Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Guardiola bygger vidare på sin "nya" fotboll

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Xabi Alonso till Bayern? Uppgifterna dök upp i spansk media igår och idag bekräftade Bayern att man har enats med Alonso om ett kontrakt. Förhandlingarna mellan Bayern och Real Madrid tycks vara nära sitt slut, endast små detaljer återstår. Alonso förväntas åka till München inom kort för den obligatoriska läkarundersökningen innan han skriver på ett kontrakt med den tyska klubben.

Få hade något förutsett den värvningen då mycket tydde på att Sami Khedira var Bayerns hetaste spår i jakten på en mittfältare. Vad som har talat emot Khedira är att det inte varit Guardiolas typ av spelare samt att det har ryktats om en mindre schism mellan Khedira och Lahm under VM då Khedira ska ha varit kritisk mot användandet av Lahm som mittfältare.

Nu blir det alltså Alonso som hamnar i München istället och med det får Guardiola in ytterligare en spanjor i laget. Den femte i laget efter Martinez, Thiago Reina och Bernat vilket tyder på i vilken riktning den spanske tränaren Guardiola vill gå samt vilken marknad han känner till bäst.

Annons

Vad som förvånar mig är den lönesumma som Marca påstår att Alonso kommer att få. Spanska Marca skriver att han förväntas få ett kontrakt värt tio miljoner euro per år, vilket skulle göra honom till en av de bästa betalda spelarna i Bayern – något som jag tvivlar på.

Dels är Alonso 32 år, han har på sin höjd tre-fyra år kvar på sin karriär och är inget framtidsnamn för klubben utan får främst ses som en backup i andras spelare skadefrånvaro. Dels är det så att klubben nekade Toni Kroos sitt krav på en årslön mellan åtta och tio miljoner euro, med motiveringen att han inte har samma status som Lahm, Schweinsteiger, Ribery, Robben med flera. Då var Kroos 24 år, med närmare tio år kvar av sin karriär som toppspelare. En spelare som Guardiola ville behålla, som var tysk landslagsman och gjort sig ett namn i Bayern. Varför skulle Bayern inte hosta upp sådana summor för Kroos men Alonso? Jag har svårt att tro på Marcas uppgifter.

Annons

Värvningen av Alonso är annars i mina ögon rimlig. Behovet av ytterligare mittfältare har växt i takt med att skadorna har blivit fler och fler i klubben. Klubben har velat ha in en spelare med erfarenhet och rutin, samt med kvalitet nog för att ingen spelare ska bli ”oumbärlig”. Det får klubben i Alonso som kanske har sett sina bästa år, men som fortfarande kan tillföra på högsta nivå.

Att Alonso med sin passningsstyrka och förmåga att diktera tempot dessutom är en spelare som passar Pep Guardiola perfekt råder det inga tvivel om. Det Alonso saknar i fysik och snabbhet får han igen dubbelt i teknik. Alonso kommer att få en framträdande roll som stöttepelare och kommer att vara den spelare som klubben lutar sig åt i frånvaron av Thiago.

Frågan är huruvida detta är ett tecken på att Lahm på långt sikt kommer att spela högerback. Med Thiago och Schweinsteiger tillbaka i framtiden, en Alaba som kommer att få speltid på mittfältet, två talanger i Gaudino och Höjbjerg och nu nyförvärven Rode och Alonso är kampen återigen stentuff på mittfältet. Rafinha är en bra ytterback, men har inte i närheten av den klass som Lahm har.

Annons

Det sägs dessutom att Guardiola planerar att spela en något snabbare, ”tysk” fotboll än tidigare, mycket tack vare värvningen av Lewandowski. Det skulle också betyda att Lahms roll på det centrala mittfältet inte på samma sätt skulle finnas som under förra säsongen. Redan i premiären såg vi en helt ny uppställning med Lahm som högerback och mitt intryck är att det är där vi återigen kommer att få se honom mest denna säsong.

Klart är att med värvningarna av Benatia och Alonso så har Guardiola fått in två spelare som passar hans ”nya” fotboll perfekt. Mer transferaktivitet från Bayern lär vi inte se under denna säsong, utan nu är laget satt och Guardiola har fått det han har önskat. Nu är det dags att bygga vidare på det.

Publicerad 2014-08-28 13:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto