Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pettersson till MLS - minns ljus och mörker i ÖFK: "Använt det som tändvätska"

Major League Soccer

Tom Pettersson är klar för spel i Cincinnati.
Nu lämnar han både ljusa och mörka stunder bakom sig i ÖFK. 
- Jag hoppas bara att det någon gång blir lite lugn och ro, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Tom Pettersson bekräftade i slutet av oktober att han skulle lämna Östersunds FK efter säsongen och blev under tisdagen presenterad av MLS-laget Cincinnati. 29-åringen har skrivit på ett avtal över två plus ett år och ser fram emot äventyret i USA. 

- Jag har spelat många år i allsvenskan och ville komma utomlands. Jag kände att det var dags att testa något helt nytt och nu fick jag chansen. MLS är en liga som växer hela tiden och det finns dessutom ett stort publikintresse. Cincinnati hade bland de bästa publiksnitten i ligan i fjol trots att de gjorde första säsongen i MLS, säger Pettersson till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Det känns jävligt spännande med deras helt nya träningsanläggning, samtidigt som de får en helt ny arena bara för fotboll till säsongen efter. Det satsas och även om det inte satsades så mycket förra säsongen kommer det nu. Första året var väl mest att känna på ligan och sådär, då ändå ingen åker ur. Jag blev positivt överraskad och inspirerad när vi var där. 

Cincinnati blev under debutåret i år i MLS sist i hela ligan. Pettersson har fått känslan av att klubben nästa säsong kommer att gå för slutspel. 

- Det är lite den känslan jag fick när jag var där och utifrån vad de berättade för mig. Det är alltid svårt första året när man inte riktigt vet vad man kommer till. Det känns också bra att hela familjen följer med, smågrabbarna och Johanna (Almgren). Hon gör en uppoffring, även om de också är intresserade av henne. Det finns ingen klar tjänst som i Östersund, men förhoppningsvis får hon också ett jobb i framtiden. Det blir en uppoffring i början. 

Annons

Petterssons partner Johanna Almgren har under senaste åren varit assisterande tränare i Östersunds FK och kan möjligen få en liknande tjänst i Cincinnati. 

- Hon brinner otroligt mycket för sin tränarkarriär, så vi kollade upp det också och pratade med dem. Hon satt ner med assisterande tränarna och pratade länge. De verkade intresserade, men hur det kommer att bli vet vi inte exakt nu, säger Pettersson. 

Samtidigt lämnar nu Pettersson en turbulent säsong med ÖFK bakom sig.

Pettersson var med under lagets ljusa år när det blev Europa League-gruppspel och senare seger mot Arsenal på Emirates Stadium i returen i sextondelsfinalen, men har under senaste åren också fått uppleva negativa rubriker om föreningen. ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg blev först misstänkt och sedan, av tingsrätten, dömd för ekonomisk brottslighet, något som han har överklagat till hovrätten.

Annons

Dessutom kämpade ÖFK i år med svaga sportsliga resultat och en svag ekonomi. I slutändan blev det ett nytt allsvenskt kontrakt, men tidigare i höst gav Svenska Fotbollförbundets licensnämnd besked om att föreningen inte beviljas elitlicens för säsongen 2020. ÖFK har överklagat till SvFF:s överklagandenämnd, men ännu är föreningens serietillhörighet oklar för nästa år. 

Pettersson ser trots allt tillbaka på en ljus tid i föreningen. 

- Det har varit en fantastisk tid, mycket bättre än vad vi någonsin hade kunnat drömma om. Det är allt som hände under 2017 och hur det slutade på Emirates, men det handlar inte heller bara om fotbollen, säger han och fortsätter:

- Det är många fina människor som man kommer att ha kontakt med resten av livet. Det är mer sådant, inte bara fotbollsmässigt. Det har under senaste tiden varit svinjobbigt på och utanför planen, men man har ändå hängt med samma människor och det finns så otroligt många fina människor i Östersund som inte har någonting med skiten utanför planen att göra. De är underbara och de som jobbar där ger allt för klubben, samtidigt som de runt omkring vill att det ska gå bra. Det är många grejer som man tar med sig. 

Annons

Vad tror du om klubbens framtid?
- Min magkänsla är ändå att de kommer att lösa elitlicens-frågan och det hoppas jag verkligen av hela mitt hjärta att de gör. Jag hoppas verkligen att ÖFK får spela i allsvenskan nästa säsong. Det har varit jävligt tufft och det finns just nu inga pengar över. Jag hoppas bara att det någon gång blir lite lugn och ro, samtidigt som man skiter i vad alla andra tycker och tänker om ÖFK. Vi får vänta och se. Spelare, ledare och personal ger ju allt och har ingenting att göra med hur klubben har skötts. Det är de man känner för, de som ger 100 procent och som inte har något med det andra att göra. Man vill att det ska gå bra för dem och att inte all skit på något sätt sprider ut sig över dem. 

Pettersson har under sin tid som lagkapten varit lite av en talesperson för spelartruppen i många frågor rörande Daniel Kindberg, klubbens ekonomi och årets svaga sportsliga resultat. Han menar att det har varit tändvätska för honom. 

Annons

- Det har varit stunder där man varit väldigt trött på att svara på grejer som man egentligen inte har ett bra svar på, men det har också triggat mig jävligt mycket med att vi skulle klara kontraktet. Det såg becksvart ut ett tag med sju förluster och inget som fungerade. Jag har försökt att hitta motivation i allt, man får helt enkelt välja vad man läser och inte. Jag vet vad alla tycker och tänker och jag har använt det som tändvätska. Det är väldigt skönt att vi klarade kontraktet på sportsliga grunder. Jag har varit stolt över att vara lagkapten för ÖFK och det har bara varit en ära för mig. Det andra ingår inte i det. 

Nu får han därmed skifta fokus helt och i stället fokusera på nästa års matcher i MLS. 

- Det blir jävligt roligt, förhoppningsvis, säger han. 

- Det kommer att vara mycket publik och det är en jävligt kul liga att komma till. Det ska bli skitkul att möta nya lag med allt vad det innebär. 

Annons
Publicerad 2019-12-17 kl 21:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto