POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)
2v

Janne Andersson om EM-beskedet: "Självklart en tomhet"

Foto: Bildbyrån.

Janne Andersson hade sett fram emot och planerat för EM.
Nu skrotas planerna och förbundskaptenen får tänka om.
- Det är självklart en tomhet, säger han till Fotbollskanalen.

Det blir ingen EM-fest 2020. Coronaviruset, som satt skräck i alla delar av samhället får stor åverkan även på fotbollen och som väntat kom under tisdagen beskedet att mästerskapet skjuts upp till nästa år.

Förbundskapten Janne Andersson, som gjorde stor succé senaste mästerskapet, VM 2018 då Blågult gick till kvartsfinal innan England blev för svårt, var inställd på att det skulle bli så här.

- Ett logiskt och ganska självklart beslut utifrån hur utvecklingen varit de senaste veckorna. Det var förväntat att det skulle bli på det här sättet, säger han till Fotbollskanalen.

Janne Andersson ogillar som bekant att spekulera och vill inte sia om vad Blågult hade kunnat prestera i år. Däremot är det mycket planeringsarbete som nu får pausas.

- Sedan vi var med i VM har man ju gått och längtat efter ett nytt mästerskap och när vi nu kvalificerade oss i november så har vi gjort en hel del planeringsarbete och man har förberett saker och ting. Det får vi lägga in i arkivskåpet och ta fram nästa år i stället. För det är ju trots allt så att det ”bara” är framflyttat ett år. Vi går inte miste om godbiten på det sättet. Men självklart är det en liten tomhet och det är tråkigt. Vi har ju som så många andra sett fram emot ett EM i sommar. Samtidigt, när omständigheterna är som det är, får vi förhålla oss till det. Det är inte krångligare än så egentligen. 

Planeringen för resten av året, vad vet du och vad skulle du vilja att ni fokuserar på för att göra det bästa av situationen?
- Som det är nu är det bara att hoppas att det här går över så fort det någonsin går. Både ur ett samhällsperspektiv, men även ur ett yrkes- och fotbollsmässigt perspektiv, att vi kan komma igång med ligorna igen och att man kan har en samling som ligger i juni månad. Det är första steget, och därefter att det går att genomföra Nations League-spel i höst på ett bra sätt. Det är de förhoppningarna jag har ur mitt yrkesverksamma liv. Som människa och samhällsmedborgare hoppas jag att det går över så fort det någonsin kan, så att vi kan återgå till våra normala liv igen.

Finns det något som talar för att Sverige till och med är bättre nästa år? Jag tänker på spelare som varit skadade, Jakob Johansson och Viktor Claesson som kanske kan vara med.
- Jag spekulerar inte i det, men det är klart att det troliga är att det inte är exakt samma trupp som kommer att tas ut nästa år som skulle tagits ut i år. Det kan vara både bra och dåligt.

- Men nu får vi ta det i ordning och det innebär att att vi har en samling i juni och sedan har vi Nations League i höst. Därefter kommer en ny vår där vi ska förbereda oss för EM. Det är svårt att sia ett år framåt.

Andreas Granqvist är inställd på att köra över EM trots att det flyttas fram, det berättade han för Fotbollskanalen tidigare under tisdagen. Utöver ”Granen” har Marcus Berg och Sebastian Larsson också deklarerat att mästerskapet blir deras sista - och Mikael Lustig har själv öppnat för att ta samma beslut.

Än så länge har inte Andersson fått något besked från någon spelare om EM-flytten påverkar deras tankar.

- Nej, det har jag inte fått. Det är ju ganska färskt det här. Vi vet att samlingen, den kommande veckan, är inställd och då kommer jag att ha en kontakt med de flesta spelarna som var aktuella för att vara med den här samlingen, ringa och prata med dem helt enkelt. Då kommer jag även prata med de spelare som tidigare aviserat att de slutar efter EM. Och så får vi höra hur de ser på det helt enkelt, utifrån den här informationen att EM senareläggs ett år.

Men inga signaler ännu med tanke på att det varit på gång?
- Nej. 

Publicerad 2020-03-17 kl 16:08
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto