och är inget lag som de svartgula måste köra över så här tidigt på säsongen. Men ÖSK har flera struliga år bakom sig, en ekonomi som skapar problem och man har gjort stora förändringar i truppen i vinter. Det är långt ifrån givet att man har ett härligt år i superettan framför sig, och att man blir ett topplag i serien. Därför väger heller inte den här segern och prestationen särskilt tungt för AIK i mina ögon. Mer behövs för att jag ska bli imponerad.