Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF:s nya svar: "Tror inte på hot och strejk - vill de inte spela för Sverige kan de avstå"

Sverige (dam)

Damlandslaget bojkottar Fotbollsgalan – och riktar skarp kritik mot förbundet.
Nu svarar SvFF:s generalsekreterare med en hård passning.
- Jag tror inte på hot och strejk. Vill man inte representera Sverige är man fri att avstå, säger Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Se en tv-intervju med Håkan Sjöstrand i spelaren ovan.

Under söndagen kunde Fotbollskanalen avslöja att det svenska landslaget på damsidan beslutat sig för att bojkotta Fotbollsgalan i Globen den 20 november. Anledningen är man inte kommit överens med förbundet om ett nytt avtal vad gäller ersättning och liknande då spelarna är på landslagsuppdrag.

Redan under EM i somras övervägde spelarna att strejka på grund av det uteblivna avtalet, men man valde till slut att ställa upp. Nu nobbar man alltså galan i Stockholm och dessutom är träningslandskampen mot Frankrike veckan efter i farozonen.

- Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt, att det skulle ta sådan tid. Jag är besviken över att blivit så med tanke vad förbundet säger att man gör i de här frågorna. Jag besviken över att vi hållit på i nästan ett år med förbundet, sa Caroline Seger.

Annons

Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är förvånad över Caroline Segers besked. Enligt honom pågår förhandlingarna fortsatt.

- Så som situationen är för närvarande så träffades vår förhandlingsdelegation, som bland annat består av Marika Domanski-Lyfors (landslagschef) och Håkan Sjöstrand (generalsekreterare), och Spelarföreningen i torsdags och då skulle de återkomma till oss på måndagen (i morgon), men vi bad att de skulle återkomma tidigare så att vi inte skulle tappa tempo och det gjorde man i går. Då kom vi överens om att vi skulle återkomma senare den här veckan. Så det är klart vi blev lite förvånade när vi såg det här utspelet och tror kanske att det är ett missförstånd mellan Spelarföreningen och spelarna, säger han till Fotbollskanalan.

Missförstånd, Caroline Seger var ju tydlig med att man inte kommer att gå och att man dessutom uppmanat de andra spelarna i landslaget att göra samma sak. Hon säger också att de vill ha bättre villkor och så vidare. Men du menar att det är ett missförstånd?

Annons
- Ja, eftersom Spelarföreningen i går var överens med vår delegation om att vi skulle återkomma senare i veckan så är vi ju mitt i pågående samtal. Vår ambition och allas ambition är att det här ska vara löst så snart som möjligt. Därför tror jag inte att man är helt uppdaterad om hur samtalen förlöper. Men det är en spekulation och jag har inte fått tag i spelarna eftersom det är matcher runt hörnet.

Om vi utgår från att hela eller delar av landslaget inte kommer på Fotbollsgalan och att dessutom matchen mot Frankrike är i farozonen. Vad innebär det?
- Låt oss ta ställning till det när det är en realitet. Vi tror inte att det ligger till riktigt på det viset. Men vi tar det lite längre fram i veckan nr vi haft nästa dialog mellan Spelarföreningens delegation och vår delegation.

Enligt Karl-Erik Nilsson är parterna nära ett nytt avtal.

Annons

- Ja, det är klart, när man förhandlat länge så kommer man närmare och närmare och det är klart att vi har ambitionen att det här ska vara klart så snart som möjligt. Jag vill nog påstå att vi närmar oss med stormsteg. Det är i alla fall falla allas ambition.

Hur kan det ha gått så här långt?
- Det finns massor av skäl till det, att man har olika tempo i diskussioner och så där. Det finns ingen anledning att spekulera i det. Vi är där vi befinner oss nu och kommer närmare och närmare.

Hur ser du på Caroline Segers kritik?
- Hon utgår från den information hon har. Den får stå för henne. Jag tänker inte recensera det på något sätt. Hon upplever det väl så. Däremot har vi en annan bild över samtalet och vad status i förhandlingarna är.

Senare under söndagen har Fotbollskanalen varit i kontakt med SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Annons

- Jag vet inte varför de väljer att lansera det här just nu. Det är inte vad vi kommit överens om. Särskilt nu när vi står inför en stor sportslig utmaning som vi vill rikta all fokus på, här nere i Italien, säger Sjöstrand och berättar vidare om hur förbundet ser på förhandlingarna:

- Vi träffade Spelarföreningen i torsdags, och de är ju utsedda att föra spelarnas talan. Då framförde de ett ultimatum, de hotade med att spelarna inte skulle komma till Fotbollsgalan och inte spela mot Frankrike. Det vi pratade om då var att de skulle återkoppla till oss om det här, som är så pass allvarligt. De sa att de skulle återkoppla på måndagen, men då bad vi om att de skulle återkoppla tidigare och det gjorde de i går. Deras återspel då var att vi har hela nästa vecka på oss att lösa det här. Givet det trodde åtminstone vi att vi håller oss till det. Men det gäller uppenbarligen inte. Det vill jag förhöra mig med Spelarföreningen om nu, om det är något annat som hänt eller dykt upp. För annars har vi för avsikt att respektera det vi kommit överens om.

Annons

Sjöstrand är förvånad över att utspelet från damlandslaget kommer nu, efter att de gett förbundet nästa vecka på sig att nå en lösning. Han vill inte svara på om han ser aktionen som en förhandlingstaktik men säger samtidigt:

- I grunden tror jag inte att man hittar bra långsiktiga lösningar genom hot och strejk. Självklart kvarstår vår ambition även efter det här utspelet att vi ska hitta en lösning. Det är viktigare för mig att det här blir bra än att jag har rätt. Det är lätt att hamna i prestige i sådana här saker.

Hur ser du på Caroline Segers kritik?
- Hon har rätt till sin uppfattning. Men i grunden är min övertygelse att om man representerar Sverige, oavsett om man är tjej eller kille, gör man det inte för de stora pengarna. I så fall för att det kan vara vägen till de stora pengarna och ligorna. Vi måste se till vår ekonomi, vad kan vi tillåta? Vi kan bara utgå ifrån våra förutsättningar. Vill man inte representera Sverige utifrån det här, då är man fri att avstå. Man behöver inte spela för landslaget om man inte vill. Att börja strejka är för mig helt främmande.

Annons

- Jag tror inte på strejk och hot. Det är ofta något man tar till när argumenten inte finns kvar, säger Håkan Sjöstrand.

Publicerad 2017-11-12 kl 16:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto