Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Förbundet agerar efter sextrakasserierna: "Tillsatt en utredningsgrupp"

Foto: Bildbyrån.

Svenska Fotbollsförbundet kommer att utreda sextrakasserierna från de tre landslagsspelarna mot tidigare utvecklingschefen Gunilla Axén.
Det bekräftar generalsekreteraren Håkan Sjöstrand för TV4.
- När man får indikationer av olika slag som pekar på sådant här är det jätteviktigt att vi just agerar och tittar närmare på det.

Tidigare landslagsspelaren i fotboll, Gunilla Axén, berättade i går för Aftonbladet att hon mellan 2004 och 2005, under sin tid som utvecklingschef på förbundet, utsatts för sexuella trakasserier av bland annat tre landslagsspelare.

- Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, berättade hon.

För tidningen berättade hon att dåvarande ordföranden Lars-Åke Lagrell och den övriga styrelsen blev informerad, men att det tystades ner. Något som Lagrell förnekade för Fotbollskanalen under söndagen och menade att han "aldrig hört talas om incidenterna".

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollsförbundet, jobbade inte då, men menar att det är viktigt att ta reda på exakt vad som hänt och gå till botten med det inträffade.

- När man får indikationer av olika slag som pekar på sådant här är det jätteviktigt att vi just agerar och tittar närmare på det. Igår tillsatte jag en grupp som började titta på det här. Sen ska vi ha med att det är händelser som utspelade sig för nästan 15 år sedan så det krävs ett ganska omfattande arbete runt omkring för att försöka få fram vad som hänt.

Blev du överraskad?
- Jag blev lika förvånad jag när jag fick höra om det här naturligtvis. Det var helt ny information för mig och ingenting jag hört talas tidigare heller. Det var väl den spontana reaktionen det hela.

Hur ser du på det inträffade?
- Så fort sådant här framkommer så bli man naturligtvis både förvånad och om det ligger någonting i sådana här saker över huvud taget så är alla former av trakasserier oacceptabelt.

Kommer ni på förbundet agera på något sätt?
- När man får indikationer av olika slag som pekar på sådant här är det jätteviktigt att vi just agerar och tittar närmare på det. Igår tillsatte jag en grupp som började titta på det här. Sen ska vi ha med att det är händelser som utspelade sig för nästan 15 år sedan så det krävs ett ganska omfattande arbete runt omkring för att försöka få fram vad som hänt.

Känns det viktigt att reda ut det här?
- Ja, alla former oavsett om det är små indikationer eller om det är stora. Allt som rör sådana här frågeställningar är jätteviktigt att reda klarhet i.

Enligt Gunilla Axén fanns det på hennes tid en så kallad tysthetskultur på förbundet. Känner du igen dig i det även i dag?
- Det är som sagt många år sedan det här hände och jag uppfattar i dag att är det någon sak vi behöver prata om så åtminstone lyssnar förbundet på det och pratar om det. Det här är som jag sagt var helt ny information för mig och det är därför vi agerar på det här sättet. Kommer det upp någonting måste vi ta reda på fakta och på exakt vad som hände. Det är steg ett för att sen kunna visa hur vi ska hantera en sådan här situation.

Förtydligande: Aftonbladet gick under söndagskvällen ut med att det inte rörde sig om spelare som då var aktiva i landslaget 2004-2005. Det ska i stället ha rört sig om spelare som då slutat i landslaget.

Publicerad 2017-10-22 kl 14:23
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons