Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Berget förklarar spelarnas dragkraft till MFF: ”Gillade Malmö mer än man trodde”

Allsvenskan

MALMÖ. Efter ett år i New York upptäckte Jo Inge Berget att saker inte kändes rätt, varken på eller utanför planen.
Han saknade hur det var i Malmö FF och återvände.
- Det är något Malmö ska ta med sig, säger han om föreningens dragkraft. 

Foto: Bildbyrån.

Malmö FF tappade fyra startspelare efter SM-guldet 2017 och tre är redan tillbaka: Jo Inge Berget, Erdal Rakip, och Anders Christiansen. Dessutom har flera andra spelare återvänt under de senaste åren.

Att det ekonomiska i Malmö FF är bättre än i andra svenska klubbar är svårt att bortse från, men flera nuvarande och tidigare MFF-spelare tar ofta upp hur de trivs eller har trivts i föreningen. Trivseln i MFF var en stor anledning till att Berget återvände efter ett år i MLS, trots att han hade kunnat välja exempelvis Rosenborg eller FC Köpenhamn.

- Det säger mycket om klubben (att spelare återvänder). Det finns spelare som kan välja andra saker som andra tycker är bra, men så väljer man Malmö. Det är något Malmö ska ta med sig. Man är inte bara attraktiv för svenska spelare, men också norska och danska. Man ser på Malmö som det bästa i Skandinavien. Det är något att bygga vidare på. Ska man ta sig vidare i Europa så måste man få med sig sådana spelare, och det är i den sitsen Malmö är nu. 

ANNONS

- Malmö har fått ihop en bra grupp och drivs på ett riktigt bra sätt. 

- För min del är det här en jättebra klubb på alla sätt. Frugan trivs. Barnet har det bra. Jag har det bra. Polare utanför MFF. Fotbollen är väldigt, väldigt bra. Du får spela i Europa, du får kämpa om titlar, du spelar med spelare som vill detsamma. Man vill vinna. Man vill göra det som krävs. 

Berget tar upp det svåra i att etablera sig som MFF har gjort, att det är en stor skillnad på att göra något bra under ett år kontra att göra det bra under flera år. Han vill få föreningen att etablera sig ännu mer mot toppen, att kunna vinna både allsvenskan och gå ut i Europa varje år. Det är något som till och med MFF har svårt med i dagsläget. I modern tid har de spelat gruppspel i Europa och vunnit allsvenskan vid endast ett tillfälle (2014). 

ANNONS

Nya ordförande Anders Pålsson vill ta MFF till ”Europas division två”, det vill säga till skiktet som är rankade ungefär 20-60 av Uefa (MFF är nu på plats 72 på koefficientrankingen). Berget påpekar också att han verkligen vill vinna cupen, då han har vuxit upp i Norge och cuper väger extra tungt där. Att inte vinna cupen under sin förra period i MFF definierar han som det troligen tyngsta som hände på planen under de tre åren.

Han säger också att det inte var en självklarhet att lämna MFF där och då.

- Jag hade inte bestämt mig för att lämna oavsett vad. Det var mer att jag kände att jag ville testa något nytt. Om det var något nytt, så var det något som kändes kul och bra och rätt för alla. Då kom New York, där det ekonomiskt var bra och som stad var det ett äventyr man inte får uppleva ofta. Då ville vi testa det, men man förstod till slut att man gillade Malmö mer än man trodde när man lämnade. Då vet det skönt att komma tillbaka och ta några år till här. 

ANNONS

- Jag hade tre fina år här som jag värdesätter väldigt högt. 

Den här gången fick han vänta extra länge på att återvända, då saker tog tid att lösa Den fysiska statusen är dock bra, trots begränsat med fotbollsträning sedan november, och det ser möjligt ut att starta i en allsvensk premiär. 

- Det tar nog lite tid att komma helt tillbaka, men starten har känts bra och det har känts lite bättre än vad man hade hoppats på. 

- Det handlar om att komma tillbaka till den gamla Jo Inge. Att hitta tillbaka formen och flytet man hade när man lämnade. I USA var det lite hit och dit, både på och utanför planen. Det är inte det att jag har förändrats som spelare eller person. Det handlar mer om att jag vet vad jag är bra på och att komma tillbaka dit. 

Under åren har det blivit tydligt att Berget kan spela på flera positioner, men han föredrar anfallet. När han värvades inför 2015 startade han som anfallare, inledde med sju mål på tio matcher, men hamnade på en kant när Nikola Djurdjic lånades in. Därifrån blev det mer springande, och även om han alltid har sett sig som en löpstark spelare så började hans spring att få mer uppmärksamhet och han gjorde mer nytta med det. Han ville utveckla det vidare. 

ANNONS

- Det verkade också som att Malmö och publiken satte ett högt pris på det. 

Utifrånperspektivet blir att många definierar dig för ditt springande? 
- Det blir ju det. Samtidigt var jag bästa målskytt (i MFF) sista året, men det blir ofta man tänker ”det här han som löper”. Kan man bli både och så är det bästa möjliga. 

När han kom ner på kanten tog det dock ett tag innan han började att göra mål igen. 

- I början kanske det blev för mycket spring och för lite mål, men efter ett tag hittade man ett mellanläge som fungerade. 

När Berget presenterade strök Uwe Rösler under att MFF hade gjort värvningar som skulle vara lika mycket på lång sikt som kort sikt, och pratade om att spelare kunde lämna framöver och ersättarna nu var på plats. Han nämnde inga namn, men Markus Rosenberg ska sluta efter säsongen och Marcus Antonsson har gjort det så pass bra att en försäljning kan bli aktuell. En värvning av Berget är lika mycket för 2020, 2021, och 2022 som för 2019.

ANNONS

I anfallet är det nu Berget, Rosenberg, Antonsson, Guillermo Molins, och Carlos Strandberg till två startplatser. 

- Om alla är friska och raska och gör det bra, då har Uwe ett lyxproblem. Det är spelare som förväntar sig att spela. Det kan bli tufft att få alla nöjda och rulla runt på alla på ett bra sätt, men så är det om man ska ta nästa steg. Om man har något som inte fungerar så har man något annat som går rätt in och gör jobbet, eller gör det ännu bättre. 

Säg att du startar 15 av 30 allsvenska matcher, det är ändå en förändring jämfört med tidigare. Kan du förbereda dig på det? 
- Om jag gör det så är jag inte nöjd med det, men det betyder att jag inte har varit bra nog. Det är upp till mig att visa att jag är den som ska spela mest. Det är jag säker på att de andra också tycker. De gångerna man inte är vald får man försöka ta reda på varför, och bevisa att man ska bli vald nästa gång istället för att bli nöjd med att sitta på bänken, för det kommer jag inte att vara.

ANNONS
Publicerad 2019-03-29 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto