POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
3d

Nyckelordet inför sommarens VM - trygghet: "Vi är människor - måste ta hänsyn till det"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se trupputtagningen i spelaren ovan.

Sverige förbereder sig inför sommarens VM-turnering.
Då pratar flera av spelarna av betydelsen av tryggheten i gruppen, både spelmässigt och på individnivå.
- Det är något jag tycker Peter (Gerhardsson) har fört in i den här gruppen, säger Hedvig Lindahl.

Sverige tog sig till första mästerskapen under Peter Gerhardssons ledning. Sedan förbundskaptenen kom in menar flera av spelarna att han skapat en trygghet i gruppen. 

- Det är något jag tycker han har fört in i den här gruppen. Rent socialt får man vara sig själv, man får kommunicera på sitt sätt. Hur alla känner sig trygga, säger Hedvig Lindahl.

Förbundskaptenen själv menar att det är viktigt med att alla spelare är trygga och att alla spelare mår bra.

- Vi pratar mycket om laget men man måste börja precis på andra sidan, vi är människor. Man ska inte säga att vi är fotbollsspelare för det vet vi att vi är men jag tror att vi är människor och man måste ta hänsyn till det. Att vi är olika och vi mår bäst av lite olika saker för att må bra, säger Gerhardsson.

- Däremot när man kommer ut på plan, då ska man högprestera. Men tiden utanför plan så måste det vara en acceptans mot varandra att vi fungerar på olika sätt.

Lindahl menar att fotbollspsykologen Rasmus Wallin-Tornberg har hjälp henne mycket och menar att han gör ett viktigt arbete i truppen.

- Han har en bra metod att fånga upp grejer innan de är ett problem. Sen kanske man missar något som slinker igenom men förhoppningsvis är alla med i båten och vågar berätta något när det är något.

- Det har vi valt att lägga mycket fokus på och det tror jag kan bli en av våra framgångsnycklar.

Särskilt för målvakten, som har varit petad i delar av säsongen i klubblaget Chelsea, har Wallin-Tornberg kunnat hjälpa till med den mentala biten.

- Han hjälpte mig under våren med Chelsea-situationen och vi går och tjatar om allt möjligt hela tiden. Han brukar fråga om man behöver sitta ner och ta en liten check och så brukar han kunna hjälpa spelarna på vägen.

- Jag garderade mig litegrann för om det skulle bli jobbigt och hade kontakt med Rasmus under våren. Vi har kunnat ha kontinuerliga samtal om det är något som kommer upp innan något byggs upp till en större grej.

Kosovare Asllani använder inte Wallin-Tornberg lika mycket själv, men menar att det är bra att han finns i truppen för de som behöver det.

- Jag kanske inte utnyttjar det helt men jag tror att man kommer in som ung och även de som kommer in med erfarenhet, vissa behöver prata mer än andra. Jag tror att han kan göra ett bra och viktigt jobb där, säger anfallaren.

- Alla är beroende av olika saker och vissa är mer i behov än andra. Jag tror att det har varit viktigt och jag vet att många utnyttjar honom och är positivt och visar att han gör ett bra jobb.

Även tryggheten i att landslaget har en tydlig spelidé ingår i arbetet med trygghet. Alla spelare känner sig trygga i vilken sorts fotboll laget vill spela och det är något som stärker gruppen.

- Det jag tycker att Peter har infört är en väldigt tydlig struktur och metod hur vi vill spela fotboll. Vad vår spelidé är och vad har vi för attityder i anfallsspel och försvarsspel. Jag tror att om någon väcker oss mitt i natten så kan vi rabbla vad det är och det är en trygghet i sig, säger Lindahl.

Publicerad 2019-05-17 kl 10:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå