Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Valberedningen tror på kamp om att bli SvFF-bas: "En hög post som många vill ha"

Sverige

Om ett drygt år ska svensk fotboll välja en ny ordförande efter Karl-Erik Nilsson.
Ingmar Alm är ordförande i valberedningen - och han tror på flera nomineringar:
- Det är en hög post som många vill ha, säger han till Fotbollskanalen.

0:31
Nästa

Avbryt
Försök igen

Ingmar Alm.

Tidigare i veckan meddelade Svenska Fotbollförbundet att årsmötet 2022 skjuts till 5 juni. Skälet är pandemin. Men sett till förbundets styrelse är det ett odramatiskt årsmöte då ordföranden Karl-Erik Nilsson och alla sex ledamöter har mandat till 2023. 

Däremot blir det något annat när årsmötet 2023 hålls och planen är att följa traditionerna och avhålla det i slutet på mars. Då ska framför allt Karl-Erik Nilsson avtackas efter tolv år i styrelsen vilket är den gräns som svensk fotboll har. Lägg till att de sex ledamöterna åtminstone är uppe för omval.

- Visst kan det bli en helt ny styrelse men det är landsdelarna och Sef samt EFD som tar fram kandidater och sedan ska vi kontrollera att personerna är valbara, säger Ingmar Alm som är ordförande i SvFF:s valberedning.

ANNONS

- Valet av ordförande är en helt annan sak. Där är det vi i valberedningen som tar emot alla nomineringar och sedan måste vi ha ett namn som vi nominerar, men det kan vara andra nomineringar som ställs mot kandidaten.

Faktum är att inte ens Alm vet om han leder arbetet på svensk fotbolls nya ordförande. Det är svensk fotbolls valnämnd som nominerar ordföranden för valberedningen och sedan har varje landsdel samt Sef och EFD varsin ledamot.

Även om det inte är säkert att valberedningen är densamma är det troligt att jobbet med att få in nomineringar börjar redan i vår.

- Det är inte säkert att det blir samma valberedning, men det är möjligt att vi skickar ut att vi tar emot nomineringar och sedan tar vi emot dem utan att offentliggöra namnen och lägger dem i ett kuvert så att nästa valberedning har det. 

ANNONS

Endast de röstberättigade på årsmötet vilket är svensk fotbolls distrikt och elitklubbar har rätt att nominera kandidater. Redan nu har valberedningen börjat ta emot tips, men den riktiga nomineringsperioden ska egentligen börja efter årsmötet. I och med det framflyttade årsmötet lär man börja i vår.

Ingmar Alm har naturligtvis hört en hel del namn men menar att exempelvis Ylva Johansson som något distrikt gärna ser som ordförande knappast är aktuell.

- Ylva som är EU-kommissionär kommer knappast lämna det för att gå in i SvFF även om hon har stor kapacitet, säger Ingmar Alm. 

Vilka kandidater ser du?
- Jag ser inga direkt kandidater framför mig men det är en hög post som många vill ha och jag tror inte vi blir utan flera nomineringar. Det blir spännande att följa.

- Jag tror inga från dagens förbundsstyrelse kommer att anmäla sig, det känns inte så, men samtidigt vet man aldrig vad som händer.

ANNONS

Fotbollskanalens rundringning bland de 24 distrikten visar att ett namn som det pratas om som tänkbart för posten är den förre toppdomaren, Jonas Eriksson.

Fakta

SvFF:s ordföranden

Carl Hellberg, 1904
Christian-Ludvig Kornerup, 1905-1907
Wilhelm Friberg, 1908-1917
Gösta Dalman, 1918-1921
Anton Johansson, 1922-1936
Elof Ericsson, 1937-1949
Gunnar Danielsson, 1949-1953
Gunnar Lange, 1953-1968
Tore G Brodd, 1969
Gunnar Ericsson, 1970-1975
Tore G Brodd, 1975-1983
Lennart Johansson, 1984-1991
Lars-Åke Lagrell, 1991-2012
Karl-Erik Nilsson, 2012-2023

Den som väljs i mars 2023 blir fotbollsförbundets 14:e ordförande. De 13 tidigare har alla varit män.

Publicerad 2022-01-21 kl 11:16
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto