Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Han är mannen bakom Bayerns succévärvningar

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Michael Reschke är inte ett särskilt etablerat namn hos gemene man. Om man letar upp Reschkes Wikipediasida består den inte av mer än några få rader, inga längre utläggningar kring hans tidigare karriär utan det är kort och koncist. Men så oaktat namnet Michael Reschke må vara offentligt, så aktat är det inom Bayern München.

När Michael Reschke 2014 skrev på ett kontrakt som teknisk direktör för Bayern München var det inte många som höjde ögonbrynen. Sedan 35 år hade Reschke arbetat hos Bayer Leverkusen, men han hade aldrig stått i händelsernas centrum. Det var på Matthias Sammers inrådan som Bayern München valde att locka till sig Reschke från konkurrenten, utan att egentligen riktigt veta vad man skulle förvänta sig eller vad man skulle få.

Annons

”Vad hette han sa du? Reschke?”, var Franz Beckenbauers första reaktion när han hörde om att Reschke skulle tillträda som teknisk direktör. ”Nåja, om Rudi Völler har rekommenderat honom är han säkerligen en bra man”, fyllde den tveksamt inställde ”Der Kaiser” i för att ha ryggen fri och inte bilda opinion mot den nyanställde Reschke.

Idag anses Michael Reschke vara en av de absoluta bästa värvningar Bayern har gjort i modern tid. Den tekniske direktören har inte bara gjort ett gediget jobb som bidragit till Bayerns utveckling, han har också skapat sig största respekt för sin förmåga att se talang före andra och till och med före självaste Pep Guardiola. Idag skulle Bayern München ha svårt att planera sin framtid utan Michael Reschke vid rodret.

När Reschke kom till Bayern hade han i Bayer Leverkusens organisation ryktet om sig att ha en fantastisk förmåga att hitta talanger innan andra gjorde det. I Leverkusen var Reschke den som satte igång resorna till Sydamerika för att hitta nya spelare vilket resulterade i att spelare som Lucio, Emerson och Arturo Vidal hamnade i det lilla samhället utanför Köln. Det var Reschke som hittade en ung Lars Bender i 1860 München och det var han som förde ögonen till en tidigare helt okänd Bernd Leno som var målvakt i Stuttgarts ungdomslag. Reschkes fenomenala nätverk gav honom en enorm fördel på marknaden gentemot hans konkurrenter.

Annons

Framgångarna på marknaden gjorde Reschke till en nyckelfigur i Leverkusens organisation. Men det var inte han som tog rampljuset till följd av det, det gjorde istället Rudi Völler. För Reschke valde medvetet att hålla sig utanför media då han inte kände sig bekväm med den typen av uppmärksamhet. ”Min önskan är att inte ha någon, eller väldigt lite kontakt med media”, berättade Reschke efter att han anslutit till Bayern München – en klubb som synas dagligen både utvändigt och invändigt av tyska journalister.

För Bayern var målet med Reschke att bli smartare på marknaden för att kunna konkurrera med de allt rikare Premier League-klubbarna. En värvning som den av Javi Martinez (€40 miljoner) skulle vara ett undantag snarare än regel. Den tekniske direktören skulle organisera framtiden, hitta talanger och fylla på med utvecklingsbara spelare för a-laget som ännu inte var ”färdiga produkter”, men som fortfarande höll måttet för Bundesliga.

Annons

Och Reschkes hårda arbete har redan givit resultat. Det var på Reschkes inrådan som Pep Guardiola tog sig till Allianz Arena för att se mötet mellan 1860 München och RB Leipzig. Där på planen i en Leipzigtröja spelade en viss Joshua Kimmich. Guardiola behövde bara se 90 minuter för att besluta sig för att han ville den unge mittfältaren. ”Stora gratulationer till Michael Reschke, som berättade för mig hur bra han [Kimmich] var”, berömde Guardiola den tekniske direktören efter att värvningen rotts i hamn.

Men för att beskriva den respekt Reschke idag åtnjuter måste man gå till Kingsley Coman för att hitta de rätta orden. Det var Reschke som gjorde sina kollegor vaksamma på den franske talangen och till slut lyckades övertyga klubben att värva honom, trots Pep Guardiolas tvivel: ”Michael Reschke informerade mig om honom. Jag hade sett honom i Juventus, men de spelade annorlunda. Reschke sa till mig att han var bra. Jag sa att okej, om du säger att han kan hjälpa oss, då är det bra.” För Guardiola, som varit van att få styra sina egna värvningar, var det stora ord och något som visade på att den spanske tränaren fullständigt litade på Reschkes förmåga att hitta kvalitativa fotbollsspelare.

Annons

Likaså var det Reschke som föreslog klubben att värva Douglas Costa framför Angel Di Maria, dessutom var det den tekniske direktören som öppnade dörren för att Arturo Vidal skulle återvända till Tyskland. Men det är inte bara till a-laget som Reschke ska hitta spelare. Han är högst delaktig i den stora satsning Bayern genomför för att återigen etablera sig som en av de mest attraktiva adresserna för unga spelare i Tyskland med mål att få fram nya Alabas och Müllers.

”För oss vore det en dröm om näste Kingsley Coman skulle heta Fritz Schmidt och komma från Solln [förort till München] och ha spelat i Bayerns ungdomslag sedan flera år tillbaka”, berättade Reschke nyligen till tidningen Kicker. Och med tanke på Reschkes fantastiska förmåga att hitta talanger, samt hans stora nätverk har Bayern goda chanser till att nå dit dem vill i framtiden förutsatt att klubben fortsatt väljer att lita på den tekniske direktörens ord och magkänsla.

Annons

Under de senaste åren har det nämligen ekat tomt med egna talanger som etablerat sig i a-laget. Bayern München har inte kunnat leverera talanger ut till a-laget genom det egna systemet sedan trojkan med Holger BadstuberThomas Müller och David Alaba. Mer beklämmande blev det när det visat sig att Bayern under de senaste åren bland annat sagt nej tack till spelare som Julian Weigl och Leroy Sané. Sådana missar får inte inträffa i en klubb som Bayern och där kommer Reschke ha en betydande roll i rekryteringen till ungdomslagen.

Och när det kommer till rekryteringar är ”statistiska data något som ligger i marginalen” som Reschke själv uttryckte det i en intervju med Der Spiegel. ”Avgörande är alltid samtalen med scouterna kring deras rapporter. Hur en beslutandeprocess kan gå till visar exemplet Dani Carvajal. När jag träffade Barcelonas chefscout frågade jag honom vilken talang han helst skulle värva från Real Madrid. Då berömde han Carvajal som bara hade spelat i Reals andralag i tredjedivisionen och trots det kostade €5 miljoner. Därför kollade jag och Bayers scouter på honom ett tjugotal gånger. Sedan diskuterade vi om vågade att ta risken att värva honom. Vi gjorde det, och Carvajal var en fullträff.”

Annons

Under sina sista tio år i Bayer Leverkusen var inte alla värvningar fullträffar. Men klubben kunde visa upp att man aldrig gått mer än en €1,5 miljoner i förlust på en värvning som inte lyckats i slutändan. Sett till dessa åren hade Leverkusen lagt ut ungefär lika mycket på nyförvärv som man sedan fått in på försäljningar. Ett bra facit för en klubb av den digniteten som förväntas spendera mer än vad man faktiskt tjänar på transfermarknaden.

Reschke har inte varit den som har dragit de stora rubrikerna, men han har varit och kommer att vara en pivotal del i Bayerns framtid. Michael Reschke har inget intresse av stå i centrum, men hans förmåga att hitta nya spelare gör honom till en av de mest ansedda personerna inom sitt gebit. Det är därför hans ord väger tungt i en förening där man annars får armbåga sig fram för att höras, men i Reschkes fall är det resultaten som får tala och inte tungan.

Annons

***

Intressant nog rapporterade tidningen Bild idag att Pep Guardiola vill ha med Reschke till Manchester City. Chansen är nog rätt liten att Reschke lämnar Bayern med tanke på att han dels är förhållandevis färsk i organisationen, dels för att han också värderas väldigt högt.

Publicerad 2016-03-14 09:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto