Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Haksabanovic kan göra som Zeneli - nu vill SvFF undvika nobbar: "Spelarna styrs av familjerna"

Foto: SCANPIX.

Arber Zeneli valde bort svenska landslaget - Sead Haksabanovic kan göra samma sak.
Nu vill SvFF undvika fler tunga nobbar.
- Spelarna styrs av känslorna som kommer från deras familj, säger talangutvecklaren Claes Eriksson. 

Miiko Albornoz, Loret Sadiku och Arber Zeneli är några av spelarna som har valt bort Sverige för att representera andra landslag och nu rapporteras det om att Halmstads 17-åriga jättetalang Sead Haksabanovic kan välja Montenegro.

I de svenska ungdomslandslagen är det många som har dubbla medborgarskap och nu diskuterar Svenska Fotbollförbundet hur man ska göra för att undvika nya tunga nobbar.

- Ja vi pratar om den här biten. Jag är av uppfattningen att SvFF inte ska övertala någon. Vi gör det egentligen till en ickefråga på så sätt att vi har så pass bra och välkomnande verksamhet att de här spelarna kommer att välja Sverige. Men det är mer komplext än att välja mellan två saker, det handlar väldigt mycket om känslor och bakgrund. Vi har haft några, Arber Zeneli senast, som har spelat i våra ungdomslandslag genom hela systemet och har nu valt att spela för Kosovo och det har vi all förståelse för. Jag förstår hur han känner men sedan tycker ju jag och alla att det är jättetråkigt att han tar det beslutet, men det är egentligen inget som vi kan göra något åt, säger Claes Eriksson.

- När man blir lite äldre än Arber så blir det också ett karriärval, man kanske ställs inför en stor mästerskapsturnering. Det skulle kunna vara så att Sverige har kvalificerat sig dit och då kanske valet är ganska lätt om man blir uttagen i den truppen. Det kan vara så att inte Sverige har kvalificerat sig dit medan den andra nationen som man har ett medborgarskap i har gjort det och då vill man gärna vara med och spela det där mästerskapet och då blir det ett kortsiktigt karriärval och det är för de äldre spelarna. Man kanske är närmare ett A-landslag? 

För de yngre spelarna då?
- Då är det ofta känslor som styr och vid flera tillfällen har jag uppmärksammat att spelarna styrs av de känslorna som kommer från deras familj, deras rötter. De blir ställda mellan två hötappar; vad ska jag göra? Några väljer att se sig själva som 100 procent svenskar och några känner att man vill tillfredsställa den andra delen. Vi har haft exempel på det, senast var det en spelare, Lukas Browning i BP, som valde att spela för Irland och efter det ångrade han sig och kom tillbaka och sa att han känner sig som en svensk och ville vara med här eftersom han är född och uppvuxen här.  

Hur tänker ni kring agenter som kanske ser större möjlighet att göra en transfer om spelaren är med i ett landslag - har ni någon dialog med agenter kring det här?
- Ja precis, ibland är det taktiska karriärval och det innefattar det här med agentdelen och försäljningar. Men vår dialog med agenter är noll. Vi har inget som helst intresse av att jobba med den frågan. Vi jobbar och pratar med spelaren. Vi vill göra en bra miljö för honom, om han känner att den är rätt och den är välkomnande så är det så. 

Gör det ont att se en spelare som Zeneli, som har vandrat genom ungdomslandslagen och som ni har utbildat, lagt resurser på och sedan blir det tack och hej?
- Ja det är tråkigt. Det är klart att han kanske har tagit upp någon annans plats men samtidigt ska man veta att Arber har bidragit med mycket så det är både och. Det är klart att vi alltid vill att alla ska välja oss men så kommer det inte alltid att vara och det vet vi. Vi kan inte göra något åt det här och i stället för att ha en bitter hållning i frågan försöker vi i stället ha en positiv hållning och försöker att vara välkomnande på alla sätt.

ARTIKELSERIE

Sex delar med SvFF-chefen

Publicerad 2016-12-13 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons