Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

Han ska leda Häcken till guld: "Ingen slår oss om vi spelar som i höstas"

Han har tränat med världsstjärnor som Robin van Persie och Dirk Kuyt. Tillhört storklubbar som Feyenoord och PAOK. 2016 ska Mohammed Abubakari använda all sin rutin för att leda Häcken till klubbens största framgång någonsin.
- Vårt mål är att vinna allsvenskan, säger han.

Närmare 10 000 människor har samlats på Toumba Stadium i Thessaloniki. Året är 2009 och det ligger både förväntan och spänning i luften. Men det är inte någon stormatch som ska spelas. Inte alls. Istället är det nyförvärvet Mohammed Abubakari som ska presenteras.

Den 23-årige mittfältaren har nobbat anbud från bland annat Udinese och de grekiska rivalerna Olympiakos och Panathinaikos för att skriva på för PAOK. Fansen är säkra på att han kommer kliva in och göra succé. Men mycket går fel och sju år senare slår sig Mohammed Abubakari ner i Göteborg för att prata allsvenskan, BK Häcken och SM-guld.

ANNONS

Hur kunde hans karriär ta den vändningen?

****

Från 13 till 18 års ålder spenderade Mohammed Abubakari otaliga timmar på flygplan mellan Holland och hemlandet Ghana. Under en skolturnering hade han snappats upp av storklubben Feyenoord och nu skulle han slipas in i det klassiska 4-3-3-systemet samtidigt som han skulle hjälpa till och träna ungdomarna på den nystartade akademin i Ghana.

- När jag kom tillbaka från Holland frågade de alltid vad jag hade lärt mig och vad jag kunde lära dem. De hade tränare där från Holland, men använde spelare också. Det var alltid jag som fick berätta, säger han.

Mohammed Abubakari, född 1986 i Ghanas näst största stad Kumasi, var en ung och lovande talang på den tiden. Och han fick den bästa skolning en ung fotbollsspelare kan tänka sig.

I Feyenoord tränade han från och till med spelare som Robin van Persie, Salomon Kalou och Dirk Kuyt. Han hade samma agent som Edwin van der Sar, Rafael van der Vaart och Mark van Bommel. Dessutom fanns ledare som Erwin Koeman och John Metgod i hans närhet. Även den gamle mittbacksgeneralen Tony Adams gjorde gästspel på akademin i Holland.

ANNONS

- Han var stenhård! Det small på träningarna.

Abubakari smäller ihop händerna.

- Han lärde oss att fotboll handlar om styrka. Det är bra att du spelar bra fotboll, men det är bra om du är stark också.

Det låter som att du inte kunde ha haft bättre lärare?
- Nej. Jag hade turen att bli en av spelarna som Feyenoord valde ut. Så är det.

****

2006 var tiden som ungdomsspelare över. Mohammed Abubakari skrev på ett seniorkontrakt med Feyenoord och när bläcket hade torkat var det tänkt att hans fotbollskarriär skulle ta fart på allvar. Det gjorde den också, men inte i Holland.

Efter att ha spenderat alldeles för mycket tid i reservlaget gick flyttlasset redan 2007 till Grekland och Panserraikos. Ett lag i andradivisionen med drömmar om något större. Mohammed Abubakari var spelaren som skulle ge dem allt. Och han lyckades.

- De hade inte spelat i högstaligan på flera år, men redan första året vann vi serien och lyckades ta oss upp. Jag blev en väldigt känd person där.

Succén fick också flera europeiska storklubbar att vända ögonen mot norra Grekland. Mohammed Abubakari kunde i stort sett välja och vraka bland intressenterna. Dessvärre valde han fel.

ANNONS

****

- Det känns inte som att det här är min andra säsong med Häcken. Det känns som att jag har varit här längre.

Mohammed Abubakari släpar in en fåtölj till ett av omklädningsrummen på träningsanläggningen Gothia Park Academy. Badtofflorna sitter lika avslappnat på fötterna som kepsen gör på huvudet.

- Jag har känt mig välkommen här ända sedan den första dagen. Jag är lycklig.

Han ler och tittar runt på det som har som har varit hans hem ända sedan den 26 november 2014. Det var då han skrev på det där treårskontraktet som officiellt förkunnade att han var en Häcken-spelare. Tiden i Åtvidaberg var över.

- Jag kom till Åtvidaberg 2012 och hade ett par fantastiska år där. Det var faktiskt Emmanuel Dogbe som övertalade mig att komma dit. Han tillhörde också Feyenoords akademi. Jag var tveksam till en början, men åkte dit och tittade och sedan skrev jag på.

- Men 2014 var det dags att lämna och då kom Häcken in i bilden. Jag hade sett dem spela jag älskade deras spelstil. Vill man spela fotboll i Sverige ska man komma till Häcken. Sedan gjorde tränarna, ledningen och hela organisationen det till en attraktiv klubb.

ANNONS

I fjol var han lagets kanske allra bästa spelare sett över hela säsongen. Från sin position på det central mittfältet dirigerade han det gulsvarta spelet. Dessvärre räckte det bara till en sjundeplats i allsvenskan. Men laget avslutade säsongen på ett strålande sätt och vann sju av de tio sista matcherna. Ett facit de har försökt bygga vidare på under den vinter som har passerat.

Hittills har det lett dem till en final i Svenska cupen (mot Malmö FF den 5 maj). Frågan är hur långt det kan räcka i allsvenskan?

- Om vi spelar som vi gjorde i höstas är det inte något lag i Sverige som slår oss. Vi flög fram! Förhoppningsvis når vi den formen igen.

Är ni bättre i år?
- Ja, vi har förbättrat oss och ser starka ut på varje position. Spelarna som har kommit in är redan mästare. De har spelat i Europa och har erfarenhet. Jag hoppas att vi kan komma samman och kämpa för något stort.

Om jag säger att ni vinner allsvenskan, vad säger du då?
- Det är vårt mål, men jag kan inte säga: "Ja, vi vinner ligan". Däremot kan jag svara om du ställer den frågan efter halva säsongen. Då vet jag vilka styrkor och svagheter vi har. Då vet jag om vi kan vinna ligan.

ANNONS

****

Den 15 februari fyllde Mohammed Abubakari 30 år. Han har en lång och ur många synvinklar framgångsrik karriär bakom sig. Själv är han dock inte helt nöjd. Det finns en sak han ångrar. En sak som har att göra med den där spelarpresentationen på Toumba Stadium 2009.

- Jag har gjort ett stort misstag. Jag var 23 år och hade gjort succé i Panserraikos. Jag hade möjlighet att skriva på för Olympiakos, Nürnberg, Udinese, Panathinaikos... Det var många klubbar som ville ha mig.

- Men jag hade lovat PAOK. Klubbdirektören där var en av mina vänner. Vi var ute och åt ofta. Han övertalade mig, tillsammans med tränaren Fernando Santos som nu är förbundskapten för Portugal. De sa: "Om du kommer hit så vinner vi ligan". Jag skrev på, men blev skadad ganska snabbt och när jag kom tillbaka fick jag bara sitta på bänken. De hade värvat in en ny mittfältare. 

Abubakari lånades ut flera gånger om och försökte få fart på karriären igen. Han lyckades inte. 2012 tog han så beslutet att flytta till Sverige och Åtvidaberg.

ANNONS

Du skulle ha skrivit på för en annan klubb när du var som bäst?
- Ja. Det bästa hade varit att gå till Tyskland eller Italien.

- Men så är fotbollen och nu är jag här hos Häcken.

Och hos Häcken lär han stanna. Visserligen ser han själv inte speciellt långt in i framtiden. Livet, och fotbollskarriären, har ingen tydligt utstakad väg. Men han har gjort sig hemmastadd på Hisingen. Lägenheten ligger perfekt med flera lagkamrater som grannar. Bland annat Nasiru Mohammed, Babah Mensah och Tefu Mashamaite. Dessutom har hans 6-årige son fått en plats i Häckens ungdomsakademi.

- Hans favoritspelare är Lewandowski och Neymar. Men han gillar också några av spelarna här. Mest Paulinho. Han frågar alltid: "Spelar Paulinho i dag?".

- Min familj gör mig lycklig. Och där de vill vara kommer jag att vara. 

Alla delar i den allsvenska nedräkningen

Del 16 - Kennedy Bakircioglu, Hammarby: "Det är svårt att bli ett topplag"

Del 15 - Martin Broberg, Örebro: "Jag har höga förväntningar på mig själv"

Del 14 - Gustaf Nilsson, Falkenberg: "Vill sätta dem i en bra position innan jag lämnar"

Del 13 - Daniel Berntsen, Djurgården: "I Djurgården har jag hittat tillbaka till mig själv"

Del 12 - Stefan Ishizaki, AIK: "En tanke jag haft - att återvända och vinna guld med AIK"

Del 11 - Linus Hallenius, Helsingborg: Hallenius fick drömflytten: "Inställd på Helsingborg hela tiden"

Del 10 - Nicklas Bärkroth, Norrköping: "Absolut ingen engångsgrej - vi blir ännu bättre i år"

Del 9 - Tobias Eriksson, Kalmar: Lagkaptenen som tog sig ur spelmissbruket: "Drivkraften är att utveckla de unga spelarna"

Del 8 - Kevin Stuhr Ellegaard, Elfsborg: Ska täppa till luckorna bakåt: "Får börja rädda lite bollar"

Del 7 - Jamie Hopcutt, Östersund: Sång och dans ska hjälpa Östersund i allsvenskan - "Vi kan överraska"

Del 6 - Mohammed Abubakari, Häcken: Han ska leda Häcken till guld: "Ingen slår oss om vi spelar som i höstas".

Del 5 - Pa Dibba, Gif Sundsvall: Sundsvall siktar högt 2016: "Vi är nya Leicester"

Del 4 - Pawel Cibicki, J-Södra: MFF-lånet ska lyfta J-Södra: "Det var dags att få spela"

Del 3 - Patrik Karlsson Lagemyr, IFK Göteborg: Blåvitt kunde gått miste om den hyllade talangen: "Jag var ledsen"

Del 2 - Andreas Andersson, Gefle: Succé i superettan – nu vill han rädda Gefle kvar i allsvenskan

Del 1 - Magnus Wolff Eikrem, MFF: Från bäst i allsvenskan till bänkspelare: "Kritiken var rättvis"

Publicerad 2016-03-22 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Alla delar i den allsvenska nedräkningen

Del 16 - Kennedy Bakircioglu, Hammarby: "Det är svårt att bli ett topplag"

Del 15 - Martin Broberg, Örebro: "Jag har höga förväntningar på mig själv"

Del 14 - Gustaf Nilsson, Falkenberg: "Vill sätta dem i en bra position innan jag lämnar"

Del 13 - Daniel Berntsen, Djurgården: "I Djurgården har jag hittat tillbaka till mig själv"

Del 12 - Stefan Ishizaki, AIK: "En tanke jag haft - att återvända och vinna guld med AIK"

Del 11 - Linus Hallenius, Helsingborg: Hallenius fick drömflytten: "Inställd på Helsingborg hela tiden"

Del 10 - Nicklas Bärkroth, Norrköping: "Absolut ingen engångsgrej - vi blir ännu bättre i år"

Del 9 - Tobias Eriksson, Kalmar: Lagkaptenen som tog sig ur spelmissbruket: "Drivkraften är att utveckla de unga spelarna"

Del 8 - Kevin Stuhr Ellegaard, Elfsborg: Ska täppa till luckorna bakåt: "Får börja rädda lite bollar"

Del 7 - Jamie Hopcutt, Östersund: Sång och dans ska hjälpa Östersund i allsvenskan - "Vi kan överraska"

Del 6 - Mohammed Abubakari, Häcken: Han ska leda Häcken till guld: "Ingen slår oss om vi spelar som i höstas".

Del 5 - Pa Dibba, Gif Sundsvall: Sundsvall siktar högt 2016: "Vi är nya Leicester"

Del 4 - Pawel Cibicki, J-Södra: MFF-lånet ska lyfta J-Södra: "Det var dags att få spela"

Del 3 - Patrik Karlsson Lagemyr, IFK Göteborg: Blåvitt kunde gått miste om den hyllade talangen: "Jag var ledsen"

Del 2 - Andreas Andersson, Gefle: Succé i superettan – nu vill han rädda Gefle kvar i allsvenskan

Del 1 - Magnus Wolff Eikrem, MFF: Från bäst i allsvenskan till bänkspelare: "Kritiken var rättvis"

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto