Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Skandalerna får distrikt att reagera: "Förbundet backade in i skamvrån"

Sverige

En skattehärva bland domarna och en avdelningschef som fick lämna SvFF efter bidragsfusk.
Fjolårets skandaler har fått distrikt att reagera.
- SvFF backade in i skamvrån (om avdelningschefen), säger Upplands vice ordförande Jonas Nyberg till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Håkan Sjöstrand och Karl-Erik Nilsson.

I fjol ruskades svensk fotboll om av två uppseendeväckande historier, vilka också fått distrikt runt om i landet att reagera. Det visar en rundringning som Fotbollskanalen gjort.

Det handlar dels om historien kring avdelningschefen som fick lämna SvFF efter att ha fuskat med bidrag kopplat till CSR-projektet "Alla är olika - olika är bra" och som även misstänks ha missbrukat pengar som förbundet fått från statliga Arvsfonden. 

Men också det faktum att över 20 elitdomare fått betala in skatt i efterhand på grund av utebliven redovisning av inkomster från internationella uppdrag. Sju domare straffades med skattetillägg efter en granskning av Skatteverket och en av dem, EM-domaren Andreas Ekberg, utreddes av åklagare för skattebrott. Han blev dock aldrig åtalad.

ANNONS

Vad gäller avdelningschefen höll SvFF tyst om saken fram till att media fick nys om den. Först därefter informerades allmänhet och de 24 distrikten runt om i landet. Många av distrikten säger till Fotbollskanalen att man ändå tycker förbundet hanterat ärendet korrekt och informerat om det på ett bra sätt, men det finns också ett antal distrikt som ställer sig frågandes till agerandet.

- Transparensen som man förväntar sig har inte funnits. Det undergräver förtroendet för ledningen och styrelsen, säger Östergötlands ordförande Sven-Inge Arnell.

Om det faktum att SvFF-styrelsen till slut polisanmälde saken, efter att generalsekreteraren Håkan Sjöstrand och tjänstemannasidan inte ville att det skulle göras, säger Arnell:

- De var tvungna att göra något. Det luktar lite "härtill är jag nödd och tvungen" över det.

ANNONS

Upplands vice ordförande Jonas Nyberg gillar inte att SvFF-ledningen var sena med att informera om ärendet.

- Det jag kan tycka är att förbundet skulle tagit två steg framåt och varit tydligare i sin dialog om vad som hänt. De backade in i skamvrån. Det är bättre att dra upp alla kort på bordet. Sen verkar det som att alla pengar är återbetalade. Det är inte roligt för fotbollen. Det skadar, säger Nyberg. 

Han har dock fortsatt förtroende för ledningen.

- Jag tror det ser gott ut, ändå. Jag tycker både Håkan och Karl-Erik gör ett riktigt bra jobb.

Stockholms ordförande Lars Ekholmer känner inte samma förtroende.

- Det hänger på att man måste lära sig och agera bättre framöver. Det är många bottnar i det här ärendet och vi hör grymtningar från kansliets personal som inte har förtroende för ledningen och det måste man ha. Det finns en del att jobba på för ledningen, men man får vara ärlig och säga att pandemin har gjort det svårare att få ihop gänget, säger Ekholmer. 

ANNONS

Han är nöjd med den informationen som förbundet levererade när man väl kallade till ett möte med distrikten om avdelningschefen, men är kritisk till att det dröjde.

- Vi har skrivit en passning till förbundet om att informationsgivningen kring det här inte varit bra. Det här borde man ha talat om. Jag vill veta vad som har hänt. Att man inte informerat om det här är inte bra och det är givetvis inte bra att det inte heller gått i rätt ordning.

Magnus Gunnarsson, ordförande för Västergötland, berättar att man fått en förklaring till varför informationen drog ut på tiden.

- Där har framförts kritik (av distrikt) att vi blev tvåa på bollen. Vi har fått höra att hela havet stormade i det här och man blev rädd kring det och tappade bort att informera oss, säger Gunnarsson. 

Västmanlands ordförande Birger Jonsson menar att det som hänt ger förbundet och distrikten anledning att se över sina rutiner, men han påpekar också att mycket handlar om ett individansvar.

ANNONS

- Det kan man inte bortse ifrån. Samtidigt som vi som arbetsgivare ska vara tydliga med vilka spelregler gäller, det är pinsamt för vår rörelse när sådant här händer, säger Jonsson.

Även skattehärvan bland domarna har väckt irritation.

- Idrotten lider av att man tror att det finns egna regler och att det inte är viktigt att följa andra. Det finns en kutym inom idrotten i allmänhet där man tror att idrotten har egna regler även inom skatteområdet och ibland tror att man kan få ersättning utan beskattning och det är därför det här kan ske. Klart att man ska betala skatt och att vi ska göra rätt för oss, säger Stockholms ordförande Lars Ekholmer.

Bert Andersson, Göteborgs ordförande och ledamot i SvFF-styrelsen, säger:

- Det är allvarligt och olyckligt. Folk med den kunskapsnivån som domarna har borde förstå det här. Sedan har jag själv erfarenhet av att vara matchdelegat åt Uefa och om du bara går X år tillbaka i tiden var det inte lika tydligt som det är i det nya avtalet man skriver med Uefa. Nu går det inte att missuppfatta. 

ANNONS

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Domarskråets ära och redbarhet fick sig ett hugg, säger Andersson. 

Upplands vice ordförande Jonas Nyberg säger att saken är "beklaglig" och "skadar förtroendet för fotbollen". Och han tycker att SvFF har ett ansvar för att se till att domarna gör rätt för sig.

- Förbundet har ett ansvar, både på distriktsnivå och nationell nivå. Vi ska i möjligaste mån motverka att det blir utbetalning av svarta medel. Där har vi ett ansvar, säger Nyberg.

Robert Lindström, Norrbottens ordförande, beskriver härvan som "väldigt konstig".

- Alla ska ju skatta för alla inkomster som de har. Det är verkligen en konstig sak. Man blir mest irriterad. Som att man skulle få skattefria intäkter för att man jobbar åt Uefa? Det är väldigt konstigt. Alla verkar ju ha gjort likadant, det är verkligen konstigt, säger Lindström.

ANNONS

Se alla distriktens svar i faktarutan nedan.

Fakta

SÅ TÄNKER ALLA DISTRIKT

ÖSTERGÖTLAND: Sven-Inge Arnell, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Jag är inte så insatt men det är genant att man inte har kompetens och kunskap att göra rätt och det är klart att det luktar kring en del moraliska tveksamheter. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Tror inte det påverkar men fortsätter det så blir det inte bra. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Jag passar på den frågan, jag vet inte vad som gjorts och inte gjorts och vad som informerats och inte informerats. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Transparensen som man förväntar sig har inte funnits. Det undergräver förtroendet för ledningen och styrelsen. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Om polisutredningen vet jag inget men Bert Andersson (sitter i SvFF:s styrelse) har haft en genomgång för oss. Det var inte så fylligt och varierat på vad vi har fått reda på i ärendet. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- De var tvungna att göra något. Det luktar lite ”härtill är jag nödd och tvungen” över det. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Som jag sa tidigare, det som hänt med både Ökad Samverkan och det här ärendet så är förtroendet naggat i kanten.


STOCKHOLM: Lars Ekholmer, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Idrotten lider av att man tror att det finns egna regler och att det inte är viktigt att följa andra. Det finns en kutym inom idrotten i allmänhet där man tror att idrotten har egna regler även inom skatteområdet och ibland tror att man kan få ersättning utan beskattning och det är därför det här kan ske. Klart att man ska betala skatt och att vi ska göra rätt för oss. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- En domare är en rättskipare på plan men jag tror inte de blir sämre domare av det här. Jag tror att uppmärksamheten kring det här och uppståndelsen som följt gör att ingen kommer att göra fel framöver utan att man kommer göra rätt. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Klart att fotbollsförbundet bör se till att de man anlitar sköter allt på rätt sätt. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Vi har skrivit en passning till förbundet om att informationsgivningen kring det här inte varit bra. Det här borde man ha talat om. Jag vill veta vad som har hänt. Att man inte informerat om det här är inte bra och det är givetvis inte bra att det inte heller gått i rätt ordning. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi har haft ett möte med alla distriktsordföranden och med Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand och då fick vi ställa frågor. Jag var nöjd med det. När det gäller utredningen vet jag bara att det pågår och vi får avvakta den. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Det här är en folkrörelse med mycket ideellt engagemang och då har hanteringen av det här inte varit bra. Sedan är det bra att det blir en ordentlig utredning av det. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Förtroende för ledningen hänger på att man måste lära sig och agera bättre framöver. Det är många bottnar i det här ärendet och vi hör grymtningar från kansliets personal som inte har förtroende för ledningen och det måste man ha. Det finns en del att jobba på för ledningen, men man får vara ärlig och säga att pandemin har gjort det svårare att få ihop gänget.


VÄRMLAND: Pernilla Uddh, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Jag har ingen koll på det. Fråga någon annan.

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Alla skandaler påverkar men det handlar om att återupprätta genom att göra rätt. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Man har ett ansvar att se till att det går rätt till och man har utbildning av domare och då ingår etik. Sedan vet inte jag vad som skett i specifika fall. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Det har varit en trasslig historia. Det är nu ett problem kring arbetsmiljön på kansliet och förtroendet för fotbollsförbundet har skadats. Hur har det gått till? Hur har det kunnat ske? Om jag uppfattat det rätt så har förbundet bara betalat ut semesterersättning men inget annat och det måste man göra som arbetsgivare. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi har fått information direkt av Håkan Sjöstrand men då hade det redan skett och pengarna var tillbaka. Jag vill inte kommentera att vi fick information efter att medierna hade skildrat det. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Det är väl bra. Om man misstänker brott ska det polisanmälas så man utreder det. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag har fortsatt förtroende för dem. Absolut.


BLEKINGE: Tommy Andersson, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa – hur ser du på det?
- Jag passar på den, jag har svårt att definiera vad de gjort och inte gjort. Är det så att de ska betala skatt så är det klart att de ska göra det, men det kan vara förmildrande sett till hur de blivit informerade. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Kanske. Det gör det nog. Negativa skriverier skadar anseendet. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Jag passar på den. Jag vet inte vilken rollfördelning som finns även om man ytterst har ansvaret som individ. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Hela situationen är olycklig. Hela händelsen och allt kring den är oklar och nu får polisutredningen visa vad som har skett. Det är klart att det är olyckligt för förbundet och inget som är positivt. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi har fått lite information om hur man upplevt situationen, men vad som hänt och skett vet knappast ens de inblandade. Som jag ser det har man hanterat det korrekt sett till sitt ansvar som arbetsgivare. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- I grunden är det bra. Finns det omständigheter som väcker tvivel så är det rätt att polisanmäla. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag har förtroende för ledningen. Ingen kan veta exakt vad som hänt.


VÄSTERBOTTEN: Tommy Bodin, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa – hur ser du på det?
- För mig är det ingen skandal men det är dåligt att man inte sköter sina skatter. Normalt håller man koll på det och domarna är inga dumskallar. Det här borde man klara av att sköta. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Det tror jag inte det gör. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Vi har haft proffsdomare ett antal år och då borde fotbollsförbundet upplysa om vad som gäller. Vi har även domarkommittén och domarklubbar både nationellt och i distrikten och domarna borde hjälpa varandra att göra rätt. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Ibland måste man skiljas från arbetstagare även om det är tråkigt att det sker. Jag hoppas att förbundet tagit lärdom kring vad som sker kring utbetalningar och hur det kontrolleras. Det jag vet är att den här personen gått runt kontrollfunktionen och det borde inte vara möjligt att göra det framöver. Det har naturligtvis inte varit roligt för de personer som varit runt den här personen. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi har haft en eller två genomgångar med Håkan Sjöstrand och Karl-Erik Nilsson där vi fått reda på en del. Det hade då varit ute i pressen långt före det och det är inte lyckat att man inte vet något ute i Fotbolls-Sverige och kan svara på eventuella frågor. Så som berättelsen var så växte ärendet gång på gång och till slut blev det besvärligt att berätta om det. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Om man blir utsatt för brott är det givet att vända sig till polisen för att få det utrett. Om jag hade haft inbrott och personen sedan lämnade tillbaka vad man stulit hade jag ändå velat polisanmäla. Sedan kanske man inte driver det vidare, men polisen får utreda. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag har inget problem med förtroendet för Karl-Erik Nilsson, styrelsen eller Håkan Sjöstrand. Sedan är det alltid bättre att ta tjuren vid hornen direkt, det är sämre som det blev här när det kommer ut i medierna innan man informerat om det.


DALARNA: Monika Vester, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa – hur ser du på det?
- Den är jag inte insatt i och därför vill jag ej kommentera den. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Det får en utredning visa. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Det vet jag inte, jag är inte tillräckligt insatt. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Naturligtvis hade vi velat bli informerade om det här och nu får polisutredningen och den andra utredningen visa vad som har skett. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Det var media som lyfte det här och vi fick information om det i efterhand. Nu får vi avvakta utredningarna. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Inte insatt i om det tvingades fram eller skedde i samsyn men det är bra att det blivit polisanmält. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Det finns där och jag kan inte säga att något gjort att det minskat. Om det kommer fakta som ändrar på det då blir det den dagen det ändras.


SMÅLAND: Christer Gustafsson, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa – hur ser du på det?
- Det är olyckligt och om det sedan beror på brist på information eller okunnighet vet jag inte. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Det går inte att utesluta. Det ser man på uppmärksamheten. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Det har jag inte reflekterat över. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Jag är bekväm med den information vi har fått av Karl-Erik Nilsson. Jag har förståelse för att man inte kan föra ut all information i ett sådant här ärende. Har själv erfarenhet av personalansvar och det behöver man sköta internt. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi har fått muntlig information på en del olika möten med Karl-Erik Nilsson. Även Håkan Sjöstrand har varit med. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Det var en konsekvens av hur ärendet framskred. Styrelsen har vårt fulla stöd. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Vi har ett stort förtroende för ledningen. Det här är inget som påverkat det.


VÄSTERGÖTLAND: Magnus Gunnarsson, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa – hur ser du på det?
- Där är jag för dåligt insatt, men det ser inte bra ut.

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Jag tror inte den kopplingen finns.

Vilket ansvar har förbundet?
- Inget. Upp till mig som individ att ta ansvar för att göra rätt för mig. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Första delen är hur det kunde hända och det är inte bra. Andra delen är hur man hanterat det och det vill jag inte kritisera. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Där har framförts kritik att vi blev tvåa på bollen. Vi har fått höra att hela havet stormade i det här och man blev rädd kring det och tappade bort att informera oss. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Det var bra. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Det här kunde ha skötts mycket bättre men förtroende har vi. Vi kan kritisera en del av vad som skett utan att tappa förtroendet.


MEDELPAD: Lena Wallgren, ordförande (även ledamot i SvFF-styrelsen)

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa – hur ser du på det?
- Jag är för dåligt insatt för att uttala mig om det. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Det är inte omöjligt att det påverkar. Jag vet för lite om vad som skett men det finns uppenbara risker med att inte betala skatt i vårt land. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Har man inte ett personligt ansvar? För mig handlar detta om personligt ansvar. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Jag finns med i den referensgrupp som ska finnas till när vår egen utredning ska göras och vill därför avvakta med att uttala mig om det. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- ​​Vi har ett informationsmöte för distrikten i anslutning till det styrelsemöte i september där vi polisanmälde ärendet. Sedan ska inte alla ta del av allt som sker. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Vi var eniga om att det var rätt att polisanmäla och det är bra att få polisens syn på det här. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- I samband med polisanmälan framförde vi i styrelsen att vi har fortsatt förtroende för tjänstemannaorganisationen.


GÖTEBORG: Bert Andersson, ordförande (även ledamot i SvFF-styrelsen)

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa – hur ser du på det?
- Det är allvarligt och olyckligt. Folk med den kunskapsnivån som domarna har borde förstå det här. Sedan har jag själv erfarenhet av att vara matchdelegat åt Uefa och om du bara går X år tillbaka i tiden var det inte lika tydligt som det är i det nya avtalet man skriver med Uefa. Nu går det inte att missuppfatta.

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Domarskråets ära och redbarhet fick sig ett hugg.

Vilket ansvar har förbundet?
- Jag kan inte vilka redskap som finns men det här handlar om att det finns en deal mellan varje domare och Uefa. Då kan jag inte se att förbundet har något ansvar. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Det är ingen enkel fråga men det är väldigt olyckligt och tragiskt att vi hamnat i en sådan här situation. Sedan är jäv inget brott, men hen borde ha kunnat hantera det här. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi har fått all information som vi bör få. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Det var ett klokt drag givet det som hände de sista veckorna innan det. Även de som inte ville polisanmäla tyckte det var bra. Det blev så mycket prat i rörelsen om det här och sedan var det ett medialt tryck. Tyvärr verkar det inte hända något med polisanmälan utan den bara ligger och vi har pausat vår egen utredning. Det är inga jättepengar som försvunnit om ens några så det går att förstå att man lägger det åt sidan men det är olyckligt för oss. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Ett obrutet förtroende.


BOHUSLÄN: Paul Flingmark, vice ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Ingen kommentar. Jag hade inte koll på det. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Ingen kommentar. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Ingen kommentar. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Vi har inte haft någon diskussion om det inom distriktet. Men sådan publicitet är inte bra. Sen tycker jag att förbundet försökt hantera saken på ett sätt som skyddar inblandade parter och förbundet i sig. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Det är Stefan (Herre Eriksson, ordförande i distriktet) som har varit med på möten om det. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Jag har ingen uppfattning om det. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag skulle säga att vi har ett starkt förtroende, för både styrelsen och generalsekreteraren.


VÄSTMANLAND: Birger Jonsson, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Jag har väl ingen synpunkt. Det är väl klart att man skattar i det landet man bor, och det gäller alla sina inkomster. Det är min grundinställning. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Det är alltid trist när det blir skriverier runt hela grupper som kan uppfattas att man inte gjort rätt för sig. Men jag har ingen synpunkt runt det. Jag utgår från att man gör rätt för sig. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Förbundet har alltid ett övergripande ansvar, men de är bara en del av Uefa och Fifa. Men vi ska framföra synpunkter och vara tydliga med vår skatteinställning, det handlar ju om en grundinställning till skatt.  

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Vi får väl ta till oss det och se över våra rutiner. Jag har full respekt och fullt förtroende för de som hanterat det. Men regelverk är till för att följas och vi hanterar mycket pengar, ibland också andras pengar. Om det kommer från olika organisationer och företag. Vi måste ha en jättestor respekt för hur vi hanterar det.  

Vilken information har ni fått genom processen?
- Nu har vi fått information om att det ligger hos polisen, det är där caset är just nu. Sen får vi se över våra rutiner och vi tar åt oss av det ansvar vi har. Men det finns ett individansvar här också, det kan man inte bortse ifrån. Samtidigt som vi som arbetsgivare ska vara tydliga med vilka spelregler gäller, det är pinsamt för vår rörelse när sådant här händer. Vi vet inte om det är något olagligt som skett, men det är jobbigt. Vi vill vara väldigt noggranna, transparenta, politiskt korrekta och ansvarstagande gentemot våra föreningar.  

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Ytterst har ju alltid styrelsen ansvaret, de måste känna vad som känns rätt. Det är alltid svårt att sia om var en polisutredningen tar vägen men det viktiga är att vi tar åt oss av den kritik som framkommit och granskar rutiner. Det är bra att man gör en prövning. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag har fullt förtroende för deras arbete.


GOTLAND: Monica Hjerp, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Vi har inte reagerat på det. Vi har ingen på Gotland som är på den nivån. Vi har domare som är födda på Gotland som är ute i Europa, men den biten får de ta via SvFF.

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Jag tror kanske inte det påverkar så mycket. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Det är en jättestor fråga, just hur man ska göra med domarna. Det finns ju också en problematik kring att domare får ta emot hot och så vidare. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Det har behandlats centralt helt och hållet. Vissa delar skulle säkert kunna ha behandlats helt annorlunda, men vissa delar har behandlats helt korrekt.  

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi har på ordförande nivå i distrikten fått information vid lite olika tillfällen, direkt av ordförande Karl-Erik och generalsekreterare Håkan. Men även en del skriftlig information. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Jättesvårt att kommentera det eftersom jag är en bit ifrån det kontoret. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag tycker att jag har ett helt okej förtroende. Vissa saker går alltid att göra bättre, men det vet man inte förrän efteråt. 


GESTRIKLAND: Roger Persson, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Jag passar på den. Det är klart att man ska följa lagstiftning och regelverk. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Det kan det säkerligen göra till viss del.  

Vilket ansvar har förbundet?
- Jag är inte tillräckligt insatt. Det är klart att vi har ett stort ansvar för våra domare som är utbildade i Sverige, att de följer etik, moral och lagstiftning. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Det är tråkigt att det blir så, men min bedömning utifrån vad vi fått redovisat från ledningen i svensk fotboll är att det har hanterats på ett korrekt och bra sätt, utifrån de riktlinjer man har. Men visst är det tråkigt. Det har påverkat negativt.  

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi har inte gått in på detaljnivå, men vi har fått information och möjlighet till samtal med Håkan (Sjöstrand) och Karl-Erik. De har förklarat vad som hänt utan gå in på detaljer. Det är ändå ett personalärende. Det är det som är huvudgrejen, det är ett personalärende och ska hanteras så.   

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Som jag uppfattat det så bedömde man att man skulle göra en polisanmälan för att gå till botten med om det kan finnas ytterligare felaktigheter.  

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag har fullt förtroende.


SÖDERMANLAND: Nina Lindström, ordförande (även ledamot i SvFF-styrelsen)

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Vi har inte egentligen diskuterat det. Jag har egentligen ingen synpunkt. Men personligen känner jag att det är klart att man ska göra rätt för sig. Det gäller alla. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Visst kan det väl skada lite, så är det så fort det dyker upp något oavsett vem det är. Men vi måste tro att de besluten som tas på planen är korrekta. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Jag törs inte säga hur anställningsformerna ser ut, om det finns någon koppling som gör att SvFF ska kontrollera det. Vi är alla ansvariga för våra egna handlingar.  

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Eftersom jag sitter i SvFF-styrelsen så har jag informationen om det ärendet och jag har förtroende för att man verkligen tagit tag i saken och verkligen grottat ner sig i det. Man ville verkligen få till den oberoende utredningen för att säkerställa att man har vitt mjöl i påsen. Nu måste vi avvakta polisutredningen innan den oberoende utredningen fortsätter. Sen måste vi minimera risken för att det ska hända igen och se över interna rutiner.  

Vilken information har ni fått genom processen?
- Jag sitter som representant för Svealand-distrikten och jag har informerat mina olika ordförandekollegor där. Jag har informerat min styrelse om det, och vi har haft med Håkan (Sjöstrand) på möten. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Det var att vi upptäckte att det var mer saker som gjorde att vi polisanmälde. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Spontant känns det som att Sörmland har förtroende, även om jag är lite jävig i och med att jag sitter i styrelsen.


SKÅNE: Claes Ohlsson, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Det är inte positivt i någon ände. Det är ganska anmärkningsvärt. Jag har ingen insyn i hur de fattat de besluten, men jag hör vad de säger och får lita på det. Men generellt sett är det negativt.  

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Det kan absolut inte vara positivt.

Vilket ansvar har förbundet?
- Det är en fråga som ramlar mellan stolarna när det gäller ersättning från internationella uppdrag, så jag kan inte säga att SvFF har något direkt ansvar. Det är upp till var och en att deklarera rätt. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Min personliga uppfattning är att det precis som Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare) sagt är ett personalärende. I näringslivet hanteras det exakt likadant. Det är ett integritetsproblem där man utifrån inte kan få all information. Vi har fått bra information om vad som hände och jag tycker inte att de hanterat det felaktigt.  

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi fick ingen information i förväg, utan man har behandlat det som ett internt personalärende. När det blev en mediahistoria så har vi fått information direkt från Håkan kring hur han ser på det.   

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Min personliga uppfattning är att en polisanmälan är ganska fruktlös, för det finns ingen personlig vinning i det. Förbundet har fått tillbaka pengarna så det finns inget att ta på rent juridiskt. Sen kan inte jag svara på om det eventuellt finns andra pengar som inte hittats, då kanske en utredning är helt på sin plats. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag har fullt förtroende. I efterhand kan man tycka att de borde gjort si eller så, eller informerat si eller så. Men man får tolka situationen utifrån information som man har och vad gäller det fallet så har man hanterat det så som man brukar. Man har tagit reda vad som hänt, gjort en uppgörelse, personen har fått lämna sin tjänst, man har återställt skadan och så går man vidare.


UPPLAND: Jonas Nyberg, vice ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Det är synd, det är sådant som skadar förtroendet för fotbollen. Jag tycker det är beklagligt.

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Jag tror det blir en personlig fråga, det kan försvaga förtroendet för de som inte skattat rätt. Jag hoppas att alla gör rättelser. Fotbollen har en viktig roll i att se till att det inte ska bli fel. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Förbundet har ett ansvar, både på distriktsnivå och nationell nivå. Vi ska i möjligaste mån motverka att det blir utbetalning av svarta medel. Där har vi ett ansvar.  

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Det är väldigt, väldigt beklagligt. Det jag kan tycka är att förbundet skulle tagit två steg framåt och varit tydligare i sin dialog om vad som hänt. De backade in i skamvrån. Det är bättre att dra upp alla kort på bordet. Sen verkar det som att alla pengar är återbetalade. Det är inte roligt för fotbollen. Det skadar. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vår kanslichef har pratat med Håkan (Sjöstrand). Det är därigenom vi fått informationen, och sen har jag läst i media. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Det var bra att man polisanmälde. När man kommer i en sådan situation att det finns minsta sannolikhet för att det skett något som kan anses vara ett brott mot lagen så tycker jag att man ska anmäla. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag tror det ser gott ut, ändå. Jag tycker både Håkan och Karl-Erik gör ett riktigt bra jobb. 

 


 

HALLAND: Christel Brorsson, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Ingen kommentar. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Ingen kommentar. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Ingen kommentar. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Vi har inte diskuterat det så mycket, det har inte påverkat oss. Det är klart att det spekuleras, men vi har fått information och jag känner att vi lagt det bakom oss. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Via Bert Andersson som är vår representant i styrelsen. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Det är inte säkert att man hade samma insikter från början. Det är väldigt viktigt att ha på fötter innan man gör nåt. Jag tror att det blivit lika mycket ramaskri om man gjort det för tidigt utan att det varit befogat. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Det är en för stor fråga för att jag ska vara på den utan att jag kollat av med andra i vårt distrikt, om jag ska svara för vårt distrikt. Vi kan ha olika uppfattningar.


ÅNGERMANLAND: Lars-Olof Wengelin, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Jag har inte så stor uppfattning egentligen. Jag har inte hängt med fullt ut.  

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Det är aldrig bra att det kommer negativa skriverier om domarna. Så är det med allting som påvisat att folk inte har redovisat saker eller skattat rätt. Det är inte bra rubriker för fotbollen och domarkåren.  

Vilket ansvar har förbundet?
- Det måste vara klara direktiv kring vad som gäller, vad som ska tas upp och vad som är beskattningsbart. Där borde förbundet ha klara direktiv. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Det var ju tyst bra länge där. Sen har det rullats upp. Det är olyckligt när sånt sker i en sådan organisation. Där har man väl tagit tag i det och följt arbetsrätten, som jag förstår det. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi har fått en genomgång om hur man på kansliet gått till väga. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Det är väl bättre att göra en polisanmälan än att inte göra det, så får man utreda det hela.  

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- I och med att de agerat i frågan så är det bra. Man har inte suttit still i båten, som jag uppfattat det.


ÖREBRO: Johan Ringaby, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Ingen kommentar. Jag är för dåligt insatt.   

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Jag tänker att jag inte kommenterar det. Jag fokuserar främst på vår distriktsfotboll. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Ingen kommentar. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Jag väljer att inte kommentera det. Det är upp till SvFF att kommentera. Jag sitter på för lite information för att göra en relevant bedömning. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi har fått ta del av viss information, men inte all. Det är ett internt ärende som man jobbar med.  

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Om de gjorde bedömningen att det är rätt sak att göra så litar jag på deras omdöme. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag personligen och Örebro som distrikt har fullt förtroende.  


NORRBOTTEN: Robert Lindström, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Väldigt konstigt. Alla ska ju skatta för alla inkomster som de har. Det är verkligen en konstig sak. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Jag vet inte riktigt, men man blir mest irriterad. Som att man skulle få skattefria intäkter för att man jobbar åt Uefa? Det är väldigt konstigt. Alla verkar ju ha gjort likadant, det är verkligen konstigt. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Det har jag inte reflekterat över. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Väldigt tråkigt, väldigt tråkigt. Det måste jag säga. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Vi har fått mycket bra information, både av styrelsen och generalsekreteraren. Där är vi väldigt nöjda.  

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Det är en fråga för styrelsen. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Hehehe. Känslig fråga, va? Vissa saker som kommit fram har fått en att börja undra varför det är så, men jag tycker att jag har förtroende för styrelsen och Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare). Det är tråkiga saker, att människor gör saker som avdelningschefen, men det är mer en kontrollfråga. Hur attesterar vi våra utbetalningar och så vidare. Vill någon fuska så finns det alltid sätt, men det är tråkigt.


HÄLSINGLAND: Dan Jonsson, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Där har jag egentligen ingen synpunkt, jag är för dåligt insatt. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Jag har inte reagerat jättekraftigt, men det är min personliga reaktion. Jag kanske skulle ha reagerat starkare om jag varit mer insatt. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Varje individ har ansvar för att man betalar de skatter som man ska betala, så det känns som att det ligger mest på individnivå. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Jag upplever att det är beklagligt. Det är tråkigt att det ska gå snett, det är så mycket som går rätt och som är bra i fotbollsfamiljen. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Karl-Erik och Håkan Sjöstrand har informerat om vad man gjort.  

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Den här typen av frågor är inte det jag lägger ner mitt hjärta och skäl i. Jag avstår gärna att svara. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag har förtroende för förbundsledningen, det tror jag hela vår styrelse har. Jag tycker man har gjort väldigt mycket som varit bra under tiden jag varit ordförande.


JÄMTLAND/HÄRJEDALEN: Torgny Röhdin, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Det är olyckligt att det blivit så. 

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Alltid när det händer något som man har anledning att tycka är dåligt omdöme så naggas förtroendet lite, ett tag. Då är det säkert viktigt att man fortsättningsvis visar att man tar tag i det. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Det här kan ju vara en anledning för den domaransvarige att informera och upplysa vikten av att deklaration och skatter ska skötas på rätt sätt. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Det är en balansgång i all verksamhet det här med tillit. De flesta organisationer har stor tillit till enskilda personer och ibland händer saker och ting, att någon fattar fel beslut eller hamnar fel på något sätt. Då måste man ta itu med det. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- När det började komma upp i media hade vi ganska tidigt ett teams-möte med information från generalsekreteraren och ordförande Karl-Erik om vad som hänt i stora drag och vilka åtgärder som vidtagits. Det var en bra information. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Jag har ingen insyn i hur det gått till. 

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Jag har stort förtroende för svensk fotboll och styrelsen kring hur de jobbar.


DALSLAND: Markus Svensson, ordförande

Över 20 av landets främsta domare har antingen rättat sina deklarationer på egen hand eller blivit ombedda att göra det av Skatteverket och då även fått tillägg för ersättningar från Uefa och Fifa - hur ser du på det?
- Jag har inte diskuterat det med någon i distriktet. Men det är klart att det inte är bra.   

Hur påverkar det här förtroendet för domarna?
- Jag har själv spelat fotboll i många år och hade man vetat att en domare gjort så när man dömdes av den, då hade det inte varit någon fördel för den. Förtroendet är jätteviktigt. Förstör du det tar det tid att bygga upp det igen. 

Vilket ansvar har förbundet?
- Jag är för dåligt insatt. De har alltid huvudansvaret, så klart, men vem som ska pekas ut här vet jag inte. 

Hur ser du på turerna kring avdelningschefen som köptes ut efter att ha betalat ut felaktiga bidrag?
- Det är klart att det är olyckligt. 

Vilken information har ni fått genom processen?
- Ledningen har varit öppna med det, hur gången varit. Vi har fått information, men har jag inte riktigt koll på tidsaspekten, när de gett ut fullständig information. 

Hur ser du på att styrelsen till slut tvingade fram en polisanmälan?
- Det har jag ingen kommentar till.  

Vilket förtroende har ni för SvFF-ledningen?
- Mitt förtroende är jättebra.

Publicerad 2022-01-20 kl 18:19
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto