Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Vi är ingen egotripp"

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Bundesliga är igång och omgång 18 bjöd på ett antal intressanta matcher och resultat. Här är några korta reflektioner från helgen som gick.

Resultaten

Hamburger SV 1-2 FC Bayern

FC Köln 1-3 VfB Stuttgart

Hannover 96 1-2 Darmstadt 98

Hertha Berlin 0-0 FC Augsburg

1899 Hoffenheim 1-1 Bayer Leverkusen

FC Ingolstadt 1-0 Mainz 05

Mönchengladbach 1-3 Dortmund

Frankfurt 3-2 VfL Wolfsburg

Schalke 04 1-3 Werder Bremen 

Nedre halvan levererade

Utöver att vi hade fem bortasegrar och endast två hemmasegrar var det lagen på den undre halvan som imponerade. Från plats 10 och nedåt var det endast två lag som förlorade (Hannover, Hamburg) och två som spelade oavgjort (Augsburg, Hoffenheim) – övriga lag vann. Jag läste en text från The Guardian i helgen vars premiss var att styrkan just nu med Premier League är att den oförutsägbar, att alla kan slå alla, vilket gör den intressantare än andra ligor. Ärligt talat, Bundesliga har haft den styrka i flera år och helgens resultat visar det mer än något annat. Bakom Bayern – som har varit ohotade de senaste tre säsongerna – har det dock varit mer eller mindre alltid funnits förändringar. Det är något man absolut inte bör glömma när folk drar till med att ”Bundesliga redan är avgjord innan den börjar”.

Annons

Flera topplag missade chansen

Frankfurt vände underläge mot Wolfsburg hemma och Bremen vände underläge mot Schalke borta vilket orsakade två rejäla skrällar i den inledande omgången av våren. Starkt, men också väldigt tacksamt. Wolfsburg radade upp chanser i första halvlek (7 stycken mot Frankfurts 0) och borde ha gjort åtminstone ett mål till. Även Schalke hade flera chanser att utöka sin ledning men Huntelaar brände det mesta. På den höga nivån straffar sig sådant omedelbart, även mot på pappret sämre lag som Bremen och Frankfurt.

Denne Alexander Meier

Han inledde sin höst med att stå för ett hattrick hemma mot Köln efter skadefrånvaro. Nu inledde han våren med ytterligare ett hattrick och det mot Wolfsburg. Alexander Meier är fantastisk figur, en ljusskygg men ändå profilstark spelare i Bundesliga och hans högsta nivå skulle få Patrik Sjöberg att storkna över hur högt ribban ligger. Det är synd att Meier aldrig blommade ut och hittade en konstant nivå, för då hade han varit en nyckelfigur i landslaget.

Annons

Armin Veh dömer ut Haris Seferovic

Frankfurts tränare kunde glädja sig åt att Alexander Meier presterat mot Wolfsburg, men Veh var inte lika övertygad av Haris Seferovic som han bytte ut i halvtid. ”Det är talande, när jag byter ut en anfallare vid underläge 0-1. Jag behöver honom, men till slut fick jag nog. Vi är ingen egotripp”, rasade Veh efter den officiella presskonferensen och la till att hans schweiziske anfallare kunde lära sig av Meier. Fortsättning följer…

Dortmund övergav bollinnehavet – och imponerade

”Back to basic” brukar man prata om när det handlar om att prestera efter en mindre lyckad prestation. Dortmund avslutade hösten med en smärtsam förlust mot Köln och återvände med en helt ny inställning till toppmötet borta mot Mönchengladbach. Thomas Tuchel skickade ut sina mannar i ett Jürgen Klopp-manér med hög press och konstant bolljakt – till stor framgång. Dortmund hade mindre boll än sina motståndare, spelade färre passar men vann fler närkamper och matchen med 3-1. Och det är svårt att inte imponeras av Thomas Tuchels taktiska färdigheter.

Annons

Defensiven är ett huvudbry för Mönchengladbach

André Schubert ersatte Lucien Favre som tränare och den nye tränaren valde direkt att riskera mer. Offensivare, aggresivare, högre försvarslinje – Mönchengladbach skulle våga mer och vinna mer. Till en början gick det bra och Schubert slog det ena rekordet efter det andra, men på de senaste åtta tävlingsmatcherna har man släppt in – hör och häpna – 24 (!) mål vilket ger ett snitt på 3 insläppta mål per match. Schubert måste hitta balansen, för Gladbach har ett defensivt problem att lösa.

Vad betyder Jerome Boatengs skada för Bayern?

Det som inte fick inträffa inträffade när Jerome Boateng linkade av planen skadad mot Hamburg. Mittbacken rapporteras i tyska medier blir borta uppemot tre månader och februari är garanterat uträknat. Det betyder att han inte är med i viktiga Champions League-matcher, avgörande Bundesligamatcher och i den tyska cupen. Kommer Bayern värva in något nytt eller vågar man chansa på att den skadebenägna trion Badstuber, Benatia och Martinez håller sig friska? Jag tror att man kommer att söka en mittback innan transferfönstret stänger. Ambitionerna och titlarna är för viktiga och man har dessutom varit på jakt efter en mittback till sommaren. Vem? Oklart men Mustafi och Laporte har nämnts som kandidater tidigare.

Annons

Kaoset i Paderborn

Frederic Pavlidis skrev i sin Headlines-blogg om skandalen i Paderborn där spelaren Nick Proschwitz visat upp hela härligheten på hotellet för en kvinna som arbetar på en sportagentur under deras träningsläger i Turkiet. Proschwitz har fått lämna klubben men nu rapporteras det i vissa tyska kretsar om att även tränaren Stefan Effenberg och sportchefen Michael Born får gå. Effenberg som nyligen fick en försäkran från ledningen att han inte kommer att sparkas. Varför Born får gå är oklart, vad hans roll i det hela är vet jag inte men kanske tar man chansen att göra sig av med honom av andra anledningar. Samtidigt har Born hyllats som mannen bakom framgångarna de senaste åren.

Övrig läsning

– Min söndagstext om Jiloan Hamad (avd. min egotripp)

Veckans elva i Kicker

Som väntat mycket Dortmund efter deras fina seger. Sedan två rutinerade herrar i Clemens Fritz och Alex Meier samt en Sandro Wagner som fortsätter att prestera bra i Darmstadt.

Annons

Skärmavbild 2016-01-25 kl. 16.16.50

Publicerad 2016-01-25 16:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto