Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Storsponsor till klassikerklubben satte press på tränaren: "Pengar är makt så då bestämmer jag"

Sverige

”Pengar är makt så då bestämmer jag”.
I ett inlägg på Facebook sätter Åtvidabergs storsponsor Per Lindqvist press på lagets tränare gällande laguttagningen.
- Det var ett skämt, säger Lindqvist till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Den klassiska klubben Åtvidabergs FF huserar numera i division 1. ”Bruket”, som så sent som 2015 spelade i allsvenskan, var förra säsongen illa ute, men klarade sig till sist kvar i den tredje högsta divisionen.

Inför årets säsong har man bland annat värvat forwarden Alem Plakalo från Bosnien-Hercegovina och mittfältaren Ramiel från Brasilien. Bakom finansieringen av spelarna står storsponsorn Per Lindqvist, det bekräftas även av klubbens ordförande Ingvar Gustavsson.

- Ja, det stämmer, säger Gustavsson, om de två spelarna, till Fotbollskanalen.

Per Lindqvist själv har tidigare sagt följande till Corren:

ANNONS

- Jag fick frågan i juni om att hjälpa till att få rätsida på ekonomin. Jag har hjälpt till med finansiering av spelare, som Alem Plakalo. Jag försökte med brassar också, men vi fick dem inte spelklara i tid, sa Lindqvist till tidningen i november (brassen Ramiel blev klar i februari).

I samma intervju sa Lindqvist att han stöttat klubben med "över en halv miljon kronor".

Lindqvist är dock inte nöjd med antalet spelminuter som spelarna fått så här långt in på försäsongen. Sponsorn, som är en av klubbens större, skrev nyligen i ett inlägg på Facebook som Fotbollskanalen tagit del av (numera borttaget) att han ville att tränaren skulle tänka om och börja spela de nyförvärv han ordnat fram.

”Nu hoppas jag att jag aldrig mer får höra någon ursäkt angående att Plakalo inte spelar. Jag värvar inte spelare för att dom ska sitta på bänken. Detsamma gäller brassen Ramiel och nu har vi lämnat klartecken på Soares att komma till ÅFF. Förstår inte vederbörande detta så vidtar vi åtgärder. Dessa spelare ska spela punkt”, skrev Lindqvist.

ANNONS

Då han sedan fick frågan i tråden under inlägget om han nu även blivit coach, svarade Lindqvist:

”Nää men pengar är makt så då bestämmer jag”.

Per Lindqvist själv säger såhär, till Fotbollskanalen, om inlägget där han sätter press på tränaren:

- Det är helt felaktigt. Jag hade synpunkter på det som var, som alla andra har rätt att ha, med hur man ska spela. Jag har ingen rätt att bestämma vem som ska göra vad. Det är naturligtvis en styrelse och en tränare. Jag har ingen påverkan. Vi sponsrar ÅFF.

Vad är det som är felaktigt? Du skriver att: ”Jag värvar inte spelare för att de ska sitta på bänken”.
- Jag tycker som privatperson att de spelare som är värvade naturligtvis ska få chansen att spela. Sedan har man fått för sig att jag skulle äga spelarna och ha det som egen avkastning, men jag har inte rätt att äga några spelare.

ANNONS

Nej, det är ju inte tillåtet enligt reglerna, så det förstår jag.
- Och det skrev jag i svaret. Det är en personlig vendetta som någon skickar ut. Vi har inget ägarintresse i spelarna, däremot så tycker jag att det är tråkigt när de inte får spela. Sedan var ordvalet kanske lite klantigt. Vi sponsrar klubben som sådan och det är som vilken sponsring som helst, vi är en av de största sponsorerna i Linköpings HC och det gör vi för att vi tycker att det är kul med Linköpings HC och det är samma sak här. Vi har ett intresse i att det går bra, men vi har inget ägarintresse i något för det är tvärförbjudet.

Ser du någon problematik i att vara en stor sponsor och hjälpa klubben med att värva spelare och sedan uttrycka sig så som du har gjort på sociala medier?
- Jag kan hålla med om att uttrycket blev olyckligt. Det upplevdes kanske av några som någon form av hot, men det är det ju inte. Det handlar mer om vårt intresse av att sponsra och det grundar sig i ett intresse för själva fotbollen.

ANNONS

För du skriver ju också, det är en person som frågar dig: ”Har du blivit coach också?” och då svarar du: ”Nej, men pengar är makt så då bestämmer jag”.
- Det var ett skämt, han (personen som skrev frågan) håller på Hammarby.

- Hur har du fått tag i det här inlägget? Vem är det som tipsat er?

Det svarar jag ju så klart inte på. Det får jag inte göra, det handlar om källskydd.
- Nej, men jag får lika väl som du inte äga spelare och därför är det massa felaktigheter i den ordväxlingen som sker där. Jag skulle naturligtvis ha uttryckt mig som så att: ”Det är inte kul att sponsra när man inte spelar på det rätta sättet”. Eller jag vet faktiskt inte hur jag skulle ha uttryckt mig, det kanske var klantigt att uttrycka sig överhuvudtaget. Jag tycker, och det står jag fast vid, att de nya som kommer ska spela.

ANNONS

Men är inte det tränaren som bestämmer?
- Jo, det är klart men jag har ju rätt att ha synpunkter på det också.

Ja, men i det här fallet var det för att du skrev som du gjorde, att du inte värvar spelare för att de ska sitta på bänken, det låter ju onekligen som att du sätter press på tränaren.
- Och jag skrev också det, det var någon som frågade, att det var klantigt uttryckt. Jag har ingen möjlighet att göra det och det ligger inte i mitt intresse heller. Däremot måste jag ju som alla andra få ha synpunkter. Det har ju ni journalister. Men det blir ju fel när jag som huvudsponsor i ÅFF kanske uttrycker mig på det sättet, men det var inte så det var menat.

Så hur reagerar då ordföranden i Åtvidaberg, Ingvar Gustavsson?

- Ajajaj, säger han, då Fotbollskanalen läser upp inlägget.

Han bedyrar dock att varken Lindqvist eller någon annan i liknande ställning, har något att säga till om vad gäller laguttagningen.

ANNONS

- Det viktiga är att veta att det är sportgruppen som för ett resonemang, om det finns något överhuvudtaget, kring tränarbiten. Det är sportgruppen som pratar med honom (tränaren) om det skulle vara någonting. Det är tränaren som bestämmer så länge han har förtroendet.

Har tränare/sportgrupp fått påtryckningar från Per kring laguttagning?
- Nej, inte vad jag hört.

Ser du någon problematik när han ställer krav på laguttagningen samtidigt som han har så pass stort inflytande ekonomiskt?
- Jag vet inte hur det där har gått till… Det är i alla fall ingen annan utomstående, oavsett vad de har för positioner som styr. Det är styrelsen och sportgruppen som har diskussioner med tränaren.

Publicerad 2019-03-11 kl 16:58

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto