Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vilka av fjolårets flopplag har bäst chans att ta revansch?

Adam Nilssons Tysklandsblogg

När Bundesliga avslutades förra säsongen var det fyra förmodade topplag som inte hade levt upp till förväntningarna. Vi hade Borussia Mönchengladbach, Schalke 04, Bayer 04 Leverkusen och kvalande VfL Wolfsburg som alla hade betydligt högre förväntningar på sig inför säsongen men som i slutändan gick i mål med mungiporna nedåt.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

När Bundesliga imorgon drar igång kommer alla fyra vilja ta revansch för fjolåret. Alla fyra har aspirerat på platser ut i Europa de senaste åren och förväntar sig mer eller mindre att ta sig tillbaka inom kort. Men hur ser chanserna ut för flopplagen från fjol att faktiskt göra återtåg tillbaka till Europa?

Borussia Mönchengladbach

Mönchengladbachs chanser på Europa grusades tidigt förra säsongen. Succétränaren André Schubert lyckades inte alls med att bygga vidare på säsongen innan och fick lämna till förmån för Dieter Hecking. Med den före detta Wolfsburgtränaren stod Gladbach för en imponerande vår där man trots skadebekymmer tog 28 poäng och till slut placerade sig som nia.

Annons

Tidigt var det klart att Mahmoud Dahoud (Dortmund) skulle lämna. Andreas Christensens lån gick ut och skulle inte förlängas. André Hahn är en kännbar förlust men var inte Heckings förstaval. Egentligen är det de två förstnämnda som försvunnit ur startelvan och behövts ersättas.

Matthias Ginter och Denis Zakaria är de två namnen som på förhand ser ut att göra detta. Även om ynglingen Michael Cuisance (från Nancy) har gjort en bra försäsong. Ginter har erfarenhet från Bundesliga, men aldrig riktigt blommat ut på det sättet många förutspådde. Zakaria en spännande talang, men ett oprövat kort på den här nivån. Inte heller att glömma att Freiburgs poängkung Vincenzo Grifo kommer och vässar offensivt.

På det stora hela ser Mönchengladbach ut att vara i gott skick, trots två kännbara förluster. Den före detta polisen Hecking har gjort det bra med Wolfsburg tidigare, likaså Nürnberg och kan ligan från insidan ut. För mig har Mönchengladbach det tillräckligt bra ställt för att få nå ut till Europa, till och med att konkurrera om Champions League. Jag förväntar mig att se Mönchengladbach spela ute i Europa kommande.

Annons

Mina förväntningar: Europaspel nästa år

Schalke 04

Tätt bakom Mönchengladbach placerade sig Schalke som under ledning av Markus Weinzierl aldrig riktigt lyckades hitta sig själva under säsongen. Ojämna insatser rätt igenom hela säsongen och även om det kom överraskande, var det inte förvånande att tränaren fick lämna efter säsongen.

Ersättaren Domenico Tedesco, 31 år gammal, hämtades in från Erzgebirge Aue där han på bara några månader fört laget från given nedflyttningskandidat till säkrat kontrakt. 31-åringen är ytterligare en i mängden av unga, spännande tyska tränare som har stor potential. Men att träna Schalke är en helt annan sak än att träna Aue.

Schalke har tappat Sead Kolasinac, men i övrigt är det inga egentliga kännbara tapp. Klubben köpte loss Nabil Bentaleb och Yevhen Konoplyanka som båda var inlånade förra säsongen. Dessutom har Amine Harit (Nantes), Bastian Oczipka (Eintracht Frankfurt) och Pablo Insua (Deportivo La Coruña) anslutit under sommaren och givit ytterligare bredd.

Annons

På pappret har Schalke ett lag som borde kunna göra betydligt bättre ifrån sig och försäsongen har visat på en helt annan nivå i spelet. Tedesco är omtyckt och det råder just nu lugn och ro i Gelsenkirchen. En krävande start kan dock leda till oro, men jag tror Schalke har goda chanser att nå Europa och med en frisk Breel Embolo snart tillbaka ser det riktigt bra ut.

Mina förväntningar: Europa League nästa år

Bayer 04 Leverkusen

Förra årets stora tips av mig var att Leverkusen skulle knipa åt sig andraplatsen, framför Dortmund, men istället slutade det hela med att de placerade sig tolva. Roger Schmidt fick lämna, ersättaren Tayfun Korkut gjorde det inte bättre och Leverkusen underpresterade något å de grövsta.

Efter att både Peter Bosz och Thomas Tuchel tackat nej till jobbet valde sportchefen att höra av sig till sin gamle vän Heiko Herrlich. Tränaren, som fört upp Regensburg i 2. Bundesliga till kommande säsong, tackade ja direkt och vill nu visa sig redo att träna på allra högsta nivå.

Annons

Hakan Calhanoglu, Chicharito och Ömer Toprak är tre viktiga spelare som har lämnat klubben under sommaren. För Toprak har klubben hämtat in Sven Bender och i Dominik Kohr har Leverkusen köpt tillbaka sin gamla mittfältare efter en framgångsrik tid i FC Augsburg. I övrigt har det varit en stillsam sommar i den sömniga staden precis utanför Köln.

Leverkusen har, trots förlusterna, ett spännande lagbygge men försäsongen har varit långt ifrån imponerande. Det saknas en anfallare av klass och Herrlichs fotboll lämnar en del att önska i form av stabilitet. På pappret har Leverkusen ett bra lag nog för att nå ut i Europa. Men jag tror risken är stor att de kommer att snubbla på sin egen brist på balans och behöva byta tränare innan säsongen är över. Därför hamna tätt utanför Europaplatserna.

Mina förväntningar: Missar Europa med liten marginal

Annons

VfL Wolfsburg

Wolfsburg har inom loppet av tre år gått från att vara Bayern Münchens främsta utmanare till att behöva kvala sig kvar i Bundesliga. En resa som har lett till stora förändringar både på och vid sidan av plan. Förra säsongens kvalplats var långt ifrån de förväntningar man hade och klubben hoppas på att göra det betydligt bättre i år.

Andries Jonker (assisterad av Fredrik Ljungberg) hoppade in under våren med en vision om att förändra klubben, både på och vid sidan av planen. Resultaten har till en början inte vittnat om några vidare steg i rätt riktning, men Jonker står för något helt annat än vad hans föregångare har gjort.

Tre kännbara tapp finns det i lagkaptenen Diego Benaglio, Ricardo Rodriguez och Luiz Gustavo. Men klubben har lagt stora summor på nyförvärv för att kompensera tappen. I John-Anthony Brooks, Ignacio Camacho och Nany Landry Dimata har Jonker tre spelare tänkta för startelvan. Även ett annat nyförvärv i William kan komma att gå direkt in i elvan.

Annons

Räcker det för att kunna hoppa upp hästen och konkurrera om Europa? Jag är ytterst, ytterst tveksam. Jonker må vara lite av en visionär och nyförvärven ser visserligen spännande ut, men jag saknar både lite bredd och spets för att det ska kunna gå hela vägen. En bra högerytter, en till mittback och en central mittfältare skulle ge mig större hopp. Men just nu har jag svårt att tro att Wolfsburg kommer ha något med Europaspel att göra.

Mina förväntningar: Har inget med Europaplatserna att göra

***

Nytt avsnitt av Bundesligapodden finns ute med mig, Andreas Holm och Filip Wollin. Vi tippar Bundesliga den kommande säsongen. Finns där ni lyssnar på poddar. (Ber om ursäkt för dåligt ljud, min inspelning som strula)

***

Medverka också i fantasy Bundesliga i vår liga som heter “Bundesligapodden”. Välj din bästa elva, konkurrera och vinn fina priser!

Annons

***

Medverkade även i Tutto Balutto och pratade om den kommande säsongen av Bundesliga. In och lyssna på det med vettja!

Publicerad 2017-08-17 21:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto