Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Götze till Bayern bekräftat - mina tankar och åsikter

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Borussia Dortmund har nu gått ut på sin officiella facebook-sida och bekräftat att Mario Götze lämnar klubben för Bayern till den kommande säsongen. Jag delar mina tankar och åsikter kring affären här nedan.

Vad betyder Götze-affären för tysk fotboll?

Det betyder att FC Bayern München cementerar sin roll som det högsta hönset inom tysk fotboll. Bayern har haft för vana att värva de bästa spelarna från sina tyska rivaler, men aldrig har en transfer sänt en sådan tydlig signal som denna. Götze är en av största talangerna i Europa, Dortmund har närmat sig Bayern under de senaste åren och just nu när Bayern köper honom är gapet mellan klubbarna stort – båda tabellmässigt och resultatmässigt.

Huruvida transfern skulle göra Bundesliga till en sämre liga är jag tveksam till. Precis som i alla ligor går det i cykler och Bayern har trots allt vunnit i princip varannan Bundesligatitel så jag tror inte att det kommer att bli någon större förändring. Oavsett hur bra ett lag är på pappret måste de prestera på planen och det finns flertalet klubbar som har goda möjligheter att rubba Bayern även om årets säsong har visat på en överlägsenhet. Jag tror dock fortfarande att Bundesliga kommer att fortsätta i samma positiva anda framåt och att klubbarna kommer att prestera ute i Europa.

Annons

Varför offentliggörs affären precis innan CL-semifinalerna?

Det har att göra med Uli Hoeneß-affären. Klubbarna och Götze själv hade nog helst av allt velat vänta till säsongsslutet med att släppa nyheten men nu vill Bayern München säkerligen få bort fokus från vad som pågår med Hoeneß och detta är ett extremt effektivt sätt att göra det på.

Vad betyder detta för Dortmunds framtid?

Självklart skadar det Dortmunds satsning på inhemska spelare när det största namnet lämnar för den största rivalen. Götze skulle kunna vara starten på att flera spelare lämnar Dortmund inom den närmaste framtiden. Närmast till hands ligger då Robert Lewandowski, Mats Hummels och Ilkay Gündogan. Lewandowski jagas av Bayern och Manchester United. Hummels sägs vara intressant för Barcelona. Gündogan har flera klubbar fått upp ögonen för men han har själv öppnat för en kontraktsförlängning med klubben.

Annons

I övrigt tror jag inte att vi just behöver oroa oss för ett större tapp för Dortmund. De flesta spelarna sitter på längre kontrakt och jag är övertygad om att trion Watzke-Zorc-Klopp kan hitta nya namn som kommer att föra laget framåt.

Vad betyder detta för Bayern?

Med Götze i laget kommer Guardiola ha stora möjligheter att spela med en så kallad “falsk nia”, något som Götze har provat på i Jogi Löws landslag. Det är långt ifrån otroligt att det är något sådant som Pep har haft i tanken när klubben har gjort sig redo för att värva Götze. Utöver det kommer han självklart också att kunna spela som offensiv mittfältare, en roll som Toni Kroos just nu besitter. En detalj i det är att Kroos och Götze delar agent.

Det tyder också på att Bayern med stor sannolikhet kommer att göra sig av med en anfallare och en av de offensivare mittfältarna. Troligen kommer – precis som tidigare spekulationer gjort gällande – Mario Gomez och Arjen Robben att ligga på högt upp på listan över tänkbara försäljningar då Götze logiskt sett skulle kunna ersätta båda dessa. Spelare som Shaqiri och Müller sägs tilltala Guardiola mer än Gomez och Robben.

Annons

Vi kan också vänta oss att Bayern kommer att fortsätta att leta efter tyska talanger på marknaden. Matthias Sammer uttalade sig tidigt om att han ville ha flera tyska spelare i laget och under våren har klubben gjort klart med tre stycken (Jan Kirchhoff, Sebastian Rode och Mario Götze). Bayern följer helt klart i Barcelonas fotsteg.

Vad betyder detta för Götze?

Det ska påpekas att Götze har kopplingar till Bayern. Han bodde som ung i Memmingen och har fortfarande kvar familj i dessa delar. Något som självklart har spelat in i hans val.

Götze ser goda chanser att få speltid och utveckling med Pep Guardiola, en tränare som han tidigare har velat arbeta ihop med. Han hoppas på att kunna ta det sista steget och blomma ut till en världsstjärna under Guardiolas ledning. Det blandat med att Bayern står för en strålande säsong gör självklart Bayern till ett lockande alternativ.

Annons

På kort sikt kommer han självklart ha en tuff avslutning i Dortmund där han kommer att ses som en svikare av supportrarna. Frågan är hur Klopp kommer att ta ställning till detta i sina laguttagningar. Kommer Klopp sätta honom på bänken eller litar han på spelarens professionalitet att prestera trots trycket från läktarna?

 

Tyska reaktioner kring transfern:

“Ett stort steg för att återigen göra Bundesliga mindre konkurrenskraftigt.”

“Varför flyttar han? Han har mått bra i Dortmund. Alla runt omkring älskar denna spelaren. Dessutom var han och Reus är drömpar. Då har Bayern ännu en gång försvagat en motståndare och kommer att bli mästare med 30 poängs försprång. Götzes pengabegär bär skulden. Dortmund fem miljoner. Bayern sju miljoner. För pengarna gör de verkligen allt!”

“Wow. Om det stämmer är det verkligen kanon!”

Annons

“Mario Götze till FC Bayern, skriver Bild. Förbannat, honom ville Armin Veh helt klart ha till Schalke.”

“Är chockerad att Mario Götze går till Bayern. Egentligen skulle han passa HSV mycket bättre.”

“Klart möjligt att ännu en Dortmundare, som tidigare varit i Bayern, följer Götze. Vart går tåget Mats Hummels?”

“Tack för åren, Mario.”

“Jag tycker att Götze passar perfekt med Bayern.”

“Ännu en bra spelare som får sitta på bänken.”

Publicerad 2013-04-23 10:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto