Spela
Kalle Holmberg ger Örebro tidig ledning mot AIK
Spela
Här hedras Kurre Hamrin

AIK och Örebro spelade sin första av tre gruppspelsmatcher i svenska cupen under söndagen, inför 14 883 åskådare på Tele2 Arena.

Örebro tog ledningen i matchen, redan i nionde minuten. Vänsterbacken Axel Björnström hamnade på mellanhand och blev förbispelad när ÖSK gick till anfall, varpå Samuel Kroon fick yta att slå in ett inspel i straffområdet. Där dök kaptenen Kalle Holmberg upp och placerade in 1-0 i bortre hörnet.

Men AIK kvitterade i 18:e minuten. Anton Salétros slog då en djupledsboll som Ioannis Pittas plockade upp. Forwarden tryckte sedan in 1-1. ÖSK-keepern Malte Påhlsson var på bollen men lyckades inte stoppa den helt.

Innan paus skapade sedan hemmalaget några farligheter till. Först kunde två AIK-spelare, Ioannis Pittas och Bersant Celina, springa ensamma mot motståndarmålet efter slarv hos gästerna - men Pittas passning till Celina gav Malte Påhlsson möjligheten att bryta.

Två minuter senare, i minut 43, styrde ÖSK ett farligt skott från AIK:s nyförvärv Martin Ellingsen till hörna. På den hörnan var AIK också ytterst nära att ta ledningen. Ellingsen nickade tätt utanför bortre stolpen och dessutom hade Rui Modesto chansen att peta in bollen men han missade den och brakade själv in i nätet istället.

I paus sa den tävlingsdebutanten Ellingsen att AIK var ”ringrostiga” och han är inte nöjd över Örebros 1-0-mål.

- Det är dåligt försvarsspel av oss. Det där ska inte hända på den här nivån, sa Ellingsen i TV4 Play.

AIK gick för ett ledningsmål i den andra halvleken och efter några mindre farligheter lyckades man göra 2-1 i den 74:e minuten. Efter förarbete av Bersant Celina och Taha Ayari sköt Rui Modesto in bollen i mål från nära håll.

På tilläggstid ordnade inhopparen Omar Faraj en straff till AIK och den satte han själv till 3-1. Det blev slutresultatet.

- Det var skönt att starta med en vinst, men sedan var inte allt perfekt. Vi släppte in ett lite för enkelt mål och lite för enkla chanser, och sedan vill vi skapa ännu mer, vilka vi måste trycka dit, men vi är i slutändan nöjda med en 3-1-vinst, säger Anton Salétros till TV4 Play.

- Det var skönt att vi gjorde tre mål, det är inte alla dagar, fortsätter han.

AIK-tränaren Henning Berg är nöjd med tre poäng.

- Vi är nöjda med segern. Vi hade klart flest målchanser och vi kunde ha gjort tre-fyra mål till, säger han under presskonferensen och fortsätter:

- Det är bra att vi lyckades vända ett underläge. Vi visade tuffhet i skallen. Och vi fick bra stöd av vår publik. De hjälpte oss att få ännu mer tempo i spelet.

- Det var vår första tävlingsmatch för året och det var en tajt och jämn match länge.

ÖSK:s Samuel Kroon:

- Det är surt, men det är fotboll, säger han till TV4 Play.

I den andra matchen i grupp 6 vann Kalmar mot Gefle. Gruppettan går vidare till kvartsfinal.

AIK:s lag: Kristoffer Nordfeldt - Mads Thychosen, Alexander Milosevic, Benjamin Tiedemann Hansen, Axel Björnström - Rui Modesto (Erik Ring, 95), Martin Ellingsen, Anton Salétros (Lamine Dabo , 95), Bersant Celina - Taha Ayari (Omar Faraj 83), Ioannis Pittas.

Örebros lag: Malte Påhlsson - Valgeir Valgeirsson (Oscar Käck 52), Erik McCue, Jesper Modig, Tobias Björnstad - Elias Barsoum (Niclas Bergmark 75), Lucas Shlimon - Samuel Kroon, Mohammed Saeid (Hamse Shagaxle 75), Victor Backman (Adam Bark 60) - Karl Holmberg.

Samtliga matcher i svenska cupen sänds på TV4 Play.