FEM SPANINGAR: “Rosengård stod upp mot Barça - sedan rann det iväg”

Women's Champions League

MALMÖ. FC Rosengård föll med 0-5 mot FC Barcelona i Women’s Champions League. Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Oväntat svårt för Barcelona inledningsvis
FC Barcelona hade som väntat ett stort bollinnehav i första halvlek - närmare 70 procent – men FC Rosengård var med i matchen trots det spelmässiga underläget. Barça tog planenligt ledningen efter en kvart, sedan Jessica Wik styrt ett inspel i eget mål, men Rosengård hade möjligheter både innan och efter målet att näta. Närmast kom Hanna Andersson omedelbart efter 0-1-målet, med ett avslut som gick via målvakten Sandra Paños fingrar i ribban. En av tillställningens stora förgrundsfigurer, Salma Paralluelo, gjorde sedan 0-2 i den 37:e minuten och matchen var förstås stängd då. Patri Guijarro fyllde sedan på med 3-0-målet i minut 45.

Rosengård bättre defensivt än offensivt
Men under större delen av första halvlek lyckades faktiskt hemmalaget hålla gästerna från de allra farligaste ytorna och de försvarade eget straffområde förtjänstfullt. Offensiven lämnade dock övrigt att önska. Rosengård kom till ett par lägen, utöver Anderssons ribbträff, som kunde bli riktigt farliga. Men oftast slarvades det i den sista touchen eller passningen. Rosengård borde gjort ett mål i den här matchen. Samtidigt led de av att ha fem spelare borta med skador - däribland Caroline Seger - och ytterligare ett par namn som inte var redo att starta.

Barça gick inte på hundra procent - överlägset ändå
Barcelona bibehöll greppet om matchen och satte tre nya mål i andra halvlek, varav ett på straff. Det är imponerande att se vilken kontroll laget visar match efter match - ändå känns det som att laget gick på 80-90 procent av sin kapacitet. Dessutom roterade Barça i truppen och en världsstjärna som Alexia Putellas var inte ens med i kväll.

Ballon d’Or-vinnaren bjöd på mål
Världens bästa spelare 2023, Aitana Bonmatí, fick däremot starta på Malmö IP. Det sprakade inte om 25-åringen, som spelade säkert mestadels, och precis som resten av hennes lag hade hon svårt att tränga igenom hemmaförsvaret under de inledande 35 minuterna. Men då och då visade den offensiva mittfältaren sin briljans, som vid 0-4-målet efter en timme när Bonmatí på ett tillslag styrde in Lucy Bronze inlägg i mål. Bonmatí byttes ut några minuter senare för att vila lite innan lagen drabbar samman i Barcelona om en vecka igen.

Publikdrag även en iskall Luciakväll
Att termometern visade noll grader avskräckte inte Malmöpubliken i kväll. 4 122 åskådare hittade till matchen, vilket säger en del om FC Barcelonas dragningskraft på damsidan. Med tanke på den ökade konkurrensen i damallsvenskan och faktumet att Rosengård inte får CL-kvala nästa år, kan detta ha varit sista gången på länge som ett världslag spelade på Malmö IP.

Publicerad 2023-12-13 kl 21:37