Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamads drömcomeback säger mycket om hans mentala styrka

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Två år efter hans ankomst i Tyskland kom det första målet i Bundesliga för Jiloan Hamad. En väl avvägd volley från straffområdeskanten med bredsidan i det bortre hörnet bakom Bernd Leno i Leverkusenmålet. Lugnt. Behärskat. Målet kunde med lite tur blivit målen, men Hamad fick nöja sig med ett och med det vinna en poäng för tabelljumbon Hoffenheim mot Leverkusen (1-1). Men målet betyder mer än en poäng, det sätter Jiloan Hamad på kartan igen efter ett års skadefrånvaro.

När Jiloan Hamad blev klar för Hoffenheim under hösten 2013 var han nybliven mästare med Malmö FF. Hamad var lagkaptenen och en given pusselbiten i det framgångsrika lagbygget och förärades även med titeln årets bäste spelare i Allsvenskan. Förväntningarna i Tyskland och hos Hoffenheim var stora på att man hittat ett riktigt fynd i den då 23-årige svensken som skulle ansluta till vintern.

Annons

”Vi får inte förvänta oss för mycket”, proklamerade den dåvarande tränaren Markus Gisdol. ”För mig är det klart att han kommer att bli överraskad över det höga tempot och aggressiviteten. Det är något helt annat än i Sverige. Det är ett stort steg för honom.” Gisdol hade själv imponerats av Hamad men ville tona ned förväntningarna på sitt nyförvärv och manade till lugn. Hamad skulle få tid att spela in sig i laget och det första halvåret var lite av en bonus, en inlärningsperiod. Det var under sommaren och till säsongen 2014-15 som Hamad på allvar skulle kliva in i laget.

Efter totalt sju Bundesligainsatser under våren fick Hamad försäsongen på sig att imponera på Gisdol. Men trots iver och hopp om en plats fick den svenske teknikern aldrig riktigt chansen av den tyske tränaren. Istället valde Gisdol att satsa på mer namnkunniga spelare i Roberto Firmino och Kevin Volland, samtidigt hade norrmannen Tarik Elyounoussi en formstark höst och nyförvärvet Steven Zuber tagit sig förbi Hamad i rangordningen. ”Det finns alltid vissa vinnare och vissa förlorare”, som Gisdol själv uttryckte.

Annons

Under hösten 2014 noterades Hamad för 13 minuter i Bundesliga och svensken öppnade upp för en flytt under vintern. Belgiska Standard Liege tog chansen och lånade in Hamad, men olyckan var framme snabbt. Efter totalt sex insatser och ett mål i Liegetröjan så slet i mars Hamad av korsbandet på en träning efter att ha fastnat i gräset. Operation och rehab väntade vilket gjorde att Hamad återvände till Tyskland, fast besluten om att återvända till fotbollsplanen.

I oktober lämnade Markus Gisdol Hoffenheim som tränare och in kom den erfarne holländaren Huub Stevens. Under hösten jobbade Hamad hårt för att kunna göra comeback med målet att vara tillbaka i full träning under januari då Bundesliga hade sitt juluppehåll. Jobbet gav utdelning. När andra spelare hade skavanker har Hamad kunnat genomföra hela januari utan bekymmer och han gjorde mål i sin första insats från start efter skadeperioden i träningsmatchen mot Sturm Graz (3-1). Att han genomfört hela förberedelsen inför våren och imponerat mot Sturm Graz gav honom chansen från start mot Leverkusen.

Annons

Målet och insatsen var, som Hamad själv uttryckte det, en belöning efter allt han gått igenom. Det var också ett tecken på den enorma viljekraft svensken har haft för att komma tillbaka på fotbollsplan. Och är det en egenskap som tränaren Stevens värdesätter hos en spelare är det just viljekraften. ”Jiloan har kämpat utan slut. Han är en fantastisk grabb”, berömde Stevens efter matchen och tränaren räknar svensken som ett nyförvärv efter sin långa frånvaro.

Men det var inte bara Stevens som hade positiva ord kring svenskens comeback. Sportchefen Alexander Rosén sa att ”hade han [Hamad] gjort ett andra mål hade det varit en drömcomeback” och medspelaren, tillika den tyska landslagsmannen Sebastian Rudy betonade att ”vi visste alla vilken kapacitet han hade”. Något av en drömcomeback var det dock för Hamad efter två tuffa år med lite speltid och en långtidsskada bakom sig.

Annons

Från att ha varit Allsvenskans bäste spelare och landslagsuttagen till att hamna i skymundan har han tagit sig tillbaka till fotbollsplanen tack vare en imponerande viljestyrka. Insatsen mot Leverkusen gav ringar på vattnet och för Huub Stevens har Hamads mentala styrka givit tränaren flera argument till varför den svenske mittfältaren ska vara med när Hoffenheim slåss mot nedflyttning. För Hamad har mycket att tillföra i Bundesliga och det bevisade han igår.

Publicerad 2016-01-24 12:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto