TV: Sverige besegrar Schweiz - Bennison stor hjälte

Det blev avgörande i 2-1-segern mot Schweiz.

4:10

Avbryt
Försök igen

Se målen från matchen i spelaren ovan

Första matchen, där Sverige ställdes mot Nederländerna, slutade 1-1 och Blågult fick med sig en poäng. På onsdagskvällen, med start 18.00 svensk tid spelades andra gruppmatchen, där Sverige ställdes mot Schweiz.

Schweiz första match, mot Portugal, slutade även den oavgjort, och alla lag i gruppen har därmed samma förutsättningar inför den andra omgången.

Sedan premiären har Schweiz haft problem med magsjuka i truppen. Trots det var dock de flesta spelare nu tillgängliga. Saknas gjorde dock Rahel Kiwic, som är en av dem som drabbades. Mittbacken återfanns på bänken.

I svenska uppställningar valde Peter Gerhardsson att starta med en fyrbackslinje. Då fick Jonna Andersson, som gjorde enda målet mot Nederländerna, inleda på bänken, medan Magdalena Eriksson tog platsen som vänsterback. Under tisdagen meddelade landslaget att Andersson har haft bekymmer med kramp.

Dessutom var Stina Blackstenius med från start, efter att ha inlett på bänken mot Nederländerna. Hon bildade anfallstrio med Lina Hurtig och Fridolina Rolfö.

Sverige gick ut och tryckte på från start. Men efter drygt åtta minuter utspelade sig en straffsituation i Sveriges straffområde, när Eriksson rensade bollen undan bollen framför fötterna på Noëlle Maritz. Domaren dömde straff i förstaläget men efter en VAR-granskning ändrades beslutet.

Därefter återtog Sverige kommandot och spelet var mestadels placerat på schweizisk planhalva.

Efter en halvtimme spelad blev det dock farligt. En hemåtpass nådde inte fram till Björn, utan Ramona Bachmann kunde i stället plocka upp den och gå ensam mot mål. Björn hann dock ikapp för att störa och Hedvig Lindahl kunde enkelt få grepp om bollen.

Trots fortsatta försök från svenskt håll lyckades Sverige inte hitta rätt, utan den första halvleken slutade 0-0.

Andra halvlek inleddes med att Rolfö testade utifrån, men skottet gick strax utanför den vänstra stolpen. Strax därefter satte Filippa Angeldahl fram bollen till Blackstenius som kom fri, men skotten gick på målvakt.

Sekvensen efter blev mer lyckad. Blackstenius fick bollen från Angeldahl på nytt. Med hjälp av Asllani kom bollen till Rolfö till vänster, och därifrån placerade hon in 1-0.

Glädjen blev dock kortvarig. Efter att Lindahl boxat ut ett inspel landade bollen hos Bachmann som direkt gick på avslut. Hon placerade upp bollen i högra krysset till 1-1.

Sverige fick sedan ett drömläge att ta ledningen efter att Thalmann i Schweiz mål tappade bollen precis framför fötterna på Stina Blackstenius som dock inte lyckades få in bollen i mål efter att en schweizisk försvarare stått för en benparad på mållinjen.

Kort efter Blackstenius läge för Sverige byttes Ramon Bachmann ut för Schweiz med en misstänkt skada.

Gerhardsson valde efter dryga timmen att göra ett dubbelbyte, där Hanna Bennison kom in på plan. Det skulle visa sig vara ett lyckat byte. Tio minuter senare gick hon på skott utifrån och placerade vackert in 2-1.

Och strax därefter fick Sverige bollen i nät igen. Rebecka Blomqvist som nyligen bytts in bjöd på ett avslut på första tillslaget. Men efter en VAR-granskning dömdes målet bort för offside och 2-1 var fortsatt resultatet i matchen. Minuter senare gjorde Blomqvist ett till offside-mål. Denna gången var det dock tydligare och domaren blåste direkt.

Sverige bjöd alltså på en intensiv forcering i slutet av matchen. Bennison blev dock matchens sista målskytt och stor hjälte när Sverige stod som segrare med 2-1.

Efter matchen känner Rolfö mer lättnad än glädje över segern.

- Mest lättnad skulle jag säga. Vi hade hoppats på lite bättre spel i dag men vi fick jobba väldigt hårt för det och vi vann till slut så det är mest lättnad, säger hon i SVT och förklarar vad hon kände gick fel:

- Jag tror vi spelade lite för mycket på felvänd spelare. Vi kom inte in i spelet och fick rättvända spelare med fart, vilket vi är väldigt duktiga på. Vi tog lite dåliga beslut och satte varandra i lite svåra situationer, vilket gjorde att vi inte fick fart i anfallsspelet.

Bennison däremot är glad efter att ha gjort sitt första landslagsmål.

Jättekul att få komma in och avgöra på det här sättet och göra mitt första mål också. Det känns jättebra. Vi behövde den här vinsten jättemycket och det känns bra att kunna hjälpa laget, säger 19-åringen till TV4 efter matchen.

Sverige: Lindahl - Glas, Ilestedt, Björn, Eriksson - Angeldahl, Asllani, Seger - Rolfö, Blackstenius, Hurtig

Schweiz: Thalmann - Maritz, Calligaris, Bühler, Aigbogun - Wälti, Maendly - Crnogorcevic, Sow, Reuteler - Bachmann