Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Svenska stjärnorna håller inte Rapinoe som årets spelare: "Kan bli att man går på namnet som är störst"

ALBUFEIRA. De svenska landslagsstjärnorna tycker att årets spelare ofta avgörs av popularitet snarare än av vem som verkligen är bäst - och att det finns bättre spelare än Megan Rapinoe.
- Man ska prestera hela året och där tycker jag kanske att andra spelare presterade bättre, säger Fridolina Rolfö till Fotbollskanalen.

Förra året fick Megan Rapinoe Ballon d’Or, priset som tilldelas världens bästa fotbollsspelare. Den amerikanska stjärnan gjorde ett väldigt fint VM när USA tog guld, och gjorde sex mål och slutade delad etta i skytteligan.

Tre av målen var på straff, ett mål kom i 13-0-segern mot Thailand och två spelmål mot Frankrike.

Men utanför VM gjorde Rapinoe bara fyra matcher från start och inget poäng i klubblaget Reign.

När Fotbollskanalen pratar med Magdalena Eriksson och Fridolina Rolfö tycker båda att det är mycket popularitet när årets bästa spelare utses.

- Det är ju svårt inom damfotbollen för det är inte lika lättillgängligt och därför kan det bli svårt när fans och mediafolk över hela världen ska rösta. Då kan det bli att man går på det namnet som är störst och som man känner till. Det är fullt förståeligt, säger Eriksson.

ANNONS

- Förhoppningsvis blir det så att ju mer tillgänglighet det blir med alla ligor desto mer kan man se och ge en objektiv och korrekt bild av det. Men det är klart att det blir mycket mål som spelar in och mycket om man har ett namn sedan tidigare som också spelar in. Så är det så klart inom herrfotbollen också. Men det är lättare där att bedöma spelare eftersom deras matcher går att se överallt.

Vem är världens bästa spelare?
- Jag kanske är subjektiv, men jag försöker att tycka och tänka objektivt, men jag tycker att det Pernille (Harder) har gjort i Wolfsburg den här säsongen är fantastiskt. Hon har gjort 22 ligamål på 15 matcher, och massa mål i Champions League. Men jag tycker att hennes absoluta styrka är att hon inte bara gör massa mål utan det är så mycket annat i spelet som hon är delaktig i och jag tycker verkligen att hon är en av världens bästa spelare.

ANNONS

- Sedan är det synd att hon spelar i ett landslag som kanske inte tar sig till de stora scenerna och inte tar sig till VM-finaler där hon kunde fått chans att avgöra stora matcher. Jag tycker också att Sam Kerr är en otroligt duktig spelare och det har jag fått se på nära håll i Chelsea nu. Det finns många, och många olika, men jag tycker att Pernille har många olika kvaliteter. Hon är väldigt mångsidig.

Rapinoe gjorde ett bra VM, men om man ser vad hon gjorde mer över hela året så var det bara fyra ligamatcher - blir det lite konstigt?
- Ja det blir ju så. Det är det jag menar med att jag kanske värderar Pernille som en av världens bästa även att hon inte spelade ett VM, för mig om man bara går på fotbollskvaliteter. Men så funkar det inte inom fotbollen utan det gäller att optimera sin kvaliteter vid rätt tidpunkt. Ada Hegerberg går och gör ett hattrick i Champions League-finalen. Sådana saker måste också få prisas. Det är ju en otrolig prestation att vara bäst när det gäller. Men om man ser över en hel säsong så kanske det finns andra spelare också.

ANNONS

Fridolina Rolfö håller med om att det är mycket popularitet när årets spelare utses.

- Jag tror att det beror på vilka som röstar. Det märker man om det är Ballon d’Or, eller vad det är. Oftast brukar det vara bra när spelare får rösta. Det blir ofta spelarna som ser varandra i vardagen och det blir oftast mest rättvist. I stället för att olika förbund ska rösta, som kanske inte har stenkoll på fotbollen i Europa och så, säger Rolfö.

Rapinoe var väldigt bra i VM men spelade inte så mycket utanför den turneringen - blir det konstigt då att hon får pris som världens bästa spelare?
- Absolut. Men sedan handlar det också om att prestera på de stora scenerna och på ett VM syns du, och hon vann skytteligan, och det måste man också värdera högt. Det är inte enkelt. Det var inga lätta motstånd som USA mötte och hon lyckades ändå prestera. Så på något sätt får man ändå ge henne att hon presterade på topp när det krävdes. Men det ska ju också vara så att man ska prestera hela året och där tycker jag kanske att andra spelare presterade bättre under en längre tid.

ANNONS

Vem är bäst i världen?
- Just nu håller jag Pernille väldigt högt. Jag ser henne varje dag och vet vilka kvaliteter hon besitter, så jag tycker absolut att hon är en av de bästa just nu.

Publicerad 2020-03-07 kl 10:00
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto