Många av landslagsstjärnorna är bänkade: "Ett dilemma" • Se genomgången

Sverige (herr)

STOCKHOLM. Skarpt läge där det behövs seger mot Estland och Österrike för att drömmen om EM ska leva.
Men då är många av landslagets stjärnor bänkade i sina klubblag.
- Spelar man vecka ut och vecka in så är det klart att man har med sig det in i en samling, och det är väldigt bra, säger Janne Andersson.

42:37

Avbryt
Försök igen

Se Janne Andersson presskonferens i spelaren ovan.

Hela åtta stycken som är högaktuella att vara med i Janne Anderssons startelva mot Estland och Österrike får inte regelbunden speltid i sina klubblag.

Emil Forsberg har bara gjort tre inhopp i Bundesliga och spelat sammanlagt 28 minuter. Albin Ekdal gjorde i helgen sin första start på tre månader, men klev av efter 56 minuter när hans Spezia förlorade med 0-1 mot Como i Serie B.

Samtidigt som det är glädjande att Emil Holm och Ludwig Augustinsson startade för Atalanta och Anderlecht i helgen så var det samtidigt deras första ligastarter på sju månader.

- Spelar man vecka ut och vecka in så är det klart att man har med sig det in i en samling, och det är väldigt bra. Å andra sidan är det en eller två matcher som ska göras här och om man då har gjort det väldigt bra innan så väger ju det också in. Det är en mix. Men min önskan är att spelarna spelar i sina klubbar, säger Janne Andersson.

Så det är ett dilemma?
- Det är ett dilemma, absolut.

Hur ser du på en spelare som Forsberg som bara gjort tre inhopp i ligan?
- Emil har blivit mer av en inhoppare nu och spelar ganska få minuter. Så att därifrån kliva in och starta och spela max i en tävlingsmatch… ja det kan man säkert göra men jag får smaka på det också. Jag får prata med Emil och kolla lite. Jag vet att Emil är en jättelojal spelare med spetsegenskaper, men det är klart att du också måste vara i en fysisk form som gör att du kan gå in och prestera när det är på den högsta nivån.

Robin Olsen och Victor Nilsson Lindelöf är två andra startspelare i landslaget som har svårt att få regelbunden speltid i sina klubblag.

Vilka spelare har gjort positiva avtryck i sina klubbar?
- Det är lite blandat. Det är tidigt på säsongen. Vi pratade om Alexander Isak som är en fantastiskt duktig spelare. Det var någon som var på mig efter deras premiär, när hans lag vann med 5-1 och han gjorde två mål, att han är en världsspelare. Men nu har hans lag förlorat tre matcher. Som spelare följer man ju lagets prestation. Om laget går bra så gör man det oftast lite bättre själv, och om laget inte går lika bra så är man oftast lite mindre bra själv, säger Janne Andersson och fortsätter:

- Så det är lite blandat här inledningsvis för oss. Men om det är några som har gjort avtryck… jag tycker att det är roligt med Viktor Gyökeres som har flyttat till Sporting och tagit en tröja och visar framfötterna på ett bra sätt. ”Alex” (Isak) så klart i sina bästa stunder. Dejan (Kulusevski) gjorde en bra match I helgen. Sedan är det positivt att Robin Olsen har stått i några matcher.

Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg startade i landslagets senaste EM-kvalmatch, mot Österrike, och alla tre får starta i klubblag som spelar i stora ligor.

Fakta

Startar regelbundet

Isak Hien, Hellas Verona
Avstängd i helgens ligaomgång, men startade innan det när Roma besegrades med 2-1. Med Hjalmar Ekdal skadad lär Hien vara given i landslagets startelva.

Gustaf Lagerbielke, Celtic
Två raka starter efter flytten till Celtic. Och båda gångerna har laget hållit nollan. Först 0-0 mot St. Johnstone och i helgen 1-0 mot Rangers. Kom in i landslaget när Hjalmar Ekdal lämnade återbud.

Ken Sema, Watford
Har startat i samtliga fem ligamatcher den här säsongen. Tre som högerytter och två som vänsterback. Har gjort ett mål. Laget har fått en tung start med bara en seger, två oavgjorda och två förluster.

Carl Starfelt, Celta Vigo
Har startat i tre raka matcher efter flytten till Celta Vigo. En seger, en oavgjord och en förlust.

Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin
Har startat i lagets sex ligamatcher den här säsongen. Laget har inte fått någon bra start med två segrar och fyra förluster. Startade i landslagets senaste EM-kvalmatch.

Samuel Gustafson, Häcken
Given i Häcken. Har startat i 21 av 22 allsvenska matcher den här säsongen och i fyra matcher i Europa. Har startat i landslagets senaste matcher.

Alexander Isak, Newcastle
Har startat i samtliga fyra ligamatcher den här säsongen. Har gjort två mål. Har bytts ut i varje match, i minut 68, 66, 72, 74. Newcastle har en seger och tre förluster.

Viktor Gyökeres, Sporting
Har startat i samtliga fyra ligamatcher. Inte utbytt i någon. Har gjort två mål. Tre segrar och en oavgjord.

Dejan Kulusevski, Tottenham
Har startat i samtliga fyra Premier League-matcher. Har gjort ett mål. Får spela i princip hela tiden. Klev av efter 86 minuter när Tottenham ledde med 5-1 mot Burnley och efter 88 minuter när laget ledde med 2-0 mot Manchester United. Annars har det blivit 90 minuter för Spurs som har börjat bra med tre segrar och en oavgjord.

Jesper Karlsson, Bologna
Var given i AZ och har fått bra med speltid direkt efter flytten till Bologna. Hoppade först in efter 61 minuter i 1-1-matchen mot Juventus och i helgen startade han och spelade i 86 minuter i 2-1-segern mot Cagliari.

Kristoffer Olsson, Midtjylland
Har startat i fem av sju ligamatcher och i sex matcher i Europa Conference League. Har tre segrar, en oavgjort och tre förluster i ligan, och åkte ut mot Legia Warszawa i Europa.

Robin Quaison, Al Ettifaq
Har startat i samtliga fem ligamatcher och hela tiden spelat 90 minuter. Har gjort två mål. Laget har tre segrar, en oavgjord och en förlust.

Marcus Rhodén, Fatih Karagümrük
Har startat i samtliga fyra matcher. Har gjort ett mål och en assist. Har en seger, en oavgjord och två förluster.

Mattias Svanberg, Wolfsburg
Har startat i samtliga tre matcher som central mittfältare i Bundesliga. Har gjort två assist. Laget har två segrar och en förlust. Startade mot Österrike.

Viktor Johansson, Rotherham
Har startat i säsongens fem första ligamatcher. I helgen kom årets första seger när det blev 2-1 mot Norwich. Har släppt in elva mål på fem matcher.

Kristoffer Nordfeldt, AIK
Spelade och släppte in fyra mål i helgens förlust mot Hammarby. Given i AIK som kämpar i botten av tabellen. Har släppt in 30 mål på 22 matcher.

Startar inte regelbundet

Robin Olsen, Aston Villa
Var bänkad i helgen. Förra helgen spelade han hela matchen i 3-1-segern mot Burnley. Det var Olsens första ligastart på åtta månader. Har gjort fyra starter i ligan på 16 månader.

Emil Holm, Atalanta
Hoppade in och spelade i 14 minuter när det blev 3-0 mot Monza. Det var Holms första match på sju månader då han har varit skadad. Startade i landslaget innan han skadade sig så lär vara aktuell för Jannes elva nu när han är tillbaka.

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Det går ju att diskutera om Lindelöf ska ligga under startspelare eller bänkade, men då han startade i helgen så får han ligga här. Är tredjevalet som mittback i Manchester United och hade gjort två inhopp på de tre första ligamatcherna. Men med Raphael Varane skadad så fick Lindelöf starta i helgens 1-3-förlust mot Arsenal. Utgick i den 84 minuten och det är oklart om det rörde sig om sjukdom eller skada.

Ludwig Augustinsson, Anderlecht
Gjorde i helgen sin första ligastart på sju månader. Spelade i 55 minuter när det blev 1-1 mot Genk. I matchen innan hoppade han in i den 88:e minuten i 2-1-segern mot Charleroi. Har bara spelat 263 ligaminuter på 13 månader - i tre olika klubbar.

Jens Cajuste, Napoli
Startade direkt efter flytten till Napoli, men blev utbytt i halvtid när det blev 3-1 mot Frosinone. Sedan blev det ett inhopp på sju minuter i segern mot Sassuolo. Men i helgen blev det ingen speltid i 1-2-förlusten mot Lazio. Efter flytt till en storklubb samtidigt som det finns några frågetecken på det centrala mittfältet så borde Cajuste vara med i snacket kring startelvan.

Viktor Claesson, FC Köpenhamn
Har gjort två starter och ett inhopp i lagets sju första ligamatcher. I Champions League-kvalet hoppade han in i båda matcherna mot Sparta Prag och startade sedan i båda mot Raków Częstochowa när laget tog sig till gruppspel. I helgen hoppade Claesson in efter 64 minuter när det blev 2-0 mot Viborg.

Albin Ekdal, Spezia
Startade och spelade i 56 minuter i helgens 0-1-förlust mot Como. Det var Ekdals första ligastart på tre månader. Har en start och ett inhopp efter de tre första omgångarna av Serie B.

Anthony Elanga, Nottingham
Det har gått fyra omgångar av Premier League och Elanga har gjort fyra inhopp. I helgen hoppade han in i halvtid och gjorde matchens enda mål mot Chelsea.

Emil Forsberg, Leipzig
Hoppade in och spelade i tre minuter i helgen. Har gjort tre inhopp i ligan och spelat sammanlagt 28 minuter. Det är nu över tre månader sedan den senaste starten i ligan.

Jesper Karlström, Lech Poznan
Har gjort tre starter (utbytt i två av dem, i minut 55 och 62) och två inhopp efter fem omgångar av ligan, och tre starter och ett inhopp i Europa Conference League. Laget har två segrar, två oavgjorda och en förlust i ligan, och åkte ut i Europa.

Martin Olsson, Malmö FF
Spelade hela matchen i helgen och gjorde mål i 2-2-mötet med IFK Göteborg. Har fått sparsamt med speltid. Fyra starter och åtta inhopp i allsvenskan.

Publicerad 2023-09-05 kl 10:24