Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Här är slutnotan för SvFF - ytterligare statliga medel betalas tillbaka

FOTBOLLSKANALEN GRANSKAR 2021-12-03 kl 12:48

Arvsfondens utredning är klar.
Nu har Svenska Fotbollförbundet betalat tillbaka nästan 600 000 kronor av statliga medel som man hanterat felaktigt.

Foto: Bildbyrån

En av tre utredningar som inleddes i samband med att avdelningschefens bidragsfusk hos Svenska Fotbollförbundet uppdagades har nu avslutats. Den statliga fonden Arvsfonden, som finansierat ett CSR-projekt som avdelningschefen var ansvarig för när hen jobbade för SvFF, har de senaste månaderna granskat om de medel man gett SvFF gått till rätt ändamål och nu har man landat i en summa som förbundet ska betala tillbaka.

Slutsatsen: nästan 600 000 kronor har felaktigt belastat Arvsfonden-projektet, visar handlingar som Fotbollskanalen tagit del av.

"Vår sammantagna bedömning är att 597 526 kr ska återbetalas till Arvsfonden för att slutredovisningen ska kunna godkännas", skrev Arvsfonden i ett mejl till SvFF i slutet av november.

ANNONS

Sedan tidigare har det stått klart att förbundet skulle återbetala drygt 575 000 kronor och nu har den statliga fonden alltså kommit fram till att ytterligare drygt 22 000 kronor använts felaktigt av SvFF.

Den 29 november betalade förbundet tillbaka hela beloppet, visar en tjänsteanteckning från Arvsfonden.

I mitten av november skrev SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson följande i ett mejl till Fotbollskanalen:

"Det är både beklagligt och allvarligt när det brister som det har gjort här, och hantering av statliga medel medför ju naturligtvis ett ansvar. Vi måste lära oss av detta, vi ser över och förbättrar rutiner och processer, förhoppningsvis ska liknande situationer inte behöva uppstå igen".

Hur täcker ni upp för de här pengarna?
"Det tas från de ekonomiska medel SvFF förfogar över som en allmän kostnad. Det kommer inte att belasta något särskilt projekt, eller någon särskild del av verksamheten", svarade Jansson då.

ANNONS

Hur det går med de övriga två utredningarna rörande härvan? Polisens förundersökning pågår. Förbundets oberoende utredning av ärendet har pausats i avvaktan på att polisutredningen avslutas.

Avdelningschefen fick lämna SvFF efter att bidragsfusket uppdagades. Hens ekonomiska fusk polisanmäldes av Svenska Fotbollförbundet i mitten av september. Flera månader efter att man själva uppdagat felaktigheterna kring bidragen. Först när Fotbollskanalen avslöjat misstankarna om missbruk av statliga medel kopplade till Arvsfonden-projektet kallade SvFF:s styrelse till ett krismöte, på vilket man fattade beslut om att göra en anmälan. Innan dess hade generalsekreteraren Håkan Sjöstrand inte velat polisanmäla.

Fakta

HÄRVAN I SIFFROR

Efter att avdelningschefens bidragsfusk uppmärksammades har oklarheter kring kostnader och utbetalningar kopplade till olika projekt och år uppstått. Totalt rör det sig om cirka två miljoner kronor som SvFF fått hantera, antingen på grund av felaktiga utbetalningar eller bokföringsmissar.

Pengarna är kopplade till framför allt tre olika delar: 

Felaktigt utbetalda bidrag från ”Alla är olika - olika är bra”*:
- 560 000 kronor. 

Kostnader som felaktigt bokförts på Arvsfondens projekt ”Ett steg framåt” och plockats bort:
- 850 000 kronor.

Pengar som SvFF ska betala tillbaka till Arvsfonden för poster som felaktigt belastat projektet:
- 597 000 kronor.

* Bidragen har återbetalats till SvFF.

SvFF-projektet som Arvsfonden finansierade löpte över tre år. Förbundet använde dock inte alla medel från den statliga fonden och betalade i oktober tillbaka överskottet på 499 000 kronor.

Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto