Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avslöjar: Damlandslaget bojkottar Fotbollsgalan – kan strejka i Frankrike-match

Sverige (dam)

MILANO. Efter ett år utan avtal har landslaget fått nog.
Man bojkottar Fotbollsgalan – och kan skippa Frankrike-matchen.
- Jag är besviken över att vi hållit på i nästan ett år med förbundet, säger Caroline Seger till Fotbollskanalen.

3:08
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se en tv-intervju med Håkan Sjöstrand i spelaren ovan.

Sveriges damlandslag följer nu andra landslag som det danska och det amerikanska och går ut i strid med sitt fotbollsförbund. Skälet är att spelarna förhandlat med förbundet under hela 2017 utan att få till ett avtal och nu bojkottar man Fotbollsgalan nästa måndag. Man var nära att strejka under EM i somras men valde att tro på SvFF:s goda vilja.

Men nu har spelarna fått nog och första steget blir att utebli från Fotbollsgalan nästa måndag och nästa kan bli strejk i träningsmatchen mot Frankrike.

 - Det stämmer. Vi kommer inte att gå på Fotbollsgalan. Vi har inte haft ett avtal på hela året och vi vill få till ett avtal, säger Caroline Seger som är lagkapten.

Annons

- Det är inte okej att vi inte har ett avtal och det här går inte ut över fotbollen.

Hur blir det med träningsmatchen mot Frankrike en vecka efter Fotbollsgalan?
- Första steget är Fotbollsgalan. Svårt att säga vad som sker sedan, vi vet inte vad som kommer härnäst.

Caroline Seger har tillsammans med Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Lotta Schelin (innan hon blev sjuk) och spelarföreningen förhandlat av och till med förbundet under 2017. Vad det handlar om i pengar vill inte Seger gå in på. Inte heller om man jämfört sig med andra landslag eller med herrarna.

- Siffror är ganska oväsentligt. Vi vill bli respekterade för det arbete vi gör. Vi har inte lyckats med det. Det handlar om vad vi känner rimligt, går inte att jämföra med andra landslag eller med herrarna. Naturligtvis har allting diskuteras men vi fokuserar på att göra avtalet så att det är en förbättring för oss, säger Seger som berättar att det normala är avtal på fyra år.

Annons

- Vi vill ha ett avtal klart. Detta är för framtiden, vi har inte långt kvar i landslaget men vi vill att de som kommer efteråt ska få rätt förutsättningar.

Hur förvånad är du att ni befinner er här efter nästan ett år?
- Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt, att det skulle ta sådan tid. Jag är besviken över att blivit så med tanke vad förbundet säger att man gör i de här frågorna. Jag besviken över att vi hållit på i nästan ett år med förbundet.

Är alla överens om skippa galan?
- Det är en vädjan till spelarna, men vi respekterar att alla gör som de vill med Fotbollsgalan.

Att Sveriges herrar under måndagen spelar en match för en plats i VM 2018 som kan betyda mycket ekonomiskt för förbundet är en olycklig tajming, enligt Seger.

- Jag inser att det alltid finns en risk att det läcker ut när det lämnas besked men vi är samma landslag som herrarna och vi håller på dem och hoppas på dem mot Italien.

Annons

USA:s landslag stämde sitt förbund för lönediskriminering i domstol för att få till ett bättre avtal och lyckades den vägen. Det danska landslaget har under hösten strejkat och en träningsmatch mot Nederländerna blev inställd precis som VM-kvalet mot Sverige. Ännu har parterna inte kommit överens om ett nytt avtal. I Norge gick det norska förbundet på ett mer jämlikt avtal mellan herr- och damlandslag och där sköt herrarna till pengar till damerna vilket de danska herrarna också erbjudit sig att göra.

Publicerad 2017-11-12 kl 13:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto