Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamburg hade behövt en Rydström

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Bedrövligt, Hamburg. Visserligen är ni kvar i Bundesliga, men ni har inte bevisat att ni håller den klassen alls. Det räckte med att vara bra i 25 av 180 minuter i kvalet för att klara sig kvar i Bundesliga, men det är en lång väg att vandra innan ni är att räkna med igen.

Jag hade stora förväntningar på dagens kvalmatch mellan Fürth och Hamburg. Utgångsläget inför returen var perfekt för dramaturgin. 0-0 slutade matchen i Hamburg och nu skulle 2. Bundesliga-laget Fürth spela på hemmaplan nere i södra Bayern.

Pressen på Hamburg var enorm. Efter 51 säsonger i Bundesliga, något klubben är ensamma med, kunde klubben för första gången ur den tyska högstaligan och få spendera kommande säsong i andradivisionen.

Den ekonomiskt ansatta klubben skulle få svårt med att klara av att spela i andradivisionen. Även om det finns en stor skara trogna Hamburgsupportrar så är det så mycket annat i klubben som läcker ekonomiskt att det inte hade hjälpt även om Imtech Arena hade varit fullsatt på varenda match nästa säsong.

Annons

Supertalangen och lagets störst lysande stjärna Hakan Calhanoglu ryktades vara på väg bort inför returen. Tajmingen hade inte kunnat vara sämre för ryktesspridningen. En ryktesspridning som hans agent låg bakom.

Nu klarade sig, som ni alla vet, Hamburg kvar. Men det var utan passion, kämparglöd och vilja.

Hamburg inledde bra, förde befälet och spelade sin bästa fotboll för säsongen. Ytterbackarna fyllde på i offensiven och det fanns konstant rörelse på spelarna utan boll vilket gjorde det svårt för Fürth att få tag i matchen.

1-0-målet av Lasogga i den 15:e minuten var välförtjänt och just då trodde jag att Hamburg skulle segla iväg med segern. Jag hade trott att Fürth skulle pressa på för kung och fosterland medan Hamburg skulle kunna kontra in ytterligare ett eller två mål.

Döm av min förvåning när Hamburg, efter att ha kontrollerat spelet direkt efter målet, helt plötsligt tappade all energi och gnista och såg ut som det lag som endast var en poäng ifrån att bli nedflyttade direkt till 2. Bundesliga.

Annons

Helt plötsligt var det Fürth som förde spelet. De bombarderade ett Hamburg som hade svårt att hitta rätt i positionerna, ett Hamburg som såg lite tagna på sägen ut trots att de hade ledningen och till en början kontrollerat matchen.

Mer nervöst blev det när Fürth tidigt in i andra halvlek kvitterade och det genom ett vackert spelmål. Luften såg ut att gå ur Hamburgspelarna och Bundesligaplatsen var långt borta, även om den resultatmässigt var nära.

Fürth kom nära, riktigt nära. Hade det inte varit för Bundesligas bäst betalade andremålvakt och tillika ersättare till René Adler, Jaroslav Drobny, så hade nog Hamburg varit en 2. Bundesliga-lag nu. För han räddade laget när övriga i försvaret helt hade tappat konceptet.

Hamburg är ett Bundesligalag även nästa säsong. Det genom att med minsta möjliga marginal klara en kvalplats i Bundesligatabellen och med minsta möjliga marginal klara kvalspelet mot Fürth. Det var ingen imponerande uppvisning, inte någonstans.

Annons

Det kanske tydligaste tecknet på Hamburgs bekymmer var när mittfältaren Tolgay Arslan fick kliva av planen skadad. Han linkade sakta av, tillsynes oberörd över att han behövde lämna planen i ett läge när hans lag var på väg att tappa sin Bundesligaplats. Jämför det med känslorna som Diego Costa visade när han fick kliva av Camp Nou igår.

Hamburgs spelare visade inte hjärta och kämparglöd för sin klubb – det är just där problemet ligger. Det finns nämligen ingen sådan mentalitet i laget. Det finns ingen tydlig fanbärare, ingen tydlig ledare som visar styrka när resten av laget går på knäna. Hamburg hade behövt åtminstone en Henrik Rydström på planen under säsongen. Ett ”rivjärn” som med sin energi får en dominoeffekt på övriga i laget.

När Nanne Bergstrand klev in i Hammarby pratade han om de ”inofficiella ledarna” han ville ha på planen. Spelare som inte nödvändigtvis behövde bära kaptensbindeln, men spelare som tog tag i resten av gruppen när resultatet och spelet gick emot.

Annons

Inofficiella ledare är precis vad Mirko Slomka kommer att behöva ordna fram till nästa säsong. För om Hamburg fortsätter på den inslagna vägen så talar vi inte längre om kval för överlevnad, då är det nedflyttningsplats och Bundesliga-eran är över.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-05-18 20:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto