Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

Det nya öppna landslaget: "Utan tvekan annorlunda när inte Zlatan är med"

För tre månader sedan var det tråkigt att göra media.
Nu är det nya tider och plötsligt en ledstjärna att vara öppen och tillgänglig.
- Nu har vi inte den stora stjärnan här och det är klart att det blir annorlunda, säger landslagschefen Lasse Richt till Fotbollskanalen.

Janne Andersson tittar upp och får syn på ett gäng journalister som sitter och dricker kaffe på landslagets hotell en halvtimme innan det är dags för spelarintervjuer med Marcus Berg, Isaac Kiese Thelin, Oscar Hiljemark, Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen. Som en självklarhet går den nye förbundskaptenen de cirka 15 meterna bort till den något förvånande mediekvartetten, tar i hand och slår sig ner. Där sitter han i ungefär en kvart och pratar taktik och berättar att han inte har bestämt sig för startelvan mot Holland eftersom han vill se vilka som passar bra tillsammans på träningarna.

ANNONS
Tio minuter innan spelarintervjuerna sitter Hiljemark och väntar på media och efteråt tackar flera artigt.

Det är en en hel del som är nytt i landslaget. Förutom nya ledare och spelare så är det mer avslappnat, både inom gruppen och även i relationen till media, något Fotbollskanalen erfar att många i truppen tycker. De så kallade mixed zone som är dagliga intervjuer med flera spelare har förlängts från cirka 15 minuter till 30 och uppvärmningarna sker inte mycket mer än en meter från media och åskådare.

Om det är något uttryck som Janne Andersson har upprepat under hans första dagar som förbundskapten så är det: då var då, nu är nu.

Han har en poäng i det. Några dagar innan Erik Hamréns landslag åkte till EM i Frankrike berättade Andreas Isaksson att han helst inte ville göra media, Mikael Lustig menade att det räckte med en gång i månaden och Erkan Zengin klagade och tyckte att spelare blev nedtryckta. 
ANNONS

Fotbollskanalen ville försöka reda ut varför det har blivit en skillnad i landslaget jämfört med tidigare och det visar sig att öppenhet och tillgänglighet är något som Janne Andersson och SvFF har tryckt stenhårt på.

- Ja det har varit viktigt som en ledstjärna och som är kommunicerad till hela gruppen, både ledare och spelare, att vi vill och ska sträva efter att ha ett öppet och tillgängligt bra förhållande till media och våra supportrar. Det är uttalat, säger Niklas Bodell, som är landslagets kommunikationschef sedan mars 2013. Han jobbar nu med sin andra förbundskapten och upplever precis som många andra att det är mer öppet med Janne Andersson.

- Jag vill ogärna jämföra men det är klart att det är olika och det faller sig naturligt att det blir delvis på ett annat sätt. Vi har delvis en ny spelartrupp med många nya ansikten och delvis en ny ledarstab, en ny förbundskapten och så vidare. Så att det blir nytt faller sig naturligt. Det som var innan hade sin prägel och sitt uttryck. Nu blir det ju nytt. Sedan får vi se hur mycket som vi kan vidmakthålla av den här ledstjärnan som vi försöker leva efter. Vår förhoppning är att det ska vi göra och att det hela tiden ska vara en strävan i det sätt vi har att förhålla oss till, till både media och supportrar och övrig omgivning, säger han.

ANNONS

Det är tio nya spelare nu jämfört med EM-truppen, upplever du att majoriteten av spelarna som är här nu tycker att det är roligare och viktigare med media än så som det har varit tidigare?
- Ja eller att det är naturligare. De yngre är uppväxta i en relation till sociala medier och för de här spelarna faller det sig naturligt att verka på en mediemarknad. I dag är ju allt media. När det var några av de äldre som kom in i landslagssammanhang då var det bara traditionell media med teve, tidningar och radio. Så är det inte längre. Det blir ju lättare i min roll att hantera den relationen.

Är det enklare att vara mer öppen när man inte längre har Zlatan som är en världsstjärna?
- Det är svårt att jämföra. Varje tid har ju sina profiler. Men en världsstjärna som Zlatan kommer vi förmodligen inte få uppleva och få tillbaka igen. Så nu har vi andra förutsättningar att jobba med i förhållande till media.
ANNONS

Men blir det enklare då?
- Jag skulle inte vilja uttrycka mig på det sättet. Det fanns väldigt många fördelar kommunikativt med att ha en sådan världsstjärna. Han hade ett exponeringsvärde som inte liknade någonting och som sträckte sig långt utanför Sveriges gränser. Det var ett otroligt värde i det. Och kommunikativt är det ett otroligt värde i att ha en sådan här grupp som har ett mycket enklare sätt att förhålla sig till media. Så det är två sidor av myntet.

När några i media satt och tog en kaffe kom Janne och satte sig i ungefär 15 minuter och pratade taktik, vilket är en skillnad mot hur det har varit tidigare – hur ser du på det?
- Jag tycker att det är kanon. Det är jättebra. Jag sa det till Janne efteråt när jag såg att han hade suttit där med er. Det är bara bra för oss att vi får ett naturligt sätt att förhålla oss till er och att vi blir bekanta med varandra och vi kanske lär känna varandra på ett annat sätt än vad vi kanske lär känna varandra bara genom att umgås i samband med presskonferenser eller mixed zone. Jag tycker att det är jättebra.
ANNONS

Hur resultatstyrt är det - kommer det vara lika kul att vara öppen om det går dåligt i matcherna?
- Det vet man ju inte men det är klart att vår bransch är ju väldigt styrd av resultaten. Mitt jobb är jättelätt om det går bra men det blir betydligt svårare om det går dåligt. Det är klart att det säkert ser annorlunda ut om det går dåligt. Men vår strävan ska alltid vara enligt våra ledstjärnor som bland annat handlar om vårt förhållande till media och supportrar, säger han.

Mikael Lustig tror att öppenheten och tillgängligheten i landslaget ser annorlunda ut om resultaten blir sämre.

Lasse Richt har varit landslagschef i nästan 19 år och har jobbat tillsammans med förbundskaptener som Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck, Erik Hamrén och nu Janne Andersson. Han menar att det har varit viktigt för landslaget att bjuda till mer nu när man startar om.

ANNONS

- Det är alltid viktigt att få ut sina budskap till våra fans. För det är det som är ert jobb, att föra ut det. Så det är klart att det är viktigt och det har vi pratat om. När vi rekryterar en förbundskapten är det en del i diskussionerna. Även om det inte är högst upp på listan så är det viktigt, säger han.

Det är många som tycker att det är skillnad mot hur det var under Erik Hamrén - hur ser du på det?
- Ju mer pressat läge det blir desto mer går en grupp ihop och då är det lätt att sluta in sig lite för mycket. Jag har ju varit med om det, det är framför allt under slutspel som det här sker tycker jag. Om man tittar på hur vi hanterat all kommunikation före EM så har vi alltid gjort det på ett öppet sätt. Sedan är det ju det här med hur mycket man ska begränsa och hur mycket man ska fördela över dagar och över tid. Nu gör vi på ett annat sätt än på Eriks tid, det vill säga att vi har aktiviteterna mer på en neutral tid efter lunch och det provar vi nu den här gången och sedan får vi se vad ni tycker och hur vi tycker om det. Om det här är ett bättre sätt att kommunicera och prata med pressen.

ANNONS

Du har varit med under flera förbundskaptener, vilka skillnader upplever du att det har varit?
- Just nu upplever jag ju precis som jag upplevde under Erik, för jag vill egentligen inte säga att det var sämre eller bättre förr. Jag har upplevt Tommys (Söderberg) era, Lasses (Lagerbäck) era, Eriks era och när man inleder något är det alltid mycket, mycket lättare med den här biten. Nu är det dessutom ganska många nya spelare och det gör det ju inte svårare. För det där har ju med erfarenhet från spelarnas håll att göra också. Har man hållit på i tio-femton år och inte alltid vart tillgänglig i engelska klubbar exempelvis så är man van vid det medan när man är ung och vill vidare har det alltid varit enkelt att kommunicera med media, för det ligger i ens eget intresse.

Är det enklare att vara öppen när det inte finns någon stor världsstjärna som tidigare med Zlatan?
ANNONS
- Det är klart att det blir ett annat liv i gruppen, ett annat liv hos er som egentligen hade ett nummer ett uppdrag och det var att ni måste ha något med den stora stjärnan. Sedan kom allt det andra. Nu har vi inte den stora stjärnan här och det är klart att det blir annorlunda. Utan tvekan blir det annorlunda.

Du säger att det från början med alla förbundskaptener alltid har varit så här öppet och sedan är det så ett tag. Hur lång tid har du upplevt att det har tagit innan det kanske inte är så som det har varit i början?
- Det är olika. Jag tycker att när man kommer in i slutspel, det är då förändringen kommer för då lever vi plötsligt ihop hela tiden, i 30 dagar i stället för nio-tio dagar.

Hur resultatstyrt är det med hur roligt, nära och öppet det kan vara?
- Det är klart att resultaten styr. Så länge vi vinner matcher så är det ju enkelt med allt. Det är enkelt med gruppen, med media och med allt. Bara vi vinner matcherna. Allt går ju ut på att vi vinner matcherna. Så resultatet är ju otroligt viktigt.
ANNONS

Många av spelarna upplever att det är mer avslappnat nu – håller du med?
- Jag tror att det fanns en lite större press med att vi hade världsstjärnor. Senast hade vi en världsstjärna och tidigare har vi haft Henke Larsson, Fredrik Ljungberg, Olof Mellberg, Patrik Andersson. Vi har nästan alltid haft några som har spelat i de bästa klubbarna. Nu är det en nystart och därför blir det också lite mer… jag tror att det hade varit precis likadant om våra stjärnor hade varit med vid en nystart. Man prövar och det är nya människor som ska lära känna varandra och det tar tid.

På vilket sätt blir det mer press på gruppen när världsstjärnor är med?
- Många av spelarna har ju kanske stjärnan som sin idol och då blir det ett annat förhållande, men jag säger fortfarande att om vi hade haft Henke, Fredrik eller Zlatan i den här gruppen så är jag övertygad om att man hade sagt likadant som man gör nu beroende på att det är en nystart. Det är en ganska stor skillnad att inte ha med de spelarna som tillsammans nästan har 300 landskamper. Så det är inte bara en utan Kim Källström och Andreas Isaksson satte sin prägel på gruppen. De erfarna sätter en större prägel än vad de nya gör. Det är naturligt i alla grupper.

ANNONS
Publicerad 2016-09-02 kl 08:01

Streama UEFA Fotbolls-EM

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto