Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
UEFA
51v

Trots SvFF-basens löfte - hans Uefa-lön hålls hemlig: "Får böja mig"

Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson lovade i juli att hans arvode från Uefa för jobbet som förste vicepresident skulle redovisas öppet.
Nu meddelar han att Uefa beslutat att hålla siffrorna hemliga.
- Jag får böja mig för det, säger SvFF:s ordförande till Fotbollskanalen.

I april tidigare i år blev Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson invald i det europeiska fotbollsförbundet Uefas exekutivkommitté. Dessutom blev han, av sin gode vän och Uefa-presidenten Aleksander Ceferin, utsedd till förste vicepresident. I juli gästade SvFF-basen sedan Fotbollskanalens podcast Lundh och då berättade han att han från och med den 1 augusti i år skulle gå ner i halv ersättning från Svenska Fotbollförbundet på grund av sitt Uefa-uppdrag. Av SvFF har Nilsson tidigare fått runt en miljon kronor i arvode per år.

- För att det inte ska finnas någon risk att jag uppbär ersättning på två håll samtidigt så kommer jag att gå ner med halv ersättning från Svenska Fotbollförbundet. Och den ersättningen möjliggör ju att någon annan kan jobba lite mer då, sa Nilsson i podcasten då och lovade att han skulle redogöra för sitt arvode från Uefa när han väl fått information om det.

Det kommer ni att få veta, garanterat, sa SvFF-ordföranden.

När Uefas exekutivkommitté samlades i schweiziska Nyon i förra veckan fick kommitténs medlemmar besked om sin ersättning. Men efter att ha meddelat Svenska Fotbollförbundets styrelse om sitt Uefa-arvode vid ett möte under torsdagen ger nu Nilsson besked om att han inte öppet kommer redovisa vad han får i ersättning, trots sitt tidigare löfte.

"Min plan var att öppet redovisa den ersättning som jag får från Uefa, men det var inte så enkelt. Bokslutet från innevarande budgetår, 1/7 2017-30/6 2018, redovisas i februari 2019 och det finns inga beslut tagna om ev redovisning av ersättningar. Det har aldrig skett förut att ledamöters ersättningar redovisats och inga beslut är tagna i frågan. I Sverige redovisar förbundsstyrelsen på individnivå alla ersättningar, men det är olika kulturer i Europa och vårt svenska förhållningssätt är inte speciellt vanligt förekommande", skriver Nilsson i sin blogg på Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Han skriver vidare:

"Alla ersättningar beslutas av en oberoende kompensationskommitté som har en majoritet av externa ledamöter. De redovisar sitt beslut och varje ledamot skriver under ett avtal. Jag har inte rätt att redovisa detta avtal offentligt, men har fått OK att redovisa min ersättning för mina styrelsekamrater i SvFF och det har jag gjort idag. Jag kommer att ta upp mina ersättningar som inkomst av tjänst i min självdeklaration och första gången blir 2018".

Fifa valde, efter korruptionsskandalen 2015, att redovisa sina arvoden öppet. Men Uefa presenterar bara den totala summan som organisationen betalat ut till de som sitter i exekutivkommittén i sin årliga ekonomiska rapport.

- Jag hade uppfattat att informtionen var sådan att ersättningen skulle kunna offentliggöras, men sedan fick jag klart för mig att inga beslut var fattade om det. Jag får böja mig för det. Det finns ett annat synsätt på de här frågorna i Europa jämfört med Sverige, och jag får förhålla mig till det. I Sverige är vi vana vid att redovisa sådana här saker och det är möjligt att det blir så även i Uefa så småningom, men än så länge finns det inget sådat beslut, säger Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Ifrågasatte du det? Blev det en diskussion kring det?
- Nej. Det var bara att konstatera att regelverket är sådant. Men det finns naturligtvis en diskussion om hur det här ska fungera i framtiden. Inför kommande bokslutsarbete, efter nästa budgetår, har man tid att diskutera frågan, men än så länge är det inga beslut tagna i någon riktning.

Är det här något som du som förste vicepresident kommer att jobba för att få till?
- Vi har en syn på det här i Sverige och för mig är det ganska självklart att man ska redovisa sådana saker. Vår svenska syn får balanseras med övriga Europas syn, och så får vi se resultatet av det. För mig är det ingen dramatik om det skulle redovisas, jag tycker det är normalt. Men vi får avvakta och se hur diskussioner förlöper.

Varför finns det upplägget som gäller nu?
- Man har ju över huvud taget i ett europeiskt perspektiv en väldigt annorlunda syn på öppenhet kring dokumentation och så vidare. När det gäller den offentliga sektorn och tillgång till handlingar så skiljer sig det svenska eller nordiska sättet att se på de här frågorna väldigt mycket. Det är väl mer det som är skälet, att man har inte den vanan.

Hur ser du på det här, för Uefa vill väl stå för en öppenhet och transparens? Hur rimmar det med det här?
- Jag tycker det har tagits otroligt många steg i rätt riktning. Uefa har en lång historia och tar steg för steg i rätt riktning. Det är väl möjligt att man kommer vidare även i den här frågan, men än så länge har den inte diskuterats något djupare.

Har det varit ett alternativ för dig att redovisa ditt arvode på egen hand?
- Nej. Jag har presenterat det för mina styrelsekamrater (i SvFF). Jag måste visa respekt för det regelverk som finns och visa respekt för mina 18 kollegor (i Uefa) kommer från olika kulturer och länder, där man ser väldigt annorlunda på det här med offentlighetsprincipen och öppenhet kring den här typen av redovisningar. Det är för mig viktigt att jag inte avviker från de principer som funnits inom Uefa under alla år.

Men går det bara att hänvisa till att kulturen ser annorlunda ut på andra håll - borde inte det här vara en självklarhet för Uefa?
- Uefa tar väldigt många steg i rätt riktning. Vi får se hur man kommer behandla den här frågan framöver, men än så länge finns det inga beslut i just den här frågan. Den har säkert inte varit så diskuterad heller, under åren. För det finns så många olika synsätt runt om i Europa. Men det kommer säkert upp på tapeten och min och den svenska hållningen är klar.

Uefa-arvodet utgår till Karl-Erik Nilsson från och med 1 juli tidigare i år, till och med den 30 juni det året han lämnar sin post. Det gör att han kommer att få hel ersättning från SvFF och Uefa under juli månad, innan han från och med den 1 augusti får halv ersättning från SvFF utbetald.

- Det är korrekt, säger Nilsson.

Hur ser upplägget ut för arvodet från Uefa, är det bara en ren ersättning eller får du traktamente och andra förmåner också?
- Alla ersättningar som jag får av Uefa kommer jag redovisa i min självdeklaration. Jag vill inte närmare gå in på detaljer eftersom det finns en överenskommelse om hur vi ska hantera de här frågorna.

I mars 2017 skrev the Times att det engelska fotbollsförbundet, FA, tidigare uppgett för tidningen att den engelske representanten i Uefas exekutivkommitté - David Gill - får 100 000 euro (nästan en miljon svenska kronor) per år från Uefa. Dessutom uppgav FA att en ersättning på 300 euro (nästan 3000 svenska kronor) betalas ut för varje dag som en medlem av kommittén är ute på Uefa-uppdrag. Om Karl-Erik Nilssons ersättning är större än så eftersom han är förste vicepresident? Oklart.

Publicerad 2017-12-14 kl 19:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons