TV: Sverige till VM-kvartsfinal - Forsbergs mål sänkte Schweiz

Sverige (herr)

Sverige är i kvartsfinal i VM för första gången sedan 1994!
Emil Forsbergs mål i den andra halvleken räckte för att besegra Schweiz i S:t Petersburg.
- Sverige behövde mig, säger Forsberg.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Efter att ha vunnit gruppen med Sydkorea, Tyskland och Mexiko ställdes Sverige i dag mot Schweiz i VM:s åttondelsfinal, ett Schweiz som slutade tvåa i sin grupp bakom Brasilien men före Serbien och Costa Rica.

Förbundskapten Janne Andersson gjorde endast en ändring i det svenska laget från segern mot Mexiko i den avslutande gruppspelsmatchen, då Gustav Svensson tog avstängde Sebastian Larssons plats på innermittfältet.

I Schweiz ändrades det om på hela fyra positioner från den avslutande gruppspelsmatchen. Fabian Schär och Stephan Lichtsteiner var avstängda och ersattes av Michael Lang och Johan Djourou. Breel Embolo och Mario Gavranovic petades till förmån av Steven Zuber och anfallaren Josip Drmic.

Sverige inledde matchen starkt och hade ett flertal heta chanser att ta ledningen i den första halvleken. Den första stora chansen kom redan efter åtta minuter, då Marcus Berg fick ett avslutsläge på volley i straffområdet, men träffen var inget vidare och bollen gick en bra bit utanför. Minuten efter avlossade Albin Ekdal ett tungt volleyskott från distans, men bollen gick en bit över ribban.

I den 28:e minuten fick Berg en ny chans att ge Sverige ledningen då han avslutade på volley med vänsterfoten i straffområdet, men Yann Sommer i Schweiz mål sträckte ut och räddade.

Schweiz första heta chans kom i den 38:e minuten, när Blerim Dzemaili fick en pass snett inåt bakåt i straffområdet och avslutade, men bollen gick en bit över Robin Olsens ribba.

Ett par minuter senare fick Sverige en ny bra målchans när Mikael Lustig slog in ett inlägg och Albin Ekdal fick avsluta på volley helt fri i straffområdet, men Hamburg-mittfältaren kom inte rätt till bollen som flög högt över.

I den andra halvleken skulle Sverige ta ledningen mot Schweiz, när Emil Forsberg kom till skott precis utanför straffområdet i den 67:e minuten. Skottet styrdes in i mål via den schweiziske backen Manuel Akanji till 1-0 för Sverige, men målet tilldelades Forsberg.

Schweiz bästa kvitteringschans kom på stopptid, då man fick till en farlig nick i straffområdet, men Robin Olsen lyckades rädda.

I matchens sista sekunder tilldömdes Sverige en straff efter att inbytte Martin Olsson gick omkull, men ändrade beslutet till frispark precis utanför straffområdet efter VAR-granskning. Ola Toivonen gick på skott, ett avslut som Yann Sommer räddade.

Toivonens frispark blev det sista som hände i matchen. Forsbergs mål blev matchens enda, och därmed tar man sig till kvartsfinal, vilket är första gången sedan VM i USA 1994 - då blev det till slut brons.

- Sverige behövde mig. Det var dags. Det känns bra, säger Emil Forsberg efter matchen.

- Jag är inte förvånad över att vi är i kvartsfinal. Vi är ett fantastiskt lag. Vi gör det tillsammans. Det känns jätteskönt.

En svensk som missar kvartsfinalen är Mikael Lustig, som drog på sig ett gult kort i den första halvleken och därmed är avstängd.

I kvartsfinalen ställs Sverige mot antingen Colombia eller England, som spelar VM:s sista åttondelsfinal senare klockan 20:00 i kväll. Kvartsfinalen spelas lördag 7 juli med avspark klockan 16:00 svensk tid.

Sverige: Olsen - Lustig, Granqvist, Nilsson Lindelöf, Augustinsson - Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg - Berg, Toivonen.

Schweiz: Sommer - Lang, Djourou, Akanji, Rodriguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri, Dzemaili, Zuber - Drmic.