Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

5:40
Nästa

Avbryt
Försök igen

Spelarna har också ansvar för Sveriges prekära läge

Lundhs blogg

Inkallandet av Martin Olsson utlöste Janne Andersson-frustration på sociala medier. Förbundskaptenen är ifrågasatt – med rätta – men det är lätt att glömma spelarnas ansvar.

EM i Tyskland 2024 ser avlägset ut för svensk del. Fem kvalmatcher återstår för Sverige och ska man vara helt oberoende av andra resultat i gruppen är det fem segrar som krävs. Det går att klara sig till EM med fyra vinster och ett kryss (mot Belgien borta), men bara det är svårt nog.

Janne Andersson hade fem fina år som förbundskapten med start 2016 men efter EM-åttondelen mot Ukraina har det varit två tyngre år. Klart att det går att ifrågasätta förbundskaptenens arbete utifrån att han inte lyckas med en ny spelargeneration, men man måste även kunna se på skador, formfall och annat som påverkat.

Annons

I den svart-vita värld som gäller har även givna Janne A-supportrar svängt och efter att Martin Olsson blev inkallad kokade det till på flera ställen. Inte minst på sociala medier, där allt från vanliga supportrar till mediaprofiler reagerade på att MFF-backen fick ett samtal under måndagen.

Just Olsson har jag svårt att ifrågasätta, han gjorde inte bort sig i Wien i juni. Lägg till landslagets utsatta läge där det krävs vinst både i Tallinn på lördag och mot Österrike på Friends Arena på tisdag. Förbundskapten Anderssons uppdrag är knappast att bygga ett lag för framtiden utan för att hålla liv i hoppet denna höst och då är Olsson okej.

Estland borta och Österrike hemma ska väl vara sex poäng. Inget går att vara säker på sett till hur landslaget presterat på sistone. Det blir också bara tramsigt när förbundskapten Andersson lyfter sex segrar på de åtta senaste matcherna. Varför? Sverige har förlorat två viktiga EM-kvalmatcher (i mars och juni) och i slutet av september i fjol klarade man inte ens av att slå Slovenien för att hänga kvar i B-divisionen.

Annons

Träningsmatcher är något helt annat. Framför allt de två träningsmatcherna i Portugal i januari där det är spelare från klubbar i Norden. I det här pressade läget är det väl bättre att vara rak, tydlig och ärlig kring utsattheten för laget och inte snurra in sig i försvarsställningar som inte leder någon vart. Det ökar bara frustrationen kring Andersson och landslaget.

Redan efter VM-missen mot Polen efterlyste jag en utvärdering av Janne Andersson. Det var rimligt att se över hans arbetet bakåt och framåt. Förbundet avfärdade allt ifrågasättande av förbundskaptenen och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand förstod inte att oavsett om det var ett skämt eller ej, så blev hans utspel om livstidskontrakt i Radiosporten en signal om var SvFF stod.

Ändå är Andersson inte ensam ansvarig. Efter det första träningspasset inför landslagets verkliga ödesvecka klev Emil Forsberg fram och mötte pressen. RB Leipzig-spelaren är vice lagkapten i landslaget och är en av de bästa i att hantera medierna numera. Han duckar inga frågor, inte ens om sig själv och korta inhopp (vilket inte oroar honom).

Annons

Det är befriande med Forsberg i en tid när stora stjärnor även i svenska landslag (dam som herr) ransonerar sina mediala framträdanden. Antingen sitter man gärna bakom ett podium eller så ser man till att skjuta på det med förbundets goda minne. Allt för att slippa frågor.

Emil Forsberg hymlar inte om att Sverige inte gjort det bra nog men att det finns revanschlusta. Under ett möte under tisdagen var spelare och ledare öppna om vad som gått snett och vad som måste bli bättre. Det hette att de hade rensat luften… Ett steg i rätt riktning.

Forsberg säger att kritik och negativitet är normalt inom fotbollen och att just ha öppna diskussioner mellan ledare och spelare är en väg fram när det går trögt. Sedan är kritiken mot Janne Andersson inget han tar del av och kanske är det svårt att fördela ansvar när det är lätt att lyfta bort en förbundskapten.

Annons

Alexander Isak får en hel del beröm i England men har haft några svagare insatser i Newcastle. I landslaget har han inte gjort mål sedan mot Kosovo för snart två år sedan. Han är givetvis inte ensam om att inte ha presterat på topp. Det är många som inte övertygat och därför ligger Sverige i brygga.

Janne Andersson ska givetvis få frågor om uttagningar, startelvor och eventuella byten, men även spelarna har en del i EM-kvalläget. Tycker det är lätt att glömma bort att Andersson knappast är på plan och det är en del spelare som behöver göra det bättre för att Sveriges EM-hopp ska leva.

****

Fotbollskanalen On Tour är i full gång. Nya avsnitt varje morgon. Lyssna på det senaste här.

****

Närmare 30 000 sålda biljetter till Sverige-Österrike. En ödesmatch. Kanske rasslar det på med biljettförsäljning om det blir seger mot Estland. Undrar vad som fick SvFF och/eller Zlatan Ibrahimovic att skjuta på avtackandet av honom?

Annons

****

Anmärkningsvärt att Janne Andersson först hörde konkret om Lomma-födde Filip Jörgensen (numera startmålvakt i Villarreal) för någon vecka sedan.

***

Tre spaningar från landslagets träning? Här kommer Martin Petersson, Andreas Sundberg och jag med just det, via TV4 Play.

Publicerad 2023-09-05 16:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto