Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bundesligadinosaurien mot rekordmästarna!

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Ett Hamburg i absolut kris ställs mot ett Bayern som jagar säsongens första bortaseger i Bundesliga. På förhand ser det ut som en enkel match för Bayern, men Pep Guardiola är inte lika säker som tidigare.

 

Josef ”Joe” Zinnbauer debuterar

 

Efter förlusten mot Hannover förra helgen tog Hamburgs ledning beslutet att avskeda tränaren Mirko Slomka. Ett beslut som skapade stora frågetecken i Hamburglägret. Fanns en ersättare redo? Kunde självaste Thomas Tuchel vara på gång till Hamburg som det tidigare ryktats om? Svaret var nej. Hamburg hade nog inte förutsett nästa drag utan fick ta första möjliga kort som de kunde hitta i kortleken. Zinnbauer var inte ett ess, troligtvis inte ens en knekt utan snarare ruter fyra, men nu kommer han först och främst att leda laget i matchen mot Bayern och sedan på obestämd framtid. För fem månader sedan var han tränare för Karlsruhers U23-lag i den tyska femtedivisionen, nu kommer han leda Hamburg i en av de mest historiska matcherna i Bundesliga. Det går fort ibland.

Annons

 

Hamburg har inget att förlora

 

Att Bayern är favoriter i dagens match råder det inga tvivel om. ”Der Rekordmeister” har efter veckans Champions League-seger mot Manchester City tankat på med ytterligare självförtroende och hoppas på att kunna ta med sig det momentum som Jerome Boatengs avgörande mål i den 89:e minuten inbringade. Men för Hamburgs del är det inget som bör avskräcka. För ärligt talat är det ingen som förväntar sig att Hamburg ska få med sig poäng vilket betyder att laget helt och hållet kan gå in med fokus endast på sin egen insats. Resultatet är, vilket Zinnbauer påpekade på presskonferensen inför matchen, underordnad prestationen och därför har Hamburg absolut ingenting att förlora. Det talar till fördel för Hamburg.

 

Guardiola orolig

 

För en vecka sedan var Guardiola inte särskilt orolig för mötet med Hamburg. Förutsättningarna var självklara men i och med tränarbytet blev perfektionisten Guardiola något störd i uppladdningen inför matchen, något som var tydligt på presskonferensen inför mötet. Guardiola, vars noggrannhet är känt för omvärlden, har ingen koll på vem den nye tränaren Zinnbauer är eller vad han för typ av fotboll han står för. Det betyder att Guardiola inte lika enkelt som vanligt kan förutse händelseförloppet i matchen och hur han ska förbereda sitt Bayern på uppgiften, något som gnager i spanjorens tankar. Guardiola vill kunna bistå med små taktiska drag till sina spelare för att göra det så svårt för motståndarna som möjligt, något han inte kan eftersom att han inte sett hur Zinnbauer oftast spelar sitt lag. Det oförutsägbara är något som Guardiola ogillar. Därför sa han också att han kanske kommer att behöva korrigera taktiskt snabbt in i matchen, om matchbilden inte skulle vara till Guardiolas glädjande.

Annons

 

Historiskt en munsbit för Bayern

 

98 gånger har Bayern och Hamburg mött varandra i Bundesliga. Inget annat möte har spelats så många gånger i Bundesligahistorien och mot inget annat lag har Bayern så många vinster som mot Hamburg. Hela 58 gånger har Bayern vunnit mot Hamburg (det högsta antalet segrar ett Bundesligalag har mot ett annat) och därtill gjort hela 218 mål på dessa 98 matcher (även det en rekordsiffra). Siffrorna hade inte kunnat vara tydligare och eftersom att Bayern endast har förlorat en av sina senaste 37 bortamatcher så finns det inte mycket som talar för att det skulle bli annorlunda idag.

 

”Pizza” älskar Hamburg(are)

 

För Claudio Pizarro så är Hamburg en absolut drömmotståndare. Peruanen, den bäste utländske målskytten i Bundesligas historia, har gjort flest antal mål mot just Hamburg. Hela 19 mål har det blivit på 22 matcher mot Hamburg för Pizarro under sin i Tyskland. På de senaste fyra mötena har han gjort sju mål och det är inte otroligt att han kommer att få speltid i helgen mot sin önskemotståndare.

Annons

 

Hamburg får hoppas på att överraska

 

I slutändan handlar det för Hamburg om att få in positiv energi i laget. Det handlar om en nystart och en tro på det projekt som Zinnbauer vill genomföra. Om laget spelar taktiskt bra och inte släpper inte alldeles för många mål så kommer tongångarna i Hamburglägret att vara positiva, det är jag helt övertygad om. Mycket ska till för att det ska bli vinst, men om laget kommer in med rätt attityd och Zinnbauer lyckas chocka Guardiola taktiskt kanske man kan få med sig ett bra resultat och möjligen en poäng. För Bayerns det finns det inget annat än tre poäng i tankarna och något annat vore en rejäl missberäkning. Efter veckans vinst mot Manchester City kommer det att finnas ett par trötta ben i truppen och Guardiola kommer att rotera, men likväl bör det bli vinst för ”Der Rekordmeister” från München.

Annons

 

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-09-20 09:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto