Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Wolfsburg gav bort chansen att utmana Bayern - men nästa år är de tillbaka

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

På förhand var det ingen som trodde att Wolfsburg skulle tappa poäng hemma mot nykomlingen Paderborn. Men efter storspel av Paderborns målvakt Lukas Kruse och en straffmiss av Ivan Perisic hände det oväntade – Wolfsburg tappade poäng och ligger nu nio poäng från serieledaren Bayern.

Starten på säsongen var inte lovande för Wolfsburg. De första omgångarna var skakiga och många hade förväntat sig mycket mer av Dieter Heckings lag. Wolfsburg skulle utmana om Champions League-platserna den här säsongen och inte behöva hamna på nedre halvan.

Avsaknaden av renodlad målskytt syntes tydligt och efter att Romelu Lukaku och Alvaro Morata valt bort Tyskland och Wolfsburg föll valet på den av ingen klubb önskade Nicklas Bendtner. Dansken var, enligt tränaren Heckings ord, en spelare klubben ”hittade på den lägre hyllan” och han har under hösten haft svårt att ta plats i truppen. Med ett facit på två mål i Europa League och ett i Bundesliga har dansken inte rosat marknaden. Istället har klubben valt att spela med den rutinerade, men inte särskilt målfarliga, Ivica Olic och den oönskade holländaren Bas Dost  – inte heller han ett utpräglad målskytt under sin tid i Tyskland.

Annons

Det är föga förvånande att Wolfsburg har kommit upp som en tänkbar adress för några av Europas hetaste anfallare på transfermarknaden. Senast i raden av tänkbara nyförvärv är Schalkes Klaas-Jan Huntelaar. Holländaren, vars kontrakt med Gelsenkirchenklubben går ut till sommaren, kan självklart lockas av att vara en del av den satsning som Wolfsburg genomför och pengarna i industristaden är med största sannolikhet större än i Schalke. Giftermålet mellan Wolfsburg och Huntelaar känns kittlande, intressant och bra för båda parter.

Bristen på en renodlad målskytt har legat Wolfsburg i fatet i jakten på Bayern München. Det är att dra det långt när man kallar det en jakt, men Wolfsburg har varit de främsta utmanarna och har försökt att hänga på sydtyskarna i toppen och det förhållandevis framgångsrikt. Wolfsburg har hållit avståndet och har stundtals varit formstarkare än Bayern, men det var inte förvånande att ”vargarna” förr eller senare skulle halka efter.

Annons

Det oavgjorda resultatet mot Paderborn för Wolfsburg var oväntat och oturligt. Wolfsburg hade matchen och borde ha vunnit. Men efter straffmissen av Perisic, flera felaktiga domslut och en storspelande Lukas Kruse i Paderbornmålet så var poängtappet ett faktum. Wolfsburg har med det ett ointagligt försprång upp till Bayern men har också skaffat sig ett rejält försprång till de jagande lagen bakom. Hela sex poäng skiljer mellan Wolfsburg och jagande Mönchengladbach, Augsburg och Leverkusen.

Men även om detta inte blir året som Wolfsburg utmanar Bayern om titeln så är det bara en fråga om tid innan det sker. Förutsättningarna i Wolfsburg är bättre än på de flesta platser i Tyskland. Med den ekonomiskt starka Volkswagenkoncernen i ryggen har Wolfsburg det torra på det ekonomiska planet och behöver inte oroa sig över den delen. Med Klaus Allofs som sportchef har klubben en av Tysklands högst ansedda sportchefer och i tränaren Dieter Hecking en respekterad man vid sidlinjen.

Annons

På sikt kommer Wolfsburg, förutsatt att värvningarna klaffar rätt, att vara en av de främsta utmanarna till Bayern. Det är jag helt övertygad om. Klubben är trygg och stabil, lyckas behålla sina bästa spelare i form av Ricardo Rodriguez och Luiz Gustavo (trots intresse från flertalet storklubbar) och dessutom locka till sig många nya, duktiga namn (förutom Nicklas Bendtner). Paketet Wolfsburg ger mig inga tvivel om framtiden utan kommer att vara framgångsrikt. Även om klubben inte själva vill säga att de har något att göra i ”Bayernjakten”, så är det klart att Wolfsburg kommer att vara en av de jagande.

  • Dortmunds kräftgång fortsätter i ligan. Förlusten mot Hertha Berlin i helgen på bortaplan var fjolårstvåans nionde förlust den här säsongen, vilket kan jämföras med att förlustsiffran stod på sju efter hela förra säsongen. ”Trycket är enormt”, sa tränaren Jürgen Klopp efter matchen och tillade: ”Nu har vi två matcher på oss att förändra vårt utgångsläge inför våren dramatiskt. Det är vårt uppdrag nu.”
  • Annons
  • Bayern München fortsätter att trumma på och är nu klara ”Herbstmeister” – vilket är fjärde säsongen på raken. Mot högflygande Augsburg tog det dock 58 minuter innan Benatia kunde nicka in ledningsmålet för Münchenlaget. I den 71:a minuten stod det 4-0 och Bayern visade sin klass. Ingenting ser ut att stoppa Bayern från att säkra titeln tidigt även denna säsong.
  • I helgens toppmöte på BayArena mellan Bayer Leverkusen och Borussia Mönchengladbach fick båda lagen nöja sig med en poäng. Hakan Calhanoglu stod för ett vackert ledningsmål för hemmalaget, som mittbacken Roel Brouwers senare kvitterade. Båda lagen hade möjlighet till ytterligare mål men inget lag lyckades nypa till och ta chansen. Både Roger Schmidt och Lucien Favre var nöjda med en poäng efter matchen och får vara nöjda över att man gjorde bra reklam för den tyska fotbollen.
  • Annons
Publicerad 2014-12-16 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto